Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cao umc: ‘Pas structurele loonsverhoging als overheid bijspringt’

Een hoger loon voor alle umc-medewerkers is zonder overheidssteun niet mogelijk, zeggen werkgevers. Werkgevers boden een betere beloning voor sommige verpleegkundigen, maar daar nemen vakbonden geen genoegen mee. Nu is het wachten op een nieuw kabinet.
bankbiljetten
Voor een betere cao umc moet de overheid de knip trekken, vinden werkgevers. Maar die moeten ook zelf meer verantwoordelijkheid nemen, reageren de vakbonden. Foto Unsplash Markus Spiske

Wat boden werkgevers?

Er is beperkte financiële ruimte voor loonsverhogingen, schrijft de werkgeversvereniging van de umc’s, de NFU. Extra beloningsperspectief moet volgens de NFU daarom (vooral) gaan naar de groepen met het grootste personeelstekort en beperkte doorgroeimogelijkheden, zoals verpleegkundigen. Twee periodieken erbij of zicht daarop voor umc-medewerkers in schaal 7, 8 en 9 was het voorstel. Bij verpleegkundigen zijn dat schalen 7, 8a, 8b, 9a, en 9b.

Dit houdt het voorstel van de NFU concreet in:

  • Zit je op 1 juli 2021 1 jaar of langer op het maximum van je schaal, krijg je vanaf die datum een extra periodiek. Je blijft in dezelfde schaal maar komt op een hoger treetje. Je gaat per maand iets meer verdienen.
  • De tweede periodieke verhoging zou volgen op 1 juli 2022.

Uiteindelijk groeit iedereen in deze schalen door naar een hoger salaris, stelt de NFU. Wie onregelmatig werkt zou ook een hogere toeslag krijgen. Gemiddeld krijgen verpleegkundigen er met deze voorstellen in 2 jaar tijd 70-100 euro per maand bij, afhankelijk van hun loonschaal, berekende de NFU.

Reacties vakbonden

Slechts een klein percentage van de umc-medewerkers gaat er met deze voorstellen financieel op vooruit. Dat is onacceptabel, stellen de vakbonden. De bonden deden een tegenvoorstel van 3% loonsverhoging voor alle umc-medewerkers, schrijft vakbond FNV op haar Facebook-pagina over de cao umc.

‘Mooi dat er stappen worden gezet om voor bepaalde groepen iets extra’s te doen, maar andere groepen krijgen er helemaal niets bij. Dat is onverteerbaar. Iedereen heeft zich tot het uiterste ingespannen. Bovendien moeten umc-medewerkers vooral niet achter gaan lopen qua (loon)ontwikkeling op hun collega’s, want daardoor verlaten nog meer mensen de sector’, aldus FNV-onderhandelaar Elise Merlijn.

Ook NU’91 is tegen het voorstel van de NFU. ‘De zorgprofessional die niet onregelmatig werkt en niet aan het einde van de loonschaal zit krijgt er geen euro bij. Het feit dat er op ort en op perspectief aan het einde van de loonschaal wordt geïnvesteerd, kan niet betekenen dat dit tot onderscheid binnen de beroepsgroep gaat leiden’, schrijft de vakbond van verpleegkundigen en verzorgenden.

Vervolg

Werkgevers willen nu wachten met onderhandelen, totdat duidelijk is of en zo ja hoe een nieuw kabinet gaat bijspringen. De vakbonden gaan met hun leden in gesprek over vervolgstappen. FNV deed een oproep spandoeken op te hangen in umc’s.

1 REACTIE

  1. Als verpleegkundige vind ik een schande dat de NFU zo omgaat met het zorgpersoneel als het gaat om waardering. De verpleegkundige staat niet meer te wachten op applaus maar wil waardering voor haar werk. Een eerlijk loon .
    De kans dat de verpleegkundige überhaupt dit jaar er nog bij krijgt is klein. Want als men wacht op de regering dan duurt dat nog wel even . En laat duidelijk zijn met de huidige partijen die weer aan zet zijn om een regering te vormen voorspelt het voor de zorgmedewerkers weinig goeds

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.