Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Centraal Tuchtcollege waarschuwt verpleegkundige na suïcide patiënt

Het Centraal Tuchtcollege heeft een klacht tegen een psychiatrisch verpleegkundige gegrond verklaard. De klacht was eerder afgewezen bij het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven.

De moeder van een depressieve patiënt verwijt de psychiatrisch verpleegkundige en de psychiater dat zij haar zoon op de dagbehandeling hebben laten komen in plaats van hem op te nemen. De zoon sneed zichzelf en telkens als hij onder het bloed zat nadat hij zich had verwond of aangaf dat hij dood wilde of rattengif wilde eten, heeft niemand iets gedaan, zo luidt de klacht van de vrouw. De patiënt heeft zich onderweg naar de dagbehandeling gesuïcideerd.

 

Hoofdbehandelaar
De verpleegkundige zegt in zijn verweer dat vanwege de eerdere negatieve ervaringen met opname, daarvoor niet is gekozen. Deeltijdbehandeling zou afleiding en structuur in de dag geven. Volgens de verpleegkundige is geen sprake van handelen of nalaten in strijd met de zorg die hij jegens de patiënt behoorde te betrachten. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelde dat de keuze voor dagbehandeling gerechtvaardigd was. De verpleegkundige stond als hoofdbehandelaar buiten de keuzes van het team van deeltijdbehandelaars. Hij vertrouwde erop dat de dagbehandeling adequaat zou zijn en hij in voorkomende gevallen gewaarschuwd zou worden. Dat is echter niet gebeurd.

 

Tekortgeschoten
Het Centraal Tuchtcollege (CTG) vindt echter dat de verpleegkundige op aantal punten van zijn taak als hoofdbehandelaar tekort is geschoten. Er was onvoldoende afstemming met de behandelaars van de deeltijd, de verpleegkundige had onvoldoende inzicht in de behandeling van patiënt op de deeltijdafdeling en de verslaglegging is zodanig summier dat er onvoldoende zicht bestond op de continuïteit van zorgverlening. De verpleegkundige had er volgens het CTG juist voor moeten zorgen dat hij niet buiten de besluitvorming van de deeltijdbehandelaars stond. Het CTG heeft de klacht daarom alsnog gegrond verklaard en heeft de verpleegkundig een waarschuwing opgelegd.

Bron: Centraal Tuchtcollege

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.