Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA wil alsnog nullijn in de zorg: vakbonden woest

Vakbonden zijn woedend op het CDA, dat vandaag voorstelde de salarissen van zorgpersoneel alsnog te bevriezen. De geschrapte nullijn was volgens NU'91 de basis voor het bereikte zorgakkoord, eerder dit jaar.
CDA wil alsnog nullijn in de zorg: vakbonden woest

Dat meldt het ANP. Het CDA stelde maandag voor de extra bezuinigingen van 6 miljard euro te steunen, mits de oppositiepartij een derde daarvan – 2 miljard – zelf mag invullen. Met onder meer een zorgnullijn moeten kabinetsmaatregelen die gezinnen, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hard raken, worden teruggedraaid. ‘Een bizar voorstel’, briest Lilian Marijnissen, bestuurder van vakbond Abvakabo FNV. ‘Het zorgpersoneel is er de afgelopen jaren in koopkracht het hardste op achteruit gegaan. Als nu ook nog een nullijn volgt, jaag je iedereen de deur uit. En met het oog op de vergrijzing zijn juist zorgmedewerkers zo hard nodig.’

Onderhandelingen

De nullijn was eerder juist van tafel geveegd, tijdens de onderhandelingen over het in april gesloten zorgakkoord. ‘Maar steeds opnieuw probeert iemand die er toch in te fietsen’, stelt een woordvoerster van CNV Publieke Zaak. Zij gaat er vooralsnog van uit het niet zo’n vaart zal lopen. ‘Afspraak is toch afspraak?” Bovendien: ‘het is aan werkgevers en werknemers om te onderhandelen over zorgsalarissen. Het CDA gaat daar niet over.’

Verzet

NU’91 roept het CDA op om afstand te nemen van de uitspraak. ‘Wij zullen ons met hand en tand blijven verzetten tegen de nullijn’, laat de enige categorale vakbond voor verpleegkundigen weten. ‘Deze maatregel zet het hele zorgakkoord onder druk.’ De geschrapte nullijn was volgens NU’91 de basis voor het bereikte akkoord.
Het kabinet, de werkgevers- en werknemersorganisaties kondigden in april aan dat de nullijn voorlopig van tafel was.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.