Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chronische patiënten met zorgplan positiever over zorg

Chronische patiënten die een zorgplan hebben, worden veel beter betrokken bij hun behandeling dan patiënten zonder zorgplan. Ook zijn zij veel positiever over de samenwerking tussen zorgverleners dan mensen bij wie de afspraken over behandeling en ondersteuning niet zijn vastgelegd.
398bril

Toch heeft slechts een minderheid van de chronische patiënten een zorgplan. Dat blijkt uit een meldactie die patiëntenfederatie NPCF, Diabetesvereniging Nederland, De Hart&Vaatgroep en het Astma Fonds eerder dit jaar hielden onder achthonderd patiënten met een chronische aandoening.

 

Afstemming

Van de deelnemers aan de meldactie die in aanmerking komen voor een individueel zorgplan, heeft slechts 19 procent er daadwerkelijk een. Nagenoeg deze hele groep geeft aan betrokken te zijn bij het opstellen en bijstellen van het zorgplan. Deelnemers met een zorgplan zijn positiever over de samenwerking en afstemming van hun zorgverleners; 39 procent van de deelnemers met een zorgplan vindt de afstemming uitstekend. Slechts 5 procent van de deelnemers zonder zorgplan vindt de samenwerking tussen zorgverleners uitstekend. Ook vinden patiënten met een zorgplan beduidend vaker dat hun zorgverleners goede afspraken maken over de zorg. Ze hoeven minder vaak hun verhaal te vertellen en kunnen sneller terecht bij andere zorgverleners na een verwijzing. 47 procent van de deelnemers met een zorgplan hoefde (bijna) nooit hun verhaal opnieuw te vertellen, tegenover 23 procent van de deelnemers zonder zorgplan. De behandelingen van verschillende zorgverleners sloten beter op elkaar aan en zorgverleners zijn beter geïnformeerd.

 

Brief Tweede Kamer

De patiëntenorganisaties hebben een brief geschreven aan de Vaste Kamercommissie van VWS, waarin ze erop aandringen dat de situatie verbetert. Volgens hen moet de minister een streefcijfer bepalen voor het aantal patiënten waarmee een zorgverlener een zorgplan maakt. Zo worden de zorgverleners ertoe aangezet om de zorg voor chronisch zieken daadwerkelijk te verbeteren en het geld goed te besteden dat ze daarvoor beschikbaar hebben gekregen.

 

Bron: NPCF

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.