Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

CBS: grote verliezen in thuiszorg

Een derde van de thuiszorgorganisaties in Nederland heeft in 2007 verlies geleden. En dat komt door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), zegt het CBS.
CBS: grote verliezen in thuiszorg

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft woensdag cijfers gepubliceerd over de verliezen in de thuiszorg. In 2007, het jaar waarin de Wmo werd ingevoerd, leed een derde van alle thuisozorgorganisaties verlies. Een jaar eerder was dat maar 17 procent. Het bedrijfsresultaat daalde van 429 miljoen (2006) naar 142 miljoen euro in 2007.

Marktwerking
Vooral organisaties die huishoudelijke hulp leveren, kwamen in de rode cijfers terecht. Instellingen vervingen massaal hun zorghulpen in loondienst door alfahulpen, die niet in vaste dienst zijn. Maar ook andere thuiszorgorganisaties leden verlies.
Gemeenten bepalen sinds de invoering van de Wmo wie de zorg mag leveren, hoe hoog de vergoeding is en hoeveel zorg een cliënt ontvangt. Met de Wmo wilde de landelijke overheid de marktwerking in de ouderen- en thuiszorg stimuleren. Gemeenten betaalden in totaal ruim 1 miljard euro aan de instellingen. 

Uurlonen
Bestuurder Jan Verschuren van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) zegt dat de prijsstelling van gemeenten tegenviel. ‘Op veel plekken moest ineens voor een veel lagere prijs zorg worden verleend. In de oude regeling, de AWBZ, lagen de uurlonen 7 euro hoger dan in de nieuwe situatie.’
Cijfers van BTN zouden aantonen dat de branche in 2008 en 2009 voorzichtig bijtrekt. De thuiszorg moest in 2007 veel onkosten maken om over te gaan op de aanbesteding. Verschuren: ‘Veel organisaties hebben dit uitbesteed. Dat kostte miljoenen euro’s.’

Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Sinds wanneer levert buurtzorg huishoudelijke zorg? Ik dacht dat ze alleen ziekenverzorgenden en verpleegkundigen in dienst hadden.
    Door de te lage aanbestedingen zijn de thuiszorgorganisaties kapot gegaan. De gemeenten zijn te beroert om een fatsoenlijke prijs voor huishoudelijke zorg te betalen.

  2. Lees alle reacties
  3. Blijf erbij neem een voorbeeld aan buurtzorg.
    Zeer prof.,prettig dat cliént veelal dezelfde verzorg-(st)er krijgt. Geen management erboven die als een bloedzuiger het meeste van de financieén opslokt. En daar bovenaan de kop maar in ,t zand steken.

  4. dhr Verschuren heeft natuurlijk boter op zijn hoofd door alleen de schuld te leggen bij het debacle van de WMO. Misschien moet hij eerst nog eens goed op het beloningsoverzicht kijken dat gepubliceerd is. Als je ziet wat bestuurders van grootte thuiszorgorganisaties ontvangen. Nou daar kan al bezuinigd worden. Als je ziet hoeveel bestuurlijke lagen er bij sommige organisaties zijn. Nou daar kan wel op bezuinigd worden. Als je ziet in wat voor panden organisaties gehuisvest zijn. Daar kan wel bezuinigd worden en ga zo maar door.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.