Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Commotie over mbo-hbo Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hbo-verpleegkundigen met extra taken verdienen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis meer dan de mbo-verpleegkundigen, berichtte Nursing onlangs. Veel verpleegkundigen reageerden op het bericht. Sommigen blij, anderen ronduit boos.
Commotie over mbo-hbo Jeroen Bosch Ziekenhuis

‘Het onderscheid in bekwaamheid van de mbo-verpleegkundige en hbo-verpleegkundige aan het bed van een patiënt is de grootst mogelijke onzin. Wie heeft dit nu weer bedacht, zeker hbo-VAR mensen, die al zover van het bed staan? Laat ze zich bezig houden met dingen die er werkelijk toe doen,’ zegt Ine – Claassen-Robben boos op Nursing.nl.
Zij reageert op het bericht waarin staat dat mbo- en hbo-verpleegkundigen van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch een ander functieprofiel hebben. Hbo-opgeleide verpleegkundigen die extra taken verrichten – zoals coachen van collega’s, hen ondersteunen tijdens de zorg, en de zorg per dag plannen – krijgen een schaal hoger betaald.

Kritisch

Ook ‘mevr. Scholten’ reageerde negatief: ‘Een pas afgestudeerde hbo-v’er komt bij lange na niet in de buurt bij een ervaren mbo-verpleegkundige. In het artikel in Nursing wordt het een en ander heel mooi belicht, maar in de praktijk is dat toch heel anders. Het verpleegkundig beroep is heel praktisch van aard. En dat is voor sommige hbo-v’ers juist de grootste valkuil. De oude A blijft het beste, werken en leren door te doen. Je ziet nu juist dat met het steeds veranderde opleidingsstelstel de kwaliteit van zorg achteruit gaat. (…)

Genuanceerd

In het nieuwsbericht was geen plaats voor de nuances die wel in het artikel in Nursing november staan. Zo vertelt Marjon, een van de hbo-opgeleide supervisors, dat jonge hbo-v’ers moeite hebben met het niveau dat gevraagd wordt. ‘Het eerste jaar krijgen zij de kans om rustig te wennen aan het werk op de afdeling, en om hun klinische kennis op peil te brengen. Maar daarna is het de bedoeling om supervisor te worden. Dat kan nog best lastig zijn, als je een collega die jaren ervaring heeft, moet bijsturen. Die accepteren niet altijd wat je als pas afgestudeerde zegt. Hoe pak je zoiets aan, wanneer kun je je beter coachend opstellen en wanneer sturend, en hoe ga je om met weerstand? Dat kan pittig zijn. (…). Daarom hebben we twee keer week een casusbespreking van een half uur. Wat is het probleem, hoe zou je dit kunnen aanpakken? Daar zit een coördinerend medewerker van onze afdeling bij, die ons coacht.’

Gelderse Vallei pakt het anders aan

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft ook aparte functieprobielen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen, maar de manier waarop is fundamenteel anders dan in het JBZ. Dat lees je hier >>>

Mee eens

Er waren op Nursing.nl ook collega’s die juist positief reageerden. Zo juicht M.H. Voets het initiatief toe: ‘Er wordt geschreven dat er meer onderscheid gemaakt gaat worden. (…). Ik vind niet dat het afbreuk doet aan de mbo-verpleegkundige, zoals ik uit verschillende reacties lees. Ik zie zeker verschil tussen ervaren mbo’ers en startende hbo-v’ers, maar er is niet voor niets een onderscheid in de opleiding, er zijn wel degelijk verschillen in niveau en denkwijze. Deze komen in de praktijk nog niet tot zijn recht, maar dit zal in de toekomst in het JBZ zeker verbeteren. Wanneer de zorgverzekeringen mogen kiezen verwacht ik dat ze ook kiezen voor niveau 5, zoals nu ook in de thuiszorg.’
Het klopt dat het JBZ de mbo-opgeleide collega’s niet heeft afgeschreven. In tegendeel. Unithoofd Chirurgie Dianne Bekkers zegt daarover: ‘De niveau 4- en niveau 5-verpleegkundigen worden ieder op waarde geschat. We hebben duidelijke profielen met een eigen functieomschrijving en inschaling. Het gaat er uiteindelijk om dat de patiënt op het juiste moment kan rekenen op de juiste verpleegkundige. Verpleegkundigen die nu van het mbo afkomen zijn taakgericht. Van hen mag je niet verwachten dat ze over dezelfde helicopterview beschikken als een hbo-opgeleide collega. Daar houden we dus rekening mee in de personeelsplanning. Tegelijkertijd lopen alle verpleegkundigen bij ons op de afdeling visite. Als mbo’ers dat soort dingen niet meer mogen doen, doe je hen echt onrecht. Elke verpleegkundige moet risico’s kunnen inschatten. Als je hen geen verantwoordelijkheid meer geeft, dan zakken kennis en motivatie weg. Dat gun je niemand.’
Alle verpleegafdelingen hebben een eigen implementatieplan en tijdspad, om een nieuwe gewenste verhouding mbo/hbo te bereiken. Voor 2020 streeft men naar een gemiddelde van circa 30% hbo-verpleegkundigen op de reguliere klinische afdelingen. Dit is een geleidelijke weg, omdat er nu nog weinig hbo’ers werkzaam zijn in het JBZ: per afdeling gemiddeld 18%.

Het hele artikel lezen? Neem dan een abonnement op Nursing >>>

11 REACTIES

 1. Het probleem is Too many captains on a ship.
  Je bent verpleegkundige punt uit en vroeger was er EEN hoofdzuster die al zeker 40 + jaar was met minstens 20 jaar ervaring op de werkvloer. Zij had goed inzicht en kende haar verpleegkundigen en ook werkte ze goed samen met de artsen. Maar sinds de hoofdzuster is afgeschaft is het een puinhoop geworden. Natuurlijk accepteer ik niet met tich jaren ervaring en een goede opleiding als iemand van 24 jaar met een HBO-5 opleiding mij gaat coachen! Belachelijke voor woorden.

 2. Lees alle reacties
 3. Zou zo graag eens van iemand concreet willen weten wat nu de meerwaarde gaat worden van de inzet van meer HBO-V vpk, met andere woorden wat gaan zij nu concreet anders doen/verbeteren ten opzichte van het werk dat nu nog steeds door de eigenlijk ‘niet capabele MBO-vpk’ wordt gedaan, werk op een verpleegafdeling verandert namelijk niet van vandaag op morgen, ik bedoel, ADLzorg, medicatie delen, vitale functies meten enz. blijven toch gewoon noodzakelijk. Denk ook dat, net als H Verduyn, het volgen van een HBO opleiding mij geen betere verpleegkundige zal maken voor wat ik op dit moment op afdeling uitvoer. Werkdruk is hoog, als deze lager zou zijn, heb ik ook meer tijd voor een ‘helicopterview’. Sta absoluut niet direct negatief tegenover de nieuwe functieomschrijving maar heb wel een bepaalde scepsis. Sommige verwoordingen in relevante stukken geven mij toch het gevoel dat wat ik de afgelopen jaren heb gedaan gewoon niet goed genoeg is geweest in de ogen van de V&VN. Heb soms ook het idee, sorry, dat Nursing een spreekbuis is geworden van de V&VN en daardoor deze verandering wat eenzijdig belicht. De HBO-V opleidingen zitten overvol, als er geen vraag naar wordt gecreëerd zijn er straks geen stageplaatsen/werkplekken genoeg, misschien dat dit toch ook wel ergens een beetje meespeelt, of niet?

 4. Ik vraag mij af wat er gaat gebeuren met MBO verpleegkundigen die een specialistische opleiding hebben gedaan en op de afdeling werken.
  Gaan die ook onder een HBO verpleegkundige werken zonder specialistische opleiding of komt daar een aparte functie profiel voor?

 5. Als je 53 jaar bent, en moeder van een dochter van 9 dan heb je, ondanks dat je een gemotiveerde mbo’er bent, geen zin in de hbo opleiding. Gezin, familie en vrienden zijn heel belangrijk. Belangrijker dan nog een opleiding doen. Ik wil tijd hebben voor m.n ons kind. Haar een goede opvoeding geven door tijd aan haar te besteden. Interesse hebben voor haar wereld, die van school en de daarbij behorende activiteiten. Aandacht en tijd besteden aan familie en vrienden en hobby’s. Dát maakt mij tot wat ik ben. Het verpleegkundige zijn maakt mij niet tot wat ik ben. Heb ik niet nodig om me iets te voelen. Verpleegkundige zijn is een middel om geld te verdienen. Maar ik ben wel een hele gemotiveerde verpleegkundige, en een verantwoordelijke vpk, die coacht, regisseert, begeleidt en op de werkvloer er vooral is voor haar patienten. En een hbo opleiding maakt mij geen betere verpleegkundige.

 6. Alles te maken met het devalueren van de opleiding van verpleegkundige bij het opheffen van de oude A. Het niveau van collega’s die opgeleid worden met de bbl of zelfs bol. zie je dat het een sumiere en oppervlakkige opleiding is geworden. Ergelijk. Maak de opleiding beter en breng het op HBO nivo. Laat die HBO-V-ers na een tijd als collega van de ander aan bed werken en laat deze dan maar doorgroeien tot leidinggevende. Twee niveau’s bij een patient is niets. Werkt niet goed. De zorg hoort bij 1 collega. Eventueel in samenspraak met een andere collega. Maar zorg zoals gezegd voor betere verpleegkundige opleidingen zoals de vroegere A was.

 7. Wat zou het mooi zijn als er eens een artikel komt in de Nursing over de businesscase van deze systeemwijziging. Geef het grote plaatje, met welke bedoeling, de belangen van de diverse partijen, de risico’s.
  Dan hoeven verpleegkundigen van alle niveau’s en ervaringsjaren niet te verzanden in details, maar stappen in de helicopter met een verrekijker om regelmatig in te zoomen.

 8. ‘Dat kan nog best lastig zijn, als je een collega die jaren ervaring heeft, moet bijsturen. Die accepteren niet altijd wat je als pas afgestudeerde zegt. Hoe pak je zoiets aan, wanneer kun je je beter coachend opstellen en wanneer sturend, en hoe ga je om met weerstand?’
  Dit argument wordt veel te vaak gebruikt en is vaak niet waar. Het niet accepteren is geen gedrag maar kennis en kunde over de praktijk waarom de verandering niet goed is… niet overwinnen van ‘weerstand’ maar opnieuw nadenken, dat is de boodschap.
  Je kunt geen autorijden door de gebruiksaanwijzing te lezen …

 9. L.Moerland heeft heeft natuurlijk volkomen gelijk,in Nederland is het in alle bedrijfstakken gebruikelijk dat als je hoger opgeleid bent,je beter betaalt krijgt met een aantrekkelijker takenpakket. Probleem is echter dat in de zorg voornamelijk vrouwen werken en die gunnen elkaar het licht niet in de ogen.

 10. Ik kom uit Duitsland en er is geen verschil in niveau bij verpleegkundige. Je bent het of je bent het niet. Voor mij blijft dit ook naar heel veel jaren in NL te wonen en te werken nog steeds een vreemd verhaal dat je in een beroep verschillende niveaus hebt. Als ik naar de zorg kwaliteit van allebei landen kijk is er ook ook geen verschil.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.