Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Positief taalgebruik in de zorg: zo werkt dat

Verpleegkundigen uit het hele land kijken met interesse hoe het Deventer Ziekenhuis onlangs het evidence based Comfort Talk® invoerde. Een aantal tips uit de methode.
Bij Comfort Talk verander je je woordkeuze
Verpleegkundige in het Deventer Ziekenhuis aan het werk met Comfort Talk (foto: Deventer Ziekenhuis).

Andere woordkeuze, minder focus op het negatieve: dat is het idee achter Comfort Talk®. Als eerste ziekenhuis in Nederland werkt het Deventer Ziekenhuis hiermee. Nog steeds informatie geven aan de patiënt dus, maar wel heel erg bewust. De effecten van Comfort Talk® liegen er niet om: Amerikaans onderzoek wijst uit dat in ziekenhuizen die de methode toepassen, er 40 procent minder afbrekingen zijn van MRI’s door angst of paniek. Ook neemt de no-shows voor onderzoeken daar af met 22 procent. Behandelingsruimtes voor bijvoorbeeld katheterisatie zijn 17 minuten sneller weer beschikbaar als Comfort Talk® is toegepast: patiënten zijn minder angstig en gespannen en behandelaars kunnen daardoor sneller werken.

Voorbeelden

Goed werken volgens de communicatiemethode vraagt een specifieke training. Maar ook zelf proberen op je woordkeuze te letten, kan al effectief zijn volgens ontwikkelaar Elvira Lang. Voorbeelden van taalgebruik bij Comfort Talk®:
‘Ik ga je nu een prik geven’ wordt bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu de naald inbrengen.’
‘Dit kan even pijn doen’ wordt bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu beginnen’ en ‘Het is fijn dat we even iets hebben verdoofd.’
‘U kunt hier misselijk van worden, hier is vast een bakje’ wordt bijvoorbeeld: ‘Als er iets is, druk gerust op de bel dan kunnen we u helpen.’
‘U mag niet bewegen in de MRI, dan lukt het niet’ wordt bijvoorbeeld: ‘Fijn dat u zo stil ligt, zo gaat het onderzoek sneller.’
‘Dit kapje stinkt een beetje’ wordt bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu het kapje over uw neus en mond doen.’
‘Dit geeft een branderig gevoel’ wordt bijvoorbeeld: ‘U gaat iets warms voelen.’
Bij kinderen een infuus inbrengen: ‘De prik kan een beetje pijn doen’ wordt bijvoorbeeld: ‘Deze prik zorgt ervoor dat je sneller beter kunt worden.’

Matching

Een ander bewezen effectief middel bij Comfort Talk® is het zogenaamde matching: je neemt de lichaamshouding van de patiënt over, wat maakt dat hij zich onbewust beter begrepen voelt. Net als ‘zo eerlijk en duidelijk mogelijk zijn tegen de patiënt’ druist ook dit in tegen wat we in zorgopleidingen leren, namelijk: een open houding houden, rustig praten en glimlachen. Onderzoek naar matching wijst uit dat patiënten sneller in contact komen, zich sneller begrepen en ontspannen voelen als je hun houding spiegelt. Ook als dat betekent dat je even met luide stem terug praat en met je armen over elkaar zit als de patiënt dat ook doet.

Positieve taal

In het Deventer Ziekenhuis zijn nu in totaal 36 medewerkers getraind in Comfort Talk®; het ziekenhuis doet de komende tijd onderzoek naar de effecten en wil de methode verder in het ziekenhuis verspreiden. Positief taalgebruik wordt ook in andere ziekenhuizen ingezet, zoals bijvoorbeeld op de kinderafdeling in het Medisch Spectrum Twente.

2 REACTIES

  1. Alles over hebben voor de patient? Mag de verpleegkundige nog zichzelf zijn? Het zgn positief zijn lijkt ten koste te gaat van acurate en duidelijke informatie aan de patient. Beter lijkt mij om met de patient in contact te blijven en te bespreken waar deze bang voor is als ie ergens bang voor is.En als je empatisch bent doet je lichaam vanzelf mee en is dat spiegelen helemaal niet nodig; zeker niet zo geforceerd.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.