Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao vvt: ‘Schep kaders voor zelfsturende teams’

In de nieuwe cao vvt moet meer aandacht komen voor randvoorwaarden bij zelfsturende teams. Volgens Rolf de Wilde van vakbond NU’91 zijn deze nu vaak niet of onvoldoende aanwezig.
1 wijkverpleegkundige.jpg

De vakbond pleit er dan ook voor meer kaders te scheppen voor teams die zelfsturend (willen gaan) werken. ‘Toen de zelfsturende teams startten zijn veel taken door het management gewoon over de schutting gegooid,’ vertelt Rolf de Wilde. ‘Er is nauwelijks over nagedacht welke stappen precies gezet moeten worden als je als zelfsturend team wilt beginnen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ziekteverzuim, de bezettingsnorm, vacatures, conflicten of budget? Wie is waar verantwoordelijk voor? Van onze leden die in zelfsturende teams werken horen we regelmatig dat er onduidelijkheid over is.’

Wat zijn de belangrijkste onderhandelingspunten voor de nieuwe cao volgens vakbond NU’91? Lees meer>>>

Omdat daar nu nog niets over opgenomen is in de cao, wil de vakbond in de onderhandelingen meenemen dat er in de volgende cao een set van kaders komt, die als leidraad kunnen worden gebruikt door organisaties, ondernemingsraden en werknemers bij het opzetten van zelfsturende teams. ‘Want zelfsturende teams zijn nu meer met de randzaken bezig dan met de patiëntenzorg, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.’

Cao vvt

De cao vvt liep eind maart af. De vakbonden en werkgevers zijn inmiddels druk aan het onderhandelen voor een nieuwe cao VVT.  Andere thema’s zijn doorbetaling ORT tijdens vakantie, scholing en ontwikkeling en kanteling werktijden.

Gerelateerde artikelen:
>Meer ziekteverzuim bij zelfsturende teams
>8 tips om ziekteverzuim bij zelfsturende teams te voorkomen
>’Niet elke verpleegkundige kan zelfsturend werken’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.