Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Commissie vervolgopleidingen mbo- en inserviceopgeleide verpleegkundigen bekend

De commissie die advies moet geven over de status van vervolgopleidingen van mbo- en serviceopgeleide verpleegkundigen is bekend. Dat schrijft minister Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen over de overgangsregeling rond de Wet BIG II.
inservice
Foto: Arno Massee

1 Wie zijn de commissieleden?

Prof. dr. Paulien Meurs, voorzitter
– M.J. Kwast BSc
Prof. dr. Wilma Scholte op Reimer
W.M. Hebbing MANP
Tineke Schoot PhD
Brigit Zwartendijk MSc,
Ze zijn benoemd van 1 augustus tot 1 december 2018. Dan moet het advies er dus liggen.

2 Zitten er ook inservice-opgeleide verpleegkundigen in de commissie?

Nee, de commissie bestaat uit deskundigen en niet uit vertegenwoordigers. De minister heeft de voorzitter wel gevraagd om in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van de petitie inservice-opgeleide verpleegkundigen.

3 Wat zijn de taken van de commissie?

De commissie heeft als taak na te gaan of de hieronder genoemde vervolgopleidingen qua inhoud en niveau gelijkwaardig zijn aan het hbo-verpleegkundige opleidingsprofiel:
– Wijkverpleging;
– Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV);
– Maatschappelijke Gezondheidszorg – Algemene Gezondheidszorg (MGZ-AGZ);
– Maatschappelijke Gezondheidszorg – Geestelijke Gezondheidszorg (MGZ-GGZ);
– CZO-opleidingen, te weten: Ambulance verpleegkundige, Cardiac Care verpleegkundige, Dialyse verpleegkundige, Geriatrie verpleegkundige, Intensive Care verpleegkundige, Intensive Care Kinderverpleegkundige, Intensive Care Neonatologie verpleegkundige, Kinderverpleegkundige, Obstetrie verpleegkundige, Oncologie verpleegkundige, Recovery verpleegkundige en Spoedeisende Hulp verpleegkundige;
– Als de commissie andere opleidingen signaleert die qua inhoud en niveau gelijk zijn aan het hbo-v opleidingsprofiel, dan kan ze die in haar rapport opnemen.
– Daarnaast vraagt de minister een soort protocol voor aanvullende opleidingen die later dan 1 december bekend worden, om te voorkomen dat verpleegkundigen van wie de aanvullende opleiding nu niet in beeld is, niet voor de overgangsregeling in aanmerking komen.
– Als laatste probeert de commissie een voorstel te doen over de inrichting van een eventueel aanvullend opleidingsprogramma voor verpleegkundige vervolgopleidingen die niet gelijk zijn aan het oude hbo-opleidingsprofiel. Daarmee zou een verpleegkundige alsnog een hbo-v diploma kunnen behalen.

4 Wat als de commissie een verpleegkundige vooropleiding niet gelijkstelt aan het hbo-opleidingsprofiel?

Dan kan de commissie een voorstel doen voor een aanvullend opleidingsprogramma. Hierbij moet de commissie rekening houden met de bevoegdheden van hbo-opleidingen bij het aanbieden van (verkorte) opleidingen.

5 Neemt de commissie ook ervaring mee in haar oordeel?

Nee. Door de grootte van de groep verpleegkundigen (ca 200.000), de naderende deadline van het wetsvoorstel en de kosten, is het volgens minister Bruins verstandiger om alleen de vervolgopleidingen in aanmerking te laten komen. De regeling focust dus op opleidingen en niet op werkervaring. Men volgt de systematiek van de Wet BIG II die ook gericht is op opleidingsniveau (mbo- en hbo-opgeleid).

6 Wanneer neemt de minister een besluit?

Het streven is het laatste kwartaal, vlak voor de minister het wetsvoorstel BIG II naar de Kamer zendt. Het wetsvoorstel loopt volgens Bruins dus geen vertraging op door het aanstellen van de commissie. ‘Maar gezien de impact voor de verpleegkundige beroepsgroep staat zorgvuldigheid ten aanzien van de overgangsregeling voorop,’ zei Bruins eerder dit jaar.

Alle Kamervragen over de overgangsregeling en de antwoorden van minister Bruins staan op de site van de Rijksoverheid >>>

Minister Bruins liet eerder een rapport opstellen door een adviesgroep. Op basis van dat rapport kon de minister geen voorstel doen, vond hij >>>

11 REACTIES

 1. Verwacht niet te veel van de nieuwe commissie de opdracht is zodanig dat het antwoord op de vraag of verpleegkundigen met de genoemde specialisaties zich als regie verpleegkundige kunnen registreren wel negatief moet zijn. Alleen de inhoud en niveau van de vervolg opleiding gaat getoetst worden op gelijkwaardigheid aan het hbo-verpleegkundige opleidingsprofiel dat gold vlak voor het BN2020 profiel werd ingevoerd. De initiële opleiding wordt hier niet in meegenomen terwijl het onmogelijk is de vervolg opleiding te doen zonder verpleegkundige vooropleiding dus die zou logischerwijs meegenomen moeten worden in de toetsing. Verder is het vreemd dat de opleiding wordt getoetst aan het laatst geldende hbo profiel terwijl de “oud hbo” opgeleide verpleegkundigen niet aan deze eis hoeven te voldoen om zich als regieverpleegkundige te registreren ;dit leidt tot rechtsongelijkheid. De opdracht zou logischerwijs moeten zijn: het toetsen van de vervolgopleidingen en de bijbehorende functie op gelijkwaardigheid met het beroepsprofiel van de regieverpleegkundige!
  Dan is de praktijk en het profiel leidend in plaats van de hbo opleiding!

 2. Lees alle reacties
 3. Voor wie het debat ook eens wil volgen in de buurlanden.
  In bijlage het verslag van de hoorzitting is een commissie Volksgezondheid van de federale kamer in Belgisch parlement.
  Lees vanaf pagina 173 want ook andere gezondheidszorgberoepen komen aan bod.

  http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/3248/54K3248001.pdf

  Ik begrijp dat de MBO verpleegkundige en de HBO verpleegkundige wel de titel behoud van verpleegkundige in Nederland.
  In Belgie heb je de HBO5 verpleegkundige (vergelijkbaar met MBO) en de bachelorverpleegkundige (HBO verpleegkunde) en de zorgkundigen (verzorgenden in Nederland).

 4. @Nynke, dit bericht gaat alleen over de vervolgopleidingen die deze commissie beoordeelt. In het rapport dat onderaan het bericht staat met een link, wordt de medium care opleiding genoemd als geschikt:
  ‘Het CZO biedt de opleidingen aan voor inschaling bij NLQF. Op dit moment (peildatum 12 december 2017) zijn er negen opleidingen ingeschaald (twee initiële opleidingen en zeven vervolgopleidingen), alle op NLQF niveau-6 (=HBO-niveau). Het gaat om de volgende opleidingen:
   Anesthesiemedewerker
   Dialyseverpleegkundige
   Operatie-assistent
   Intensivecareverpleegkundige
   Recoveryverpleegkundige
   Mediumcareverpleegkundige
   Cardiaccareverpleegkundige
   Spoedeisendehulpverpleegkundige
   Ambulanceverpleegkundige’

   • Het is tegenwoordig zo dat je in het zuiden van het land alleen nog opgeleid kan worden tot operatie-assistent of anesthesiemedewerker als je de HBO-V doet (in de vorm van een honoursprogramma; zowel vier jaar voor schoolverlaters als een verkorte variant voor MBO-V’ers) of als post-HBO opleiding. In deze omgevingen wordt de inservice variant operatie-assistent of anesthesiemedewerker wordt niet meer aangeboden. Er zijn dus steeds meer van deze mensen die wel verpleegkundigen zijn.

   • Piet Jans, Hier heb je helemaal gelijk in, je kan inderdaad operatieassistent worden zonder dat je verpleegkundige bent.
    Hieruit blijkt maar weer hoe absurd de voorgestelde overgangsregeling is! Iemand zou zich dan als regieverpleegkundige kunnen registreren (als je al verpleegkundige bent) op basis van een opleiding voor een niet verpleegkundige functie?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.