Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Commotie V&VN en NU’91 raakt verpleegkundigen

Het opstootje tussen vakbond NU'91 en beroepsvereniging V&VN zorgde voor een constante reactiestroom op Nursing.nl. 'Er zijn altijd collega's die, wanneer iets half ter ore komt, meteen beginnen te stuiteren.'
Commotie V&VN en NU'91 raakt verpleegkundigen

Twee weken geleden stelde vakbond NU91 in een persbericht dat V&VN de suggestie wekt dat verpleegkundigen zich moeten inschrijven in het V&VN  kwaliteitsregister als voorwaarde voor herregistratie in het BIG-register. V&VN ontkende de beweringen van NU’91 ‘met kracht’. ‘Die berusten niet op feiten’, zei woordvoerster Monique Roedoe van de beroepsorganisatie in een gesprek met Nursing.nl. ‘Maar we gaan ons niet verlagen tot moddergooien via de media.’

Reacties verpleegkundigen
Het opstootje tussen de twee partijen zorgde voor een flinke stroom aan reacties op Nursing.nl. Er werd geknipt en geplakt van de V&VN website, waarin dubbele beweringen zouden staan over het al dan niet verplicht registreren voor het kwaliteitsregister. ‘NU’91 dank voor deze heldere stellingname,’ reageerde verpleegkundige Peter Aalbers. ‘In mijn instelling was al geruime tijd veel onduidelijkheid over dit kwaliteitsregister.’

Beroepshospitalisatie
Anderen herkenden de kritiek van NU91 niet. Ilona Meester: ‘Ik denk dat NU’91 eerst goed moet uitzoeken waar de onduidelijkheid over het kwaliteitsregister op gebaseerd is. Want het zal niet liggen aan de informatie die V&VN zelf verstrekt op hun website. Er zijn altijd collega’s die zich niet bezighouden met de ontwikkelingen die op handen zijn. En wanneer er dan iets half ter ore komt meteen beginnen te stuiteren. Beroepshospitalisatie noem ik dat.’

Brief
Gisteren verstuurde de V&VN een brief aan alle VAR’s (verpleegkundige en verzorgende adviesraden) in Nederland. Hierin legt de beroepsvereniging nogmaals uit wat het Kwaliteitsregister V&V inhoudt, wat ze ermee willen bereiken en waar de oorsprong ligt. Over de ruzie schrijft V&VN voorzitter Marian Kaljouw: ‘Wij betreuren dat NU’91 een eigen Kwaliteitsregister ontmoedigt. Wij zetten ons in voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening, voor deskundigheidsbevordering en goede patiëntenzorg. Dat wij verkeerde informatie zouden verstrekken is pertinent onjuist, V&VN is in al haar uitingen altijd duidelijk geweest over de relatie tussen het BIG-register en het kwaliteitsregister.’

Informatie
Nog één keer dan: voor alle informatie rondom het kwaliteitsregister kun je terecht op http://www.kwaliteitsregistervenv.nl/

V&VN
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

4 REACTIES

 1. Deze hele discussie is volkomen zinloos en laat weer eens zien dat we als verpleegkundigen en verzorgenden aan navelstaarderij doen. Het grote probleem is niet het ontbreken van kwaliteit, maar straks het ontbreken van voldoende opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden. Het kwaliteitsregister draagt niets bij aan het oplossen of aanpakken van dat probleem; het gaat hooguit bijdragen aan verdeeldheid in onze beroepsgroepen.
  We hebben allemaal een gedegen opleiding afgerond en daarna vaak ook de nodige, door de werkgever ondersteunde of verplichte, bij- en nascholing. In plaats van ons met (ruzie over) zo´n kwaliteitsregister bezig te houden, kunnen we ons beter inzetten om de waardering, die cliënten, patiënten, beleidsmakers en politici mondeling over ons hebben om te zetten in goede arbeidsvoorwaarden en goede salariëring. Dat heeft pas een aantrekkende werking en niet (het geneuzel over) een kwaliteitsregister. Dat maakt eerder problemen dan dat ze het helpt oplossen.

 2. Lees alle reacties
 3. Steeds dringender vragen van NU’91 leden, werkgevers en beroepsverenigingen naar de relatie tussen het kwaliteitsregister en het BIG register, is voor NU’91 aanleiding geweest alle communicatie rondom het kwaliteitsregister goed te bestuderen.
  Wij hebben geconstateerd dat op diverse plaatsen de suggestie werd gewekt dat het kwaliteitsregister direct voortvloeit uit de Wet BIG. Als beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging is het onze taak alle partijen helder en volledig te informeren.
  Ons bericht is niet een aanval op de V&VN of haar kwaliteitsregister, maar een waarschuwing voor informatie die tot verwarring kon leiden.
  Wij zijn van mening dat het voor verpleegkundigen en verzorgenden belangrijk is hun deskundigheidsbevordering goed bij te houden. NU’91 is echter ook van mening dat waar deze informatie wordt bijgehouden -en op welke wijze- een vrije keuze is.
  Keuzevrijheid is dus het motto, niet de schijn van een wettelijke verplichting.
  Voor meer informatie verwijs ik graag naar: http://www.nu91.nl
  Monique J. Kempff,
  Voorzitter NU’91

 4. Ik had voor onze Nieuwsbrief van de VAR uitgezocht hoe het precies zat. Inderdaad zegt V&VN duidelijk dat het kwaliteitsregister los staat van de Wet Big registratie. Natuurlijk wil V&VN een hogere organisatiegraad van verpleegkundigen in Nederland. De koppeling V&VN registratie en kwaliteitsregister registratie (door het geven van korting op lidmaatschap V&VN, bij registratie in het Kwaliteitregister) heeft enige verwantschap tussen de twee gesuggereerd denk ik.
  Van NU 91 vind ik het jammer dat ze niet eerst met V&VN tot een gemeenschappelijke boodschap zijn gekomen. Op deze manier verhoogd je de organisatiegraad van verpleegkundigen in ieder geval niet.
  Ik ben lid van V&VN en van NU 91.

 5. Zolang er onduidelijkheid is zullen weinig mensen volgen..
  Ja er moet een landelijk iniatief komen. mi onterecht dat deze vanuit de V&VN komt. Zonder betrokkenheid werkgevers/ werklgeversorganisaties.
  Laat de werkvloer nu eens praten over wat een goede optie is. Overstappen op het Engelse systeem lijkt mij de beste.. En geeft verpleegkundige meer mogelijkheden.. in het uitvoeren van zijn haar functioneren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.