Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CIZ schrapt banen en verandert werkwijze

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) schrapt volgend jaar bij tien regionale vestingen ongeveer 300 fulltime banen. Ook gaat het CIZ de werkwijze veranderen naar meer persoonlijk en klantvriendelijker. De maatregelen zijn het gevolg van de hervormingen in de langdurige zorg.
CIZ schrapt banen en verandert werkwijze

Gemeenten, artsen en wijkverpleegkundigen beoordelen straks de meeste aanvragen voor zorg en ondersteuning. Een onafhankelijke indicatie van het CIZ blijft alleen nodig voor intensieve en permanente zorg.

Nieuwe werkwijze

Door de hervormingen in de langdurige zorg verdwijnt de huidige werkwijze waarbij zorgaanbieders indicatiebesluiten mogen voorbereiden. Vanaf 1 januari 2015 is er altijd persoonlijk contact tussen het CIZ en een aanvrager. ‘Een opname in een zorginstelling is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Ook als deze zorg thuis wordt georganiseerd, bijvoorbeeld met een persoonsgebonden budget (Pgb). Het CIZ zal daarbij persoonlijk aandacht geven aan iedereen die zware zorg aanvraagt’, zegt CIZ-bestuurder Hans Ouwehand. Het contact vindt plaats in de vorm van een huisbezoek, tijdens een spreekuur of een telefoongesprek. Naast vier kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Zwolle komen er acht nieuwe locaties voor spreekuren.

‘Eindelijk weer een erkende job’
Wat vinden wijkverpleegkundigen van de veranderingen? Lees hier een interview met drie wijkverpleegkundigen.

Banen verdwijnen

Ook moeten er bij het CIZ banen worden geschrapt. Het gaat vooral om management en administratieve functies. In het najaar wordt ook een reorganisatie van het hoofdkantoor aangekondigd. Uiteindelijk blijven er circa 700 fulltime banen.

Nursing Connect

Wat vind jij van alle ontwikkelingen in de thuiszorg? Praat erover met collega’s op Nursing Connect

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is spijtig voor de medewerkers van het CIZ maar super belangrijk voor de zorgvrager dat er persoonlijk contact is inzake een indicatiebesluit.
    Ik zie bij zorgaanbieders nog regelmatig een ophoging van de indicatie vanwege het tarief. Cliënten met een ZZP 6 die geen enkele zorgvraag nodig hebben.
    Dat wordt voorkomen.
    Hopen we.!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.