Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Collega beïnvloedt handhygiëne verpleegkundige

De richtlijnen voor handhygiëne in het ziekenhuis worden nog altijd niet goed nageleefd. Slechts in 20 procent van de situaties, waarbij handen grondig gewassen moeten worden, gebeurt dat ook. Verpleegkundigen laten zich hierbij beïnvloeden door collega’s die hun handen niet wassen.
Collega beïnvloedt handhygiëne verpleegkundige

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Vicki Erasmus, gedragwetenschapper aan het Erasmus MC, waarop zij morgen promoveert. Ze deed onderzoek in 24 Nederlandse ziekenhuizen en observeerde artsen en verpleegkundigen in het naleven van de richtlijnen voor handhygiëne.

Sociale norm voor verpleegkundigen
Volgens Erasmus is er geen significant verschil in de handhygiëne van artsen en verpleegkundigen. Wel is er onderscheid in het gedrag. ‘Bij artsen ontbreekt het vaak aan voldoende kennis van de richtlijnen. Bij verpleegkundigen is de sociale norm van belang. Zij hebben wel de kennis van de richtlijn, maar laten zich beïnvloeden door collega’s die ook niet de gewoonte hebben hun handen te wassen’, zegt Erasmus.

In gesprek
Erasmus pleit er daarom voor dat er meer aandacht komt voor het sociale proces, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen voor een verpleegkundig team. ‘Het is belangrijk dat je als team afspreekt wat je wilt bereiken op het gebied van handhygiëne. Welke regels zijn er al en hoe spreek je elkaar aan op de naleving van die regels? Nu weten alle verpleegkundigen dat handhygiëne belangrijk is, maar niemand gaat erover in gesprek. Maak het bespreekbaar in je team! Daarbij helpt het om de omgeving zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door te zorgen dat handalcohol dispensers altijd gemakkelijk voorhanden zijn.’

Interventiepakket
Als onderdeel van haar onderzoek ontwikkelde Erasmus een interventiepakket genaamd ACCOMPLISH (Actively Creating COMpliance Saving Health) dat het naleven van de handhygiëneregels in ziekenhuize moet bevorderen. Concreet gaat het om verbetering van de kennis van de richtlijnen van handhygiëne, het vergroten van eigen effectiviteit door het formuleren van actieplannen, het verbeteren van het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van handalcoholdispensers, de verbetering van sociale normen en de bewustwording van het (groeps)gedrag. Het project is in september 2011 gestart in 16 Nederlandse ziekenhuizen en zal nog tot eind dit jaar lopen. Meer informatie vind je op www.accomplish-handhygiene.nl.

Andere conclusies uit het onderzoek:
– De handhygiëneregels worden in academische ziekenhuizen minder goed nageleefd dan in de algemene ziekenhuizen.
– De handhygiëne op de ic is lager dan die op bijvoorbeeld een chirurgische afdeling.
– Verpleegkundigen wassen hun handen vooral niet vóór contact met de patiënt.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Gewoon nuchter nadenken over hygiëne zou een basisattitude moeten zijn voor elke verpleegkundige en arts. Dan zou dit geneuzel niet nodig zijn. En ook niet als er wat verstandiger met antibiotica was omgesprongen. We moeten ook niet steriel zijn in het omgaan met de patient, behalve op de operatiekamer e.d..

 3. @ jos nou daar ben ik het niet mee eens.. ik ben dus diegene die altijd handschoenen draag.. en juist diegene die altijd heel grondig zijn handen staat te wassen,. ik walg van mijn collega’s die mensen uit de poep zitten te halen zonder handschoenen en in 2 sec hun handen gewassen hebben en vervoglens naast je hun boterham op gaan eten terwijl je de poeplucht nog ruik. gatverdamme..
  Nah ik (diegene die altijd handschoenen draagt) is wel een van de weinige die op mijn afdeling eht voorbeeld geeft en ervoor zorgt dat mijn collega’s voorzien zijn van materialen omtrent hygienen denkend aan handen alcohol etc.

 4. ja,dat is heel herkenbaar.
  Zo is het ook heel herkenbaar dat de handen na het wassen even worden drooggeschud..zwiep zwiep, en dan drogen met papieren handdoekje.
  Het vuile gedeelte wordt daarmee weer over het droge gedeelte uitgeveegd.
  Wassen is een soort “keukenritueel”ven onder de kraan.
  Tja, en wat valt er nog meer op..
  Verpleegkundigen willen op hygiene niveau geen patienten meer aanraken..iets metabletisch..over contact met patienten gesproken..maar dan wel met plastic handschonen..
  Nou dat is dan toch hygienisch? Ja, als er tenminste per patient andere handschoenen worden aangetrokken..en dat is niet het geval.!!
  Handen, in dit geval de handschoenen worden niet eens gewassen!:)
  Zo wordt er een wond bij de ene verzorgd en met dezelfde handschoenen breken ze de pillen bij de ander en vervolgens wordt er weer een andermans bed mee opgemaakt…Ja, waar halen we toch die kruisinfecties vandaan?
  Het absolute onbenul dat dit niet zo werkt, een onzinnige praktijk is, maar de handschoenen moeten volgens protocol gedragen worden..en je : je hoeft als verpleegkundige niet eens meer patient echt aan te raken..
  Ik heb mogen ervaren dat de verpleegkundigen die met mij bezig waren eerst in het rond keken..”Niemand..dan gauw die rotdingen uit! Je hebt geen gevoel meer in de vingers”..maar die wasten wel hun handen)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.