Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Code Geneesmiddelenreclame voor verpleegkundigen

Omdat verpleegkundig specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen zelfstandig medicatie mogen voorschrijven, vallen ze vanaf nu onder de Code Geneesmiddelen Reclame (CGR).

Dat blijkt uit een wijziging van de Geneesmiddelenwet die woensdag bekend werd gemaakt. Omdat deze groepen verpleegkundigen geneesmiddelen mogen voorschrijven krijgen ze de positie van beroepsbeoefenaar binnen de Geneesmiddelenwet. Voor beroepsbeoefenaars gelden speciale regels bij het volgen van congressen, symposia of andere samenkomsten door de farmaceutische industrie. Artsen moesten zich al houden aan deze regels, maar ze gelden nu dus ook voor bovengenoemde groepen verpleegkundigen.

 

Regeling

De gedragscode stelt normen voor een aantal activiteiten die te maken hebben met een verantwoorde gang van zaken bij de omgang tussen farmacie en beroepsbeoefenaren. Zoals het verstrekken van algemene informatie over geneesmiddelen, het verlenen van gastvrijheid aan beroepsbeoefenaren, het verstrekken van/vragen om premies of voordelen in geld of natura aan/door beroepsbeoefenaren, het verstrekken van monsters van geneesmiddelen en onderzoek met geregistreerde geneesmiddelen.

Voor verpleegkundigen zonder voorschrijfbevoegdheid die in hun werk wel te maken hebben met het toedienen en/of afleveren van medicatie is er ook een specifieke regeling rondom de zogeheten gastvrijheid bij wetenschappelijke congressen. De gastvrijheid houdt in dat binnen de gestelde normen reis-, verblijf- en inschrijfkosten mogen worden vergoed. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.