Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Combinatie-behandeling beter tegen kanker

AMSTERDAM - Kanker kan beter worden bestreden door bestraling en immuuntherapie te combineren. Een combinatie van die twee werkt effectiever tegen de ziekte dan de twee behandelingen afzonderlijk.

Dat stellen onderzoeker Jacques Neefjes en zijn collega’s van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam in de maandag verschijnende editie van het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Medicine.

Afzonderlijk
Bij de behandeling van kanker met alleen immuuntherapie worden afweercellen getraind om de tumor te herkennen. Specialisten vermoeden dat afweercellen de tumor in het lichaam kunnen opsporen en aanvallen. Een veelgebruikte vorm van behandeling van kanker is het bestralen van de tumor. Daarbij wordt echter ook gezond weefsel beschadigd. Daarnaast kunnen tumoren uiteindelijk ongevoelig worden voor bestraling.

Diermodel
Volgens Neefjes is de combinatie van immuuntherapie en een milde bestraling effectiever. De onderzoekers bestudeerden, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Amerikaanse National Institute of Health dikkedarmkanker in een diermodel.
Milde bestraling van de kanker had weinig effect op de tumor en immuuntherapie had nagenoeg geen effect. Bij combinatie van therapieën verdween de tumor in de muizen binnen korte tijd en in meer dan 60 procent van de gevallen volledig.

Staat van paraatheid
“We denken dat immuuntherapie de afweercellen in een staat van paraatheid brengt”, zegt Neefjes. “Hierdoor kunnen de afweercellen zeer snel reageren als de tumorcellen worden beschadigd door de bestralingsbehandeling. De combinatie van een al bestaande therapie en een meer experimentele (immuuntherapie) kan nieuwe therapiemogelijkheden bieden.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.