Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Cao vvt stopgezet door gesteggel over geld

Werkgevers Actiz en BTN hebben het overleg over de cao verpleeg-, verzorginshuizen en thuiszorg gistermiddag afgebroken. De werkgevers zijn het niet eens met de eisen van werknemersbond Abvakabo FNV, die volgens hun berekeningen 11 procent gaan kosten. Volgens Abvakabo FNV gaat het om niet meer dan 4 procent.
Cao vvt stopgezet door gesteggel over geld

Volgens de werkgevers eist de inzet Abvakabo FNV een totale loonsverhoging van circa 5,5 procent voor een periode van 12 maanden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere eisen, die volgens de werkgevers nog eens 5 procent extra kosten. Dit eisenpakket gaat in totaal één miljard euro extra kosten, aldus een eigen berekening van de werkgevers, en dat vinden zij irreëel en onverantwoord in tijden van recessie. Verder overleg heeft voor de werkgevers pas zin als Abvakabo FNV haar eisen fors bijstelt. De andere vakbonden (CNV, NU’91 en FBZ) hebben los van de Abvakabo een gezamenlijk voorstel ingediend.

Aannames werkgevers
Cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV vindt de berekeningen van de werkgevers onjuist. ‘Als wij onze voorstellen doorberekenen komen we uit op ongeveer 4 procent extra kosten. Omdat de werkgevers niet met ons in gesprek willen, zijn we niet in de gelegenheid onze eisen toe te lichten. De berekening van de werkgevers berust daardoor op aannames.’ Als voorbeeld noemt Marijnissen de eis dat alle werknemers 300 euro extra moeten ontvangen op jaarbasis. ‘De werkgevers hebben 300 euro maal 450.000 zorgmedewerkers berekend. Dat is niet juist, want de eis wordt toegepast naar ratio. De bonus van 300 euro geldt voor de voltijdbanen, iemand die tien uur in de week werkt ontvangt niet het volle bedrag. Hierdoor zijn de kosten veel lager dan de werkgevers hebben berekend.’

Hoe nu verder?
NU’91, FBZ en CNV zijn verontwaardigd over het stopzetten van het overleg. Cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91 baalt er van. ‘Er moet nu worden gekeken naar een opening. De werkgevers zien ruimte tot onderhandelen met drie partijen, maar geven de voorkeur aan vier partijen. De bal ligt nu bij Abvakabo en de werkgeversorganisaties.’ Marijnissen geeft op haar beurt aan dat het nu aan de werkgevers is. ‘Wij willen de onderhandelingen voortzetten, maar de werkgevers willen dat niet horen. Ook beraden we ons op juridische stappen want de werkgevers kunnen en mogen niet zomaar zeggen dat ze het gesprek met de bonden staken.’

Extra onderhandelaar
Het eerste cao-overleg op 29 februari werd ook al gestaakt. Toen kwam Abvakabo FNV met extra onderhandelaars en dat werd niet geaccepteerd door de werkgevers. Na overleg is besloten dat er één extra onderhandelaar mag plaatsnemen.

Lees ook:
Meldpunt misstanden: in één dag ruim 150 meldingen

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


9 REACTIES

  1. Niet werkgevers in de zorg bepalen hoeveel geld er beschikbaar komt voor loonontwikkeling in de zorg maar het kabinet en de zorgkantoren. Werkgevers zijn gebonden aan die ruimte en moeten dan een goed evenwicht zoeken tussen loonontwikkeling en secundaire arbeidsvoorwaarden aan de ene kant en de hoeveelheid medewerkers aan de andere kant. Werkgevers en werknemers zijn tot elkaar veroordeeld om er samen uit te komen. Dan passen geen exorbitante eisen.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoog Deja Vu gehalte iedere keer weer …
    Al die jaren van actie zijn uiteindelijk beslonken doordat we weer in hetzelfde pakket blijven hangen. Het geld is op, prima dan gaan we alleen nog datgene doen waar wij (!) denken voor betaald te worden. Duidelijk afbakenen van taken, herschikken, betalen voor extra handelingen.
    Helaas zijn ‘we’ meer bezig met profilering voor een nog hogere HBO++ opleiding of gesteggel over niveau 1 tm 23, PICO/RUMBA/STAR heb ik nog nooit poep zien ruimen of wandelen in zon. Professioneel is je werk goed doen niet je het apezuuur werken …

  4. Ik volg de cao onderhandelingen op de voet en ik ben blij dat de vakbonden nu eens niet alleen maar over geld praten maar vooral ook over de kwaliteit van zorg want daar gaat het om! Die kwaliteit kan niet geboden worden door de extreme flex, die loopt echt aan alle kanten de spuigaten uit. Aanpakken die handel.

  5. 5 reacties en allemaal even uitgeblust. De vakbonden zijn voor ons bezig, dus een beetje steun en enthousiasme kunnen ze wel gebruiken! Dat werkgevers in de zorg hun werknemers bij CAO onderhandelingen niet serieus nemen is niet iets nieuws! Wat dat betreft zit Bas er toch wel heel dicht bij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.