Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Cito maakt digitale rekentoets voor verpleegkundigen

Cito ontwikkelt in samenwerking met brancheverenigingen in de zorg een digitale rekentoets voor verpleegkundigen.
Cito maakt digitale rekentoets voor verpleegkundigen

Cito biedt ziekenhuizen de mogelijkheid om in het eerste kwartaal van 2010 aan een landelijke nulmeting van het rekenniveau mee te doen. De opgaven zijn ontwikkeld door verpleegkundigen uit de praktijk en gekoppeld aan beroepssituaties.

Nulmeting verpleegkundige rekentoets
De nulmeting is een schriftelijke rekentoets van dertig meerkeuzevragen en bedoeld voor verpleegkundigen die medicatie mogen toedienen en werkzaam zijn in algemene en academische ziekenhuizen. Daarnaast is deelname mogelijk voor studenten op de verpleegkundige opleidingen op niveau 4 en 5.

De deelnemende instellingen ontvangen na afloop een geanonimiseerde score van hun werknemers. De rekenvaardigheid van het eigen personeel wordt vergeleken met het landelijk gemiddelde. Op basis hiervan kan besloten worden of bijscholing gewenst is.

Brancheverenigingen
Vertegenwoordigers uit de zorg als het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), NVZ vereniging van ziekenhuizen en vertegenwoordigers van de opleidingen uit de hbo- en de mbo-raad bepalen gezamenlijk de inhoud van de toets en de prestatiestandaard die voor de toets gaat gelden. Deze standaard geeft de grens aan tussen voldoende en onvoldoende rekenvaardigheid.

Cito
Door: redactie Nursing

Landelijke Cito-toets voor verpleegkundigen
‘Verpleegkundige rekenfout heeft te veel consequenties’

Bekijk ook ons dossier Verpleegkundig rekenen

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Vandaag meegedaan aan de cito toets nulmeting rekenen verpleegkundigen. Wat een aanfluiting. 15 opdrachten verpleegkundig rekenen en 15 vragen wiskundig rekenen met worteltrekken, kwadraten, oppervlakteberekening etc. Alsof dit een beeld schets hoe het met het rekenen van verpleegkundigen zit. Zelf ben ik ruim 35 jaar geleden van de middelbare school gekomen en heb daarna nooit meer hoeven worteltrekken etc. dus waarom zou dit nu bij de nulmeting wel nodig zijn?

  3. Het is jammer dat het Cito zo beperkt werkt. De toets is een middel om te kijken of je nog kunt rekenen en of je er iets aan moet doen. Helaas houdt het daar vaak op. Wij van Juf Smit bieden zowel een toets als uitleg en zeker niet alleen met e-learning. Vaak is het zo dat als je rekenen moeilijk vindt, je persoonlijke uitleg nodig hebt. Wij bieden cursussen aan waar in kleine groepen en gedifferentieerd wordt gewerkt met een bevoegde docent. Deze docent kan aan de hand vragen en reacties bepalen wat er precies uitgelegd en behandeld moet worden. We doen dit zowel inhouse (binnen ziekenhuizen) als op een locatie in het land. We bieden deze cursussen niet alleen aan voor verpleegkundigen maar ook voor HBO en MBO studenten. We beginnen met de basis en leren je aan de hand hiervan medisch rekenen. Kijk eens op onze site http://www.jufsmit.nl of vraag informatie aan via info@jufsmit.nl.

  4. Wat zonde dat in het hele land hetzelfde gedaan wordt: weer een rekentoets! Terwijl rekenen slechts een onderdeel is van het risico op fouten bij medicatietoediening. Daarom biedt stichting leerstation zorg een scala aan toetsen over diverse onderwerpen. Tot 13 december gratis toegankelijk met je BIG nummer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.