Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

CAO VVT: werkgevers willen graag verder praten

Brancheorganisatie ActiZ vindt het jammer dat de vakbonden het overleg over een nieuwe CAO-VVT heeft afgebroken.
CAO VVT: werkgevers willen graag verder praten

De sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) staat al jaren onder druk en de inschatting is dat deze druk verder zal oplopen door naderende bezuinigingen. Wel kunnen de werkgevers meer keuzevrijheid en ontwikkelingsmogelijkheid bieden. Daarom hebben ActiZ en BTN voorstellen gedaan om onder andere de stagevergoedingen te verhogen en instroom van jeugd en zij-instromers te bevorderen. Verder willen de werkgevers in de CAO vastleggen dat personeel in de Wmo behouden blijft (met behoud van rechten) in geval van overname van een Wmo-contract door een andere aanbieder. ‘Maar gezien de slechte financiële positie is de sector niet in staat om een ander salarisaanbod te doen dan de nullijn,’ zegt ActiZ in een nieuwsbericht op de website.

Leeftijdsuren
In plaats van extra verlofuren op basis van leeftijd, stellen de werkgevers een regeling voor waarbij alle werknemers een gelijk budget krijgen dat ze naar eigen inzicht kunnen besteden. Zij kunnen kiezen voor uitbetaling, extra scholing en ontwikkeling of vrije tijd. Werkgevers vinden deze regeling meer passen in de huidige tijd waarin keuzevrijheid een belangrijk punt is. Deze regeling past ook in levensfasebeleid waarbij de medewerker individueel kan bepalen wat het beste bij zijn of haar situatie past.

Onregelmatigheidstoeslag
Op dit moment bestaan twee regelingen rond onregelmatigheidstoeslagen. De werkgevers hebben voorgesteld om te komen tot een uniforme regeling voor de hele VVT sector. Ook de bonden pleiten voor harmonisatie van deze regeling. Het voorstel van de werkgevers is om de regeling uit de verpleging en verzorging te gaan hanteren. Voor thuiszorgmedewerkers betekent dit dat zij erop vooruit gaan; medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen houden dezelfde regeling.

Vervolg
De werkgevers concluderen dat de bonden en de werkgevers ver uit elkaar liggen wat betreft salariseis en voorstel. Het eindbod van de werkgevers is verworpen door de bonden, waarop de bonden uit de onderhandelingen zijn gestapt. De werkgevers zijn bereid verder te onderhandelen maar niet van voren af aan. Op andere punten dan het salaris is er al veel overeenstemming. De huidige CAO liep tot 1 maart dit jaar. De nieuwe CAO VVT zal een looptijd hebben van één jaar.

ActiZ / Medicalfacts

Wat moeten de vakbonden meenemen naar de onderhandelingstafel? Doe je suggesties hier!

18 REACTIES

 1. 3 jaar geleden op een nieuwe verpleeghuis unit komen te werken met een erg enthousiast team. Er was een vast nachtdienst team, 3 avonddienst mede werkers en 18 somatische clienten om voor te zorgen. Inmiddels moeten we zelf de nachtdiensten draaien, staan we met 1 avonddienst minder en zijn er 20 bewoners waar zorg voor gedragen moet worden. Er is vaak geen tijd voor onze pauze van 30 minuten en koffie hebben we het helemaal niet over. De nachtdiensten breken ons op en we werken meer uren dan waar we voor gekozen hebben.
  Nee, het enthousiasme is er allang uit.
  Jammer,…..het is z’n mooi beroep.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik lees net over het korten van indicaties door het CIZ. Natuurlijk schandalig maar dat mag niets met mijn salaris te maken hebben. De topsalarissen gaan heus wel omhoog wat de CIZ ook doet, moeten wij als verpleegkundigen dan zeggen: laat maar want het CIZ geeft veel minder geld dus… hoeven wij er niets bij!!
  Het moet toch niet gekker worden, mijn lasten gaan ook door en worden steeds meer. Dus echt meer salaris en van de leeftijdsuren afblijven, ook de ORT zou men eens naar behoren moeten betalen. Verder wordt de benzine wel erg duur maar wat erbij?? nee hoor eigen kosten. De vergoeding is al jaren hetzelfde maar de benzine prijs niet, die is erg gestegen.
  In plaats van te noemen dat het CIZ veel minder geld gaat geven en dan dus onze salarissen maar zo te houden zou er ook wat aan de CIZ gedaan moeten worden.
  Hoe blijf je gemotiveerd???

 4. Iedereen roept dat er meer geld naar het personeel moet, ben ik op zich mee eens , echter wat iedereen vergeet is dat de overheid die de awbz regelt, de uitvoerders van de AWBZ , in deze de zorgkantoren flink achter de broek zit dat er gekort moet worden op het geld dat de thuiszorg krijgt, voor alles wat kan wordt de thuiszorg gekort, gevolg is dat er minder overblijft om een organisatie draaiende te houden ,er zijn meerdere personen afhankelijk van de mensen die de zorg uitvoeren, bv de front en backoffice van een organisatie, Verder heeft het CIZ opdracht gegeven om iedere indicatie die verstrekt wordt maar voor 80% uitvoerbaar te maken, een klant is blij met een indicatiebesluit van bv 6.9 uur , echter er mag maar 6.2 uur geleverd worden, echter dit lees je nergens maar dit hoor je wel achter de schermen, leuk werken zo in de thuiszorg!!!

 5. Bonden moeten zich sterk maken voor meer salaris en een betere km. vergoeding als ik et om me heen hoor krijgen wij maar een schijntje een voorbeeld. ik rij 16 km. om naar me werk te komen krijg zo rond de 20 euro per mand en iemand die 5 km rij krijg 40 km. maar wel in een andere branch.
  Dit moet toch niet kunnen.
  Ik vind dat de ort voor het week / end ook wel omhoog mag.
  Winkelpersoneel krijg voor een zondag 100% ort.

 6. Als de bondonderhandelaren zelf werk willen houden dan wordt het tijd om personeel in de zorg naar behoren te waarderen .Dat is m.i. hun positie.
  Waarderen met betere arbeidsvoorwaarden .Wat ik nu lees is inleveren , minder , koekje uit eigen zak.
  VECHT eens voor ons.

 7. steeds harder werken, zwaar werk en steeds meer werk, door bezuinigen op personeel (een aantal jaren terug starten met 5 pers. in de ochtend, nu 3 pers.) en niet worden beloond, waar gaan we naar toe, het lijkt er op of er alleen in de verpleeghuizen bezuinigd wordt, kijk eens naar cao-ziekenhuizen, bijv. FWG 35 of 40, wel meer verdienen, werken zij harder? verpleegkundigen willen niet eens ruilen met verzorgenden in verpleeghuizen omdat zij dan zo hard moeten werken (vaak en veel gehoord), werk je alleen dagdiensten en 2 weekenden in de maand, een salaris tussen ong. Euro 1.350 en 1450 netto?, je zult er een gezin van moeten onderhouden. Omhoog met die salarissen en wel flink ook.

 8. Er gaat een oplossing komen. Dat weet ik zeker. Men moet beseffen dat er zo niet langer omgesprongen kan worden met medewerkers in de gezondheidszorg. Ik denk dat er vanuit de medewerkers al genoeg is meegedacht, ingeleverd en geinvesteerd in hun beroep. Misschien is de jongere generatie eerder aan te trekken met een inservice-opleiding waarbij het leer en arbeidsgebeuren samen gaan met verdienen en opbouwen voor de toekomst. Salaris inleveren..geen optie. Inversteren in zorg….veel belangrijker. Stimuleren in enthousiasme en liefde voor het werk….nog beter.
  Al met al….genoeg om over na te denken en vooral niet alleen praten over salarisverhoging. Dat lost niets op. Maar het is wel van groot belang omdat alle andere kosten alleen maar stijgen. Wij blijven ver achter in inkomen. Maar het is niet het allerbelangrijkste.
  Sukses, onderhandelaars.

 9. De manager op onze lokatie houdt indivd. gesprekken om van vaste onderhandelafspr. uit te komen.
  Zij vindt de oudere te duur en/of te hoog ingeschaald ook al werkt men part time 2 dg in de wk.
  Een kwestie van geld nu moet ik onbekwaamden in werken alles uit leggen over ziekte beelden verz. medc inharent het ziektebeeld enz. Er is geen kwaliteit en verantw. men weet niet hoe en waarom er gehandeld wordt. Maar het moet gezegd men spaart zo wel enkele euro’s uit die elders allang vergeven zijn al zou het maar in eigen portomonnee zijn. Op naar ons wel zijn met groet van de babybomers die geleerd hebben mede menselijk te zijn geld is niet voor op gestels.

 10. De zorg draait niet zonder goed verplegend personeel. Investeren daar zit voor beide partijen alleen maar +punten aan. Zo ook het koesteren van het personeel dat aan het bed staat. Meer loon dus, hard werken mag / moet beter beloond worden. In de toekomst wordt de zorg vraag alleen maar groter. Hier voor zal toch personeel nodig zijn. Met dit aantrekkelijke salaris van nu kunnen we nieuwe collega’s wel vergeten. En bezuinigen?!! Waar op? De zorg wordt al jaren uitgekleed!

 11. nou langer werken kan ik niet ,ze kunnen wel wat willen maar dan gaat ht ziekte verzuim ruim omhoog,ik merk nu al dat ik vatbaar ben ,en vooral als ik wat langer heb gewerkt of voor ziekte ben ingevallen,ja de afdeling is gered maar ik zit met de brokken,ik ga dit dan ook niet meer doen ,en het werk promoten /hoe dan ? telkens als er bezuinigd word is de zorg erbij,ik weet niet hoe ik de zorg moet promoten,want ik sta dan met de mond vol tanden (als ze me vertellen dat het telkens de zorg is waar op bezuinigd word)

 12. Wat schaars is moet volgens de marktwerking aantrekkelijk beloond worden. Volgens mijn werkgever is er niet aan werknemers te komen. Dat hoor ik trouwens ook bij andere zorginstellingen!! Waar blijft de goede beloning dan?? Een nullijn??? Hoe komen we dan aan goede nieuwe collega’s??? Als oudere werknemer merk ik dat mijn lichaam niet meer de energie heeft van een 20-jarige. Ik kan nog wel hetzelfde werk doen als een jonge cfollega, maar het kost me veel langer om te herstellen na een periode van veel werken. En dan is het de bedoeling dat ik nog een jaar of 10-12 werk? Aangepast tempo is geen optie, want het werk moet immers gedaan worden en er staat een bepaalde tijd geindiceerd!! Het wordt tijd dat werkgevers gaan bedenken dat ze iets moeten gaan doen om de werkers aan bed vast te houden. (jong en ouder)Zij zijn immers degenen die er voor zorgen dat er inkomsten voor de betreffende instellingen worden verdiend!!!

 13. Laat Actiz maar eens voorrekenen dat de thuiszorgmedewerkers erop vooruit gaan…
  Als het ORT-tarief geharmoniseerd wordt zoals Actiz voorstelt gaan alleen de thuiszorgmedewerkers als ze op zondag en ’s nachts werken er op vooruit (dan zouden ze resp. 60 en 44 % krijgen ipv 40% ORT)!!
  Dus als thuiszorgmedewerker in het avondteam ga ik er juist op achteruit: ik zou dan voortaan 22 % krijgen ipv 40 %. Dan zou voor mij een vermindering van ruim 100 euro per maand zijn!

 14. Inderdaad meer loon en meer personeel en ook die ort omhoog, want dat is net dat kleine beetje extra op een open wond!
  Aan het eind van de maand staat er een leuke fooi op mijn rekening want als ik werk voor twee waarom dan maar het loon van 1!!! Kom op bonden we staan met zn allen achter jullie dus hou vol. Gerechtigheid voor het personeel en dus ook daarmee onze zieke of oudere medemens!!

 15. Bonden moeten zich sterk maken voor het werkvolk. Meer loon en meer inzet van personeel. We komen nu totaal afgebrand thuis . Hoe lang is dat vol te houden ?
  Zo kun je het vak niet promoten en is er straks geen personeel of uit verwegnietstan maar dan zijn er binnen kort geen klanten door miscommunnicatie.
  Er gaat nu al zoveel mis doordat we maar half luisteren.
  Het is tijd voor beter en niet slechter

 16. wij willen gewoon meer salaris en veel meer salaris bedoel ik dan
  ik kom uit een z-huis als zorgassistent en daar verdiende ik veel meer dan in een verpleeg-verzorgte huis
  terwijl we nu veel en veel harder moeten werken en met hogere werk druk en dan de lichamelijke lasten nog niet praten
  meer doen met minder mensen belachelijk gewoon
  dus met andere woorden de salarissen in ee de verpleeg en vezorging huisen isgewoon een lachtertje rond uit schandaliggggg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.