Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chemo longkanker mogelijk niet meer vergoed

UTRECHT - Longkankerpatiënten zijn bang voor het verlies van de vergoeding van drie van de vier op dit moment beschikbare medicijnen voor chemotherapie tegen niet-kleincellig longkanker.

Het college dat bepaalt of dure medicijnen voor vergoeding in aanmerking komen (CTG/ZAio) buigt zich vandaag over een voorstel alleen nog maar het relatief goedkope Navelbine te vergoeden.

Uitwisselbaar
Het voorstel komt van de zorgverzekeraars. Die stellen op basis van het oordeel van het adviescollege CVZ dat Navelbine uitwisselbaar is met de chemotherapieën Gemzar, Taxol en Taxotere. Maar volgens de patiëntenorganisaties klopt dit niet. Voorzitter Kees van Bezooijen van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) stelt dat de middelen verschillende farmaceutische samenstellingen hebben.

Steun van specialisten
Van Bezooijen noemt het plan onaanvaardbaar en zegt daarin te worden gesteund door specialisten. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is tegen. Het schrappen van de vergoeding zou betekenen dat longartsen niet meer in staat zijn de medicijnen af te wisselen of combinaties toe te dienen. Van Bezooijen noemt het een bedreiging van de kwaliteit van de zorg om louter financiële redenen.

In gesprek
De patiëntenorganisaties hebben het bestuur van het CTG/ZAio opgeroepen zijn besluit uit te stellen en eerst met patiëntenorganisaties en de beroepsvereniging van longartsen en oncologen te praten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.