Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Compressiekousen beste oplossing tegen oedeem

Goed gebruik van compressiekousen leidt tot minder oedeem na perifere bypassoperaties dan het gebruik van ‘intermitterende pneumatische compressie’.

Tot deze conclusie komt Alexander te Slaa van de Universiteit Utrecht in zijn proefschrift. Hij analyseerde meer dan honderd patiënten die in het Amphia ziekenhuis in Breda werden geopereerd vanwege een ernstige vorm van vaatlijden.

Zwelling en chronische wonden
Intermitterende pneumatische compressie is een beproefde methode om zwelling te reduceren na chirurgische ingrepen aan knieën of heupen. Tevens kan het toegepast worden om de genezing van chronische wonden te ondersteunen zoals gezien wordt bij patiënten die lijden aan vaatziekten.

Compressie
Het was verrassend dat het toepassen van intermitterende compressie na vaatoperaties leidde tot meer oedeem dan het gebruik van compressiekousen. Postoperatief gebruik van compressiekousen lijkt dan ook de aangewezen methode om oedeem te behandelen.

Universiteit Utrecht
Door: redactie Nursing

5 REACTIES

  1. Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik veel op kantoor of in de auto. Veel zitten dus met gebogen benen. Hierbij merkte ik dat ik meer vocht vasthield en zware benen had. Heb compressiekousen besteld via de site van relaxwear.nl.
    Snelle levering en goede service. Hebben ook een breed assortiment voor vrouwen trouwens.
    En voor mij geldt dat een goede steun aan m’n benen belanrijker is dan de kosten voor de kousen. Die kun je immers vervangen maar je benen een stuk lastiger :).

  2. Lees alle reacties
  3. Ook de Hema heeft steunkousjes en pantys voor een redelijke prijs. ook ik draag ze tijdens mijn werk en heb er veel profijt van. Idd minder vermoeide voeten en zware benen. ik raad ze vaak ook aan bij clienten die therapie ontrouw zijn of de therapeutische kous vervelend vinden.

  4. De functie van Compressiekousen is bewezen bij bovengenoemde ingrepen. Maar wat te denken over het nut voor alle verpleegkundigen, stewardessen, docenten en zwangeren: voor allen die lang moeten staan en lopen is het gebruik van compressiekousen zeer welkom om diverse aandoeningen tegen te gaan, Ook al heb je geen spataderen of oedeem. Ik gebruik ze tijdens mijn werk (minder vermoeide voeten en zware benen) zelfs hold- up kousen met compressiewerking bij een avondje uit: Geen last van voeten of benen! En tegenwoordig heb je diverse sportkousen, reiskousen, Panty’s en zelfs hold-ups in diverse kleuren en derniers. Ik ben er heel blij mee. Ik heb ze gekocht op een site: comfortkousen.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.