Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Comfortschaal ook voor kinderen met brandwonden

De COMFORT© gedragschaal is nu ook toepasbaar op kleine kinderen met brandwonden. Hierdoor kan pijn bij kinderen met brandwonden beter worden gemeten.
Comfortschaal ook voor kinderen met brandwonden

Dit blijkt uit onderzoek gefinancierd door de Nederlandse Brandwonden Stichting en uitgevoerd door Alette de Jong, verpleegkundig onderzoeker bij de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland.

Betrouwbare gedragsschaal
‘Tot voor kort moesten verpleegkundigen zelf inschatten hoeveel pijn een kind met brandwonden heeft. Dan is het lastig te beoordelen of een kind voldoende pijnmedicatie krijgt’, zegt De Jong. De COMFORT© gedragschaal geeft pijn weer aan de hand van kenmerken als huilen, spanning in het gelaat en spieren. Uit onderzoek van Alette de Jong bleek dat de gedragsschaal een betrouwbare en valide methode is om pijn bij kleine kinderen met brandwonden in kaart te brengen.

Pijn bij brandwonden
Patiënten in brandwondencentra zijn veelal kinderen van nul tot vier jaar. Brandwonden zijn vaak zéér pijnlijk. Vooral de dagelijkse verbandwisselingen kunnen als ondraaglijk worden ervaren. Alette de Jong: ‘Adequate pijnbestrijding is een vereiste voor brandwondenslachtoffers. Maar daar waar volwassen patiënten zelf heel goed in staat zijn de mate van pijn aan te geven, kunnen kinderen tussen nul en vier jaar dit niet.’

De COMFORT® gedragsschaal wordt ook gebruikt om pijn bij neonaten te meten.

Nederlandse Brandwonden Stichting
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.