Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Checklist sollicitatie per e-mail

Solliciteer je per e-mail? Zorg dan dat je net zo professioneel overkomt als in een papieren sollicitatie.
Checklist sollicitatie per e-mail

Bij steeds meer werkgevers kun je per e-mail op een vacature reageren. Het gaat dan niet alleen om een andere verzendmethode. Er zijn nog een paar do’s en don’ts wanneer je zo goed mogelijk voor de dag wilt komen.

Begeleidende tekst
Je sollicitatie per e-mail bestaat uit een begeleidende tekst en een cv. Schrijf de begeleidende tekst in de e-mail zelf. Deze tekst is korter dan een papieren sollicitatiebrief, houd het dus kort maar krachtig. Blijf net zo beleefd als in een brief, gebruik voor aanhef en afsluiting bijvoorbeeld ‘Geachte’ en ‘Hoogachtend’.

Lettertype
Gebruik in je e-mail en je cv een lettertype zonder schreef (sans serif) zoals Verdana, Helvetica of Arial. Schreven zijn de dwarsstreepjes die vastzitten aan de pootjes van letters. Over het algemeen lezen letters zonder schreef prettiger op het beeldscherm, letters mét schreef (serif) lezen prettiger op papier.

PDF
Verstuur je cv als PDF-bestand. Dan weet je zeker dat je cv op een ander beeldscherm precies zo wordt gezien als op jouw beeldscherm. Gebruik je andere formaten zoals Word, dan kan je opmaak veranderen.

Bestandsnaam
Geef je cv je eigen naam. De bestandsnaam ‘bvd19122011.pdf’ zegt niemand iets, wel ‘cv brigitte van dijk.pdf’.

Het juiste e-mailadres
Een open deur, maar toch een veel gegeven tip: mail de juiste persoon. Kijk de vacature nog even na op eventuele andere e-mailadressen, bijvoorbeeld van de persoon aan wie je vragen mag stellen over de functie.

Neutraal e-mailadres
Gebruik een e-mailadres dat neutraal overkomt en alleen door jou gelezen wordt. Dus niet supernurse1976@hotmail.com of yolanda.en.wim.jansen@hotmail.com. Gebruik ook niet het e-mailadres van je huidige werkgever, tenzij je op een interne functie reageert.

Onderwerp
Vermeld in de onderwerpregel van de e-mail de vacature en het eventuele vacaturenummer.

Leesbevestiging
In veel mailprogramma’s kun je aangevend dat je een ‘leesbevestiging’ wilt krijgen. Als de ontvanger je mail opent, ontvang je een berichtje. Meestal vind je deze optie in het menu van het bericht onder Extra > Opties of in Beeld > Opties.

Links
Een e-mail leent zich beter dan een brief voor het delen van links. Blog of twitter je over je vak? Heb je een representatief LinkedIn-profiel? Staat er een interview met je online waarin je een goede indruk maakt als professional? Deze links kun je vermelden in je begeleidende tekst of je handtekening. Lange url’s met rare tekentjes erin, kun je beter achterwege laten.

Handtekening
Zet je volledige naam en je contactgevens in je handtekening onderaan de e-mail. Hier kun je ook relevante social media-adressen kwijt zoals linkedin.com/in/voornaamachternaam of twitter.com/twitternaam.

Reactie
Blijft een reactie uit? Controleer je spambox. Het is ook mogelijk dat je mailbox vol is, dan krijg je geen nieuwe berichten meer.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.