Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Checklist helpt perioperatieve sterfte voorkomen

Als artsen en verpleegkundigen voor en na een operatie patiënten uitgebreid controleren, daalt de sterfte in het ziekenhuis met de helft. Met een nieuwe uitgebreide checklist wordt de patiënt van opname tot ontslag gecontroleerd.

Dat blijkt uit onderzoek van het AMC Amsterdam dat vandaag wordt gepubliceerd in het blad New England Journal of Medicine. Het AMC stelde een checklist op met honderd aandachtspunten die alle betrokken artsen en verpleegkundigen moesten nalopen, de Surgical Patient Safety System (SURPASS).

Controle door verpleegkundigen
In de checklist zijn alle controles in kaart gebracht die moeten zijn uitgevoerd voor de operatie, tijdens en na de ingreep en voor het ontslag uit het ziekenhuis. Afdelingsverpleegkundigen moeten bijvoorbeeld voor de operatie controleren of de patiënt volgens protocol is voorbereid op de anesthesie en of de patiënt de juiste naamplaatjes en polsbandjes heeft. Ook moet de verpleegkundige de patiënt controleren op decubitus en delerium en het preventieprotocol hiervoor uitvoeren.

Minder sterfgevallen in operatiekamer
Het AMC testte de lijst in zes ziekenhuizen en verzamelde gegevens over vierduizend patiënten. Voordat de lijst met honderd aandachtspunten werd ingevoerd, stierf 1,5 procent van de geopereerde patiënten, daarna 0,7 procent. Het aantal complicaties verminderde met eenderde. De resultaten werden vergeleken met gegevens van patiënten uit vijf andere ziekenhuizen. Daar werd geen verandering in de sterfte vastgesteld.

Eerder onderzoek
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed twee jaar geleden onderzoek met een controlelijst voor de operatiekamer. Het aantal sterfgevallen daalde daardoor met 40 procent. Een deel van de deelnemende ziekenhuizen lag echter in een ontwikkelingsland, verduidelijkt Marja Boermeester, onderzoeksleider en chirurg in het AMC. ‘Wij bereiken opmerkelijk genoeg een nog beter resultaat in ziekenhuizen waar de zorgstandaard al heel hoog is.’

In het AMC wordt de lijst nu gebruikt bij alle operaties. Veertig Nederlandse ziekenhuizen hebben interesse getoond.

Bekijk hieronder de complete SURPASS checklist.

AMC Amsterdam
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Al gewerkt met de Surpass in één van de genoemde zes ziekenhuizen. Zijn wel weer extra papieren die moeten worden ingevuld, hopelijk komt in ons ziekenhuis snel het EPD. Maar alles is natuurlijk bedoeld voor de patiëntveiligheid en de stopping rule moet dan ook concequent worden nageleefd. Heeft iemand in zijn/haar deel niet goed de checklist nagelopen, dan ook niet de operatie laten doorgaan. Snap alleen de reactie van lidy niet, kennelijk bedoelt zij de EWS,score om de vitale funties te meten en heeft met dit artikel niets te maken.Surpass is echt voor de pre, per en direct postoperatieve zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. We hebben het zelf meegemaakt: alle symptomen dat er naadlekkage kon zijn waren er, maar de verpleegster die net van vakantie terug kwam vond haar: lui! en de arts kijkt wel in een overdrachtsmap maar hoort wat de zuster zegt en heeft geen lijstje van enkele cruciale meetpunten. Dus duurt het weer twee dagen langer voor de diagnose wordt vermoed en dus pas na 9 dagen er een kijkje in de buik wordt genomen. De patiënt had al binnen24 uur aangegeven wat ze voelde en dat er iets mis was. Ze leeft nog, maar heeft voor jaren complicaties die tot diverse operaties leiden en nog zullen leiden. Trouwens: je kunt als omstander zeggen en aangeven wat je wilt: je bent lucht en dus is er een chequelist nodig zodat jou ‘geschreeuw’ niet meer nodig is.

  4. Ik vind dit een prima initiatief. Ik vind het echter schrikbarend dat er tot op heden zoveel patienten overleden door een medische of verpleegkundige fout.
    want dat is eigenlijk wat dit artikel aangeeft. het aantal sterfgevallen kan verminderd worden door deze checklist. Al die sterfgevallen kwamen dus door fouten van medici… en dat ik vind ik erg schrikbarend!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.