Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao VVT: volgende week onderhandelingen, mogelijk ook over recht op onbereikbaarheid

Op 9 oktober onderhandelen vakbonden en werkgevers verder over een nieuwe cao voor thuiszorg en ouderenzorg. NU’91 gaat met haar leden bespreken of het recht op onbereikbaarheid ook in de cao VVT moet komen.
Foto Arno Massee.

Eind juni besloten werkgevers en vakbonden de onderhandelingen voor een nieuwe cao VVT op te schorten. Dit omdat partijen op dat moment onvoldoende konden inschatten wat financieel mogelijk is. Vanwege bezuinigingen en personeelstekorten is het volgens hen nog steeds moeilijk afspraken te maken, maar ze willen toch proberen eruit te komen, zeggen partijen in een gezamenlijke verklaring.

Onbereikbaar mogen zijn

Twee belangrijke punten waar op 9 oktober over gesproken wordt zijn bereikbaarheid en werkdruk. In de cao gehandicaptenzorg is vastgelegd dat werknemers buiten werktijd niet meer te hoeven reageren op appjes en telefoontjes van het werk. Veel verpleegkundigen zouden dit recht ook in de cao’s VVT en Ziekenhuizen willen terugzien.

‘Belast met werken op vrije dagen’

Voor de bonden is het zeker een optie het recht op onbereikbaarheid vast te leggen, zegt onderhandelaar namens NU’91 Rolf de Wilde. ‘Net als in de cao gehandicaptenzorg is al in de cao VVT vastgelegd dat verpleegkundigen en andere medewerkers 28 dagen van tevoren moeten weten hoe hun rooster eruitziet. Maar mede vanwege de tekorten komt het regelmatig voor dat zorgorganisaties hun personeel vragen ook op vrije dagen te komen werken.’

Vakbond overlegt

Voor werknemers in de VVT-sector is de problematiek van het voortdurend belast worden met extra werken op vrije dagen herkenbaar en aan de orde van de dag, zegt De Wilde. ‘Deze week overleggen we daar verder over met onze kaderleden. Hun standpunten nemen we mee naar het gesprek op 9 oktober’.

Andere bespreekpunten

Behalve over bereikbaarheid en werkdruk gaat het bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao VVT ook over loon, grotere en vastere contracten, afspraken uit het pensioenakkoord en naleving van de cao.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.