Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ChristenUnie over verpleegkunde

Jullie vragen zijn voorgelegd aan de kopstukken van de grote politieke partijen. Lees hier de antwoorden van Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink, ChristenUnie.

1. Wat gaat uw partij doen aan de bureaucratie in de zorg?
2. Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
3. Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
4. Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
5. Hoe waarborgt uw partij de kwaliteit in de zorg, ondanks de bezuinigingen?

Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink, ChristenUnie:
1. We willen de indicatiestelling voor de eenvoudigere indicaties meer bij de wijkverpleegkundigen zelf leggen, met alleen een toetsing achteraf door het CIZ. Ook moeten er langlopende indicaties komen voor chronisch zieken.

2. Van echte marktwerking in de zorg kan en mag geen sprake zijn. Maar de zorg kan zeker wel iets van het bedrijfsleven leren, qua service- en klantgerichtheid. De prestatiebekosting bijvoorbeeld is een goed initiatief.

3. Agressiviteit naar zorgpersoneel moet zwaarder gestraft worden. Bovendien moeten verpleegkundigen beter toegerust worden om zichzelf te verdedigen, door bijvoorbeeld trainingen. Maar er is ook meer aandacht nodig voor bejegening: verpleegkundigen zouden zich beter bewust moeten worden van hun communicatie, woordkeuze en eigen normen en waarden.

4. Wij staan niet afwijzend tegenover het langer doorwerken, óók niet voor verpleegkundigen. De ene 65-jarige is de andere niet. De verbeterde techniek kan het werk veel lichter maken. Bovendien kunnen verpleegkundigen die lichamelijk echt hinder ondervinden van het werk, zich laten omscholen.

5. Een ding is voor ons duidelijk: er valt geen geld meer te halen bij het bed vandaan. In de afgelopen jaren is er veel geld naar de zorg gegaan, maar toch hoor ik van verpleegkundigen dat er nog bezuinigd moet worden. We zijn voorstander van de Zorgzwaartepakketten (zzp’s), die maken de zorg transparanter. De patiënt wordt meer bij de zorg betrokken door het persoonlijke zorgplan.

Door: Frank van Wijck, Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoe denkt de christen unie over 12 urige diensten in de zorg, ik vind het zelf geen bezwaar, maar het over grote deel van de collega’s staat er negatief tegenover, 12 urige diensten draaien in de zorg heeft als grootvoordeel dat er minder overdrachts momenten zijn en er is meer continuiteit van zorg!
    Wat is de visie van de christen unie hier in!?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.