Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten herstellen sneller door therapiehond

Cliënten van de revalidatieafdeling van Rivas Zorggroep herstellen sneller als zij met honden trainen. Dat is de uitkomst van een pilot met een speciaal opgeleide hond tijdens de eerste zes maanden van dit jaar.

Deze vorm van therapie wordt door het succes verder uitgebreid na de zomer en op verschillende locaties van Rivas ingezet.

 

Oefeningen

‘Trainen met de hond, voelt vaak niet als trainen’, vertelt Claudia Huizer, teamleider bij Rivas. ‘Het gaat spelenderwijs en daardoor vergeten mensen vaak hun beperkingen. ‘Voor de pilot hebben we een aantal oefeningen vertaald naar een training met de therapiehond. Bijvoorbeeld voor een oefening voor de armen moet de bal van de hond worden weggegooid. Het geven van een commando aan de hond om de bal te pakken is ook een belangrijk onderdeel, want ook de logopedist is onderdeel van het behandelteam.’

 

Dementerende ouderen
Een onverwachte bijkomstigheid is de positieve invloed op het welzijn van de cliënten. ‘We zien namelijk dat onze cliënten een bijzondere band met de hond opbouwen’, legt Huizer uit. ‘Zij werken iedere week samen. De hond en de cliënt delen iets en de hond oordeelt niet. De komst van de hond lijkt een cliënt ook op te beuren.’ Daarom is tijdens de pilot ook therapie gedaan met dementerende ouderen en bewoners met een lichamelijke beperking die te maken hebben met een depressie.

 

De pilot werd uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Contacthond. Aan de pilot werkten onder andere cliënten mee die een gedeeltelijke verlamming hebben als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding.

 

Bron: Rivas

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.