Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Claim achterstallige vakantiedagen na ziekte

Ben je gedurende je carrière langdurig ziek geweest, dan kun je mogelijk nog vakantiedagen uitbetaald krijgen.
first-aid-1040283_1280.png
Foto: Pixabay.com

Dat meldt jurist Carel van den Bergh van NU’91. ‘Vóór 1 januari 2012 was in het Burgerlijk Wetboek geregeld dat een zieke werknemer alleen vakantiedagen opbouwde gedurende de laatste zes maanden van ziekte. Als een werknemer na langdurig ziek te zijn geweest werd ontslagen, kreeg hij dus alleen vakantiedagen uitbetaald over de laatste zes maanden van zijn ziekte.’

Arbeidstijdenrichtlijn
Het Europees Hof van Justitie heeft in 2009 geoordeeld dat deze beperkte opbouw van vakantiedagen bij ziekte in strijd is met de Europese ‘Arbeidstijdenrichtlijn’. Als gevolg van deze uitspraak is de wetgeving per 1 januari 2012 aangepast en bouwen werknemers die ziek zijn ook volledig hun vakantiedagen op.

Aansprakelijkheid
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die werknemers hebben geleden (als gevolg van de wetgeving zoals deze gold vóór 1 januari 2012), doordat zij bij ontslag na langdurig ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen. Bij SZW zijn ongeveer 1300 schadeclaims ingediend door werknemers die na langdurige ziekte zijn ontslagen. 

Ben jij gedurende je carrière langdurig ziek geweest? Kijk op de website van NU’91 om te kijken aan welke criteria je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.

Let op: deze berichten hebben niets te maken met het claimen van ORT over vakantieuren, waar Nursing vorig jaar veelvuldig over berichtte. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.