Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: werken in zorg is fijn, maar zwaar

Werknemers in de gezondheids- en welzijnszorg vinden hun werk vaak fysiek en emotioneel belastend. Desondanks zijn ze meer dan gemiddeld tevreden met hun werk. Dat blijkt uit gegevens uit 2009 die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.
CBS: werken in zorg is fijn

Werknemers in de gezondheidszorg vinden hun werk zwaar, omdat ze vaak fysieke kracht moeten gebruiken en in een ongemakkelijke houding moeten werken. Dat doen ze bijvoorbeeld als ze een patiënt moeten tillen. Verpleegkundigen vinden hun baan ook emotioneel zwaar. Ook is de werkdruk hoog en hebben ze nogal eens te maken met ongewenst gedrag van patiënten. Het werk is wel afwisselend.

Lage werktevredenheid
Zware arbeidsomstandigheden leiden vaak tot een lagere werktevredenheid. Toch blijkt uit het onderzoek van CBS dat zorgverleners in 2009 met 82 procent meer dan gemiddeld tevreden waren met hun werk. In de zorg geven ruim vier van de tien werknemers aan dat zij bereid zijn om tot de pensioengerechtigde leeftijd door te werken. Dat is evenveel als gemiddeld in de andere sectoren.

Hoge werkdruk maakt beroep onaantrekkelijk
Ook uit onderzoek van Nursing en EenVandaag in 2009 blijkt eveneens dat veel verpleegkundigen tevreden zijn met hun vak. Echter, de te hoge werkdruk en een laag salaris maken het beroep onaantrekkelijk. Bovendien is het voor veel verpleegkundigen frustrerend dat ze met veel papierwerk te maken krijgen en te weinig tijd voor de patiënt hebben. Voor 150 verpleegkundigen was dat de afgelopen twee jaar voldoende reden om daadwerkelijk te stoppen met werken. Tweederde van hen heeft een andere baan in de zorg. Een kleine 20 procent van de verpleegkundigen zou nu niet opnieuw voor de verpleging kiezen, een kwart twijfelt daar nog aan.

CBS, Nursing
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.