Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Combineer schriftelijke en mondelinge overdracht’

De ideale overdracht is een combinatie van schriftelijke en mondelinge informatie, liefst aan het bed van de patiënt. Dit zorgt voor face-to-face interactie en geeft verpleegkundigen de mogelijkheid om gezamenlijk de toestand van de patiënt te beoordelen. Ook worden vergissingen eenvoudiger hersteld.
‘Combineer schriftelijke en mondelinge overdracht’

Dat schrijven Roos Nieweg, onderzoeker aan het Lectoraat Transparante Zorgverlening en Marjan Groenhuis, onderzoeker aan het Lectoraat Arbeidsorganisatie en Arbeidsproductiviteit in TVZ. Zij deden een literatuurstudie naar de verpleegkundige overdracht tussen 24-uurs diensten en suggesties voor verbetering hiervan.

Verschillende professionals

De zorg wordt steeds complexer door toegenomen kennis en technologische ontwikkelingen. En hoewel deze ontwikkelingen bedoeld zijn om de zorg te verbeteren, kunnen ze ook bijdragen aan problemen in de overdacht. ‘Meer verschillende professionals zijn betrokken bij de zorg voor patiënten, de opnameduur is verkort en instellingen hebben vanuit efficiency-overwegingen  nieuwe dienstroosters ingevoerd. Hierdoor is het moeilijker om met de juiste zorgverlener te communiceren. Zo blijkt uit onderzoek dat (maar) 42 procent van de verpleegkundigen wist welke arts verantwoordelijk was voor hun patiënten’, zo schrijven Nieweg en Groenhuis in TVZ.

Zeven tips voor de overdracht

Op basis van nationale en internationale literatuur formuleerden Nieweg en Groenhuis een aantal adviezen voor een betere overdracht:
– Zorg voor een formeel moment van overdracht van verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door het overdragen van de ‘pieper’ zodat de inkomende verpleegkundige weet dat ze de verantwoordelijkheid heeft overgenomen.
– Beperk het aantal betrokkenen bij een patiënt, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundigen toe te wijzen aan dezelfde patiënten gedurende een aantal diensten.
– Zorg voor zo weinig mogelijk verstoringen en onderbrekingen tijdens de overdracht.
– Gebruik meerdere media: combineer schriftelijke en mondelinge overdracht.
– Documenteer essentiële informatie accuraat.
– Bied de gelegenheid om vragen te stellen.
– Overdracht aan het bed biedt verpleegkundigen de mogelijkheid van face-to-face interactie, het verhelderen van informatie, gezamenlijk beoordelen van de toestand van de patiënt en het herstellen van vergissingen.

Meer lezen?

Lees het hele artikel over de verpleegkundige overdracht in TVZ. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.