Zorgprofessional in balans

Zorgprofessional in balans - Hoe houd je jezelf staande? Hoe houd je jezelf in balans?

Zorgprofessional in balans - Hoe houd je jezelf staande? Hoe houd je jezelf in balans? Verpleegkundigen en verzorgenden zijn meesters in het organiseren van de zorg. In vaak krap gemeten uren wordt veel werk verzet. En dan ook nog met het hart op de juist plek. De vraag is of en zo ja hoe je binnen een dergelijke omgeving tijd neemt voor jezelf?

Zorgprofessional in balans

Flexibel kunnen meebewegen of aangeven dat iets niet voor jou werkt is een kwaliteit. Dat is niet gemakkelijk. Een op de drie verpleegkundigen in het ziekenhuis heeft een verhoogd risico op een burn-out. Voortdurende verandering is nog de enige constante in de zorg.

Zorgprofessional in balans gaat over: Hoe houd je jezelf staande? Hoe houd je jezelf in balans? Deze vragen worden tijdens deze dag behandeld aan de hand van mentale activiteiten om je scherp en gezond te houden. Ervaar zelf; kom naar Zorgprofessional in Balans, een greep uit het programma:

 • Verbinden is de weg naar balans
 • Stress in het brein
 • Investeren in luisteren
 • Help! ’s Nachts werken is ongezond. Hoe slaap ik wijs?
 • Mindfulness als breintool

Zorg met compassie voor jezelf, én je patiënt!

Programma congres Zorgprofessional in balans

09.00 uur Ontvangst en registratie
09.30 uur Opening door dagvoorzitter Theo Niessen

Theo is verpleegkundige en associate lector Persoonsgerichte praktijkvoering in zorg en welzijn bij Fontys Hogeschool, Eindhoven en senior lector, VUmc

09.40 uur Geef jij je brein de aandacht die het verdient? BreinTOOLs en healthy mind platter

Je brein bedrijft topsport. Het moet continu presteren. 24 uur per dag. Jaar in jaar uit. Wat doe jij voor je brein om dat vol te houden? Om er uit te halen wat er in zit? Om het fit te krijgen en houden? Ook bij stress? Geef jij je brein de aandacht die het verdient? Dat is de vraag die we tijdens deze humorvolle en actieve breinmasterclass gaan onderzoeken.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Je krijgt de meest waardevolle inzichten in het brein op een presenteerblaadje aangereikt.
 • Je beschikt over super praktische breintips die je direct na afloop toe kunt passen.
 • Dankzij alle inzichten weet je hoe je je die tips zo makkelijk mogelijk eigen kunt maken

Dr. Carlijne Philips is inspirator, trainer en coach vanuit Breingemak.

10.30 uur Hoe maak je contact? 

We hebben veel redenen om niet in verbinding te zijn. Er is van alles wat ons in werk rond laat rennen als ‘koppen zonder kip’. Maar wat als we leren open te staan voor wat er (te voelen) is? Doodeng? Of juist de weg naar balans?

Alles wat je aandacht geeft groeit.
Daarom negeren we vaak wat er is.
Maar alles waar je contact mee maakt kun je sturen.
Waar je geen contact mee wilt maken, stuurt jou.
Kies maar. Volop verbinden is de weg naar balans.

Harry van de Pol, Inspirator, trainer, coach

11.10 uur Koffie- en theepauze
11.40 uur Stress in het brein

Het maakt je hoofd moe en ontketent negatieve emoties. Herkenbaar? Daar wil je dus iets aan doen. Iets tegen doen, beter gezegd.

Prof. Dr. Erik Scherder, De meest bevlogen professor van Nederland vertelt zoals alleen hij dat kan over ons gedrag en hoe ons brein hier aan bijdraagt: met vaart, vaardigheid en een groot inlevingsvermogen.

12.30 uur Lunchpauze
13.15 uur Kennissessie ronde 1; Klik hier voor de opties
14.20 uur Kennissessie ronde 2; Klik hier voor de opties
15.20 uur Pauze
15.50 uur Kennissessie ronde 3; Klik hier voor de opties
16.50 uur Einde

Kennissessies Zorgprofessional in balans

1.
 
Zin in balans met Yoga
 

Wil je graag meer rust en ontspanning ervaren? Het gevoel beter in balans te zijn in je werk en in je leven? Yoga is een mooie manier om je bewuster te worden van zowel je lichamelijke als mentale gesteldheid.
Door bewust bezig te zijn met adem en asana’s (lichaamsoefeningen) geef je aandacht aan jezelf. Door regelmatige beoefening kun leren hoe je ook in drukkere situaties een ontspannen houding kunt aannemen.
Dat kan leiden tot een evenwichtiger gevoel. Tijdens deze workshop komen aan bod: – Toegankelijke yoga oefeningen* – Adem bewustwording – Ontspanning.
*(deze oefeningen kunnen worden gedaan in dagelijkse kleding, neem sokken mee)

Ik hoop je te ontmoeten in deze workshop
Sabine Snijders- Manders, Yogadocent
(lid van VYN; Vereniging Yogadocenten Nederland, aangesloten bij de Europese Yoga Unie)

 
2.   Investeren in luisteren

Onze dagen zitten vol prikkels. Waar vinden we de ruimte om stil te zijn en rustig te luisteren naar wat er in ons zelf omgaat? En als we al moeilijk luisteren naar onszelf, hoe denk je dan dat we luisteren naar anderen? De meeste mensen zien wel in dat ze in veel gevallen niet echt openstaan voor wat de ander te vertellen heeft. Als jij wilt groeien in relaties en prestaties, dan is het beste wat je kunt doen: ‘investeren in je luisteren’.

Harry van de Pol, Inspirator, trainer, coach

3.   Help! ’s Nachts werken is ongezond. Hoe slaap ik wijs?

Tijdens deze sessie zal in worden gegaan op de noodzaak van goede slaap en hoe je dit kan bevorderen.  Wetende dat wanneer je onregelmatige diensten draait, dit ongunstig is voor onze gezondheid. Wat kan jijzelf doen om dit minder ongezond te maken. Tijdens de workshop krijg je direct in te passen tips & tricks. Na deze workshop weet jij:

 • Wat je overdag kan doen om ’s nachts beter te slapen
 • Hoe om te gaan met voeding tijdens nachtdiensten
 • Dat slapen essentieel is om gezond oud te worden

Jochem Uytdehaage, Energy Master, De Uytdhaaging

4.   Mindfulness als breintool

Verpleegkundigen en verzorgenden zijn meesters in het organiseren van de zorg. In vaak krap gemeten uren wordt veel werk verzet. En dan ook nog met het hart op de juist plek. De vraag is of en zo ja hoe je binnen een dergelijke omgeving tijd neemt voor jezelf?

In deze workshop leer je opnieuw klok kijken als vaardigheid om ruimte te maken voor jezelf zonder de ander hierin tekort te doen. Op deze wijze krijgt het klokje dat aan je uniform hangt een nieuwe betekenis. De workshop bestaat uit korte oefeningen uit de breinwetenschap en mindfulness die je helpen in je dagelijks werk om tijd een nieuwe dimensie te geven. Op deze manier wordt tijd die je aan jezelf besteed (time-in) een goed bestede time-out.

Dr. Theo Niessen, verpleegkundige en Hanneke Jeronimus, huisarts (niet praktiserend)

5.    Een open blik

Deze workshop gaat over een vaardigheid die we allemaal bezitten, namelijk waarnemen; het hebben van een open, brede blik. Werkelijk zien wat er om je heen is, in deze ruimte, op dit moment in het hier en nu. Iets dat we in het dagelijks leven vaak vergeten.

Het personage van de clown hanteert deze open blik als beginpunt van zijn spel. Het is voor ieder van ons interessant om deze open blik te ervaren en als je wilt in je eigen leven mee te nemen. Jacqueline Kaptein, Artistiek leider afdeling clowns, Stichting CliniClowns Nederland

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • De ervaring van in het moment zijn
 • Wat brengt het in het moment zijn

Jacqueline Kaptein, afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool. werkzaam bij Stichting CliniClowns Nederland als clown, trainer en coach en artistiek Leider.

 

Het programma is nog in ontwikkeling. Houd de website in de gaten.

Sprekers op congres Zorgprofessional in balans

Dr. Theo Niessen

Theo Niessen, verpleegkundige en associate lector Persoonsgerichte praktijkvoering in zorg en welzijn bij Fontys Hogeschool, Eindhoven en senior lector, VUmc

Theo geeft is dagvoorzitter en geeft de kennissessie Mindfulness als breintool.

Prof. Dr. Erik Scherder

Professor Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. Zijn talent werd ook herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatige en graag geziene gast is. Zijn presentatiestijl en timing zijn opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk.

Fotografie Keke Keukelaer

Prof. Dr. Erik Scherder geeft een plenaire lezing over: Stress in het brein.

Sabine Snijders- Manders

Yogadocent (lid van VYN; Vereniging Yogadocenten Nederland, aangesloten bij de Europese Yoga Unie)

Sabine verzorgd wekelijks hatha yoga lessen. In de les is er vooral aandacht voor adem, ontspanning en asana’s (oefeningen).  Daarnaast geeft ze teamsessies in het bedrijfsleven waarbij de yoga filosofie een rode draad is. “Mijn missie is mensen meer balans te laten ervaren in hun leven en werk”. In drukke tijden kan een juiste ontspanning je het gevoel geven weer in balans te zijn. Meer evenwicht te ervaren tussen je hoofd en je lijf.

Van oorsprong is de betekenis van Yoga; verbinden,  het meer samenwerken van  lichaam en geest,  bewuster verschil voelen tussen spanning en ontspanning . Een bewustwordingsproces waarbij je steeds vertrouwder voelt bij jezelf. Er is geen afgebakende manier hoe dit gaat, het is een pad van ontdekken en ervaren.

Sabine geeft de kennissessie: Zin in balans met Yoga

Jochem Uytdehaage

Jochem Uytdehaage (Utrecht, 9 juli 1976) is tweevoudig Europees-, Wereld- en Olympisch Kampioen schaatsen. Tegenwoordig  helpt Jochem mensen het maximale uit hun leven te halen. Zowel in privé, als in de zakelijke omgeving. De lessen geleerd in 20 jaar topsport vertaalt hij naar het dagelijkse leven. Zijn belangrijkste les, zoals Jochem zelf zegt: “Met de kennis van nu, had ik nog veel meer medailles kunnen winnen”.

Met de opgedane kennis over slaap, voeding, balans in het leven en stressmanagement inspireert en motiveert hij nu velen. Wilde Jochem vroeger Olympisch Kampioen worden, tegenwoordig wil hij “mensen een rijker leven laten leven”.

Foto: Sander Chamid.

Jochem geeft een kennissessie over: Help! ’s Nachts werken is ongezond. Hoe slaap ik wijs?

Harry van de Pol

Harry van de Pol is trainer, coach en inspirator. Hij geniet ervan als mensen de weg naar binnen gaan. Ontdekken wat er bij hen écht leeft en daarmee tevoorschijn te komen. Centraal in zijn werken met mensen staat de overtuiging dat je nooit persoonlijke voldoening bereikt als je alleen zelf aan je trekken wilt komen. Alles wat Harry doet is er daarom op gericht mensen van binnenuit te bewegen zich betekenisvol in te zetten voor anderen.

Harry geeft een kennissessie over Investeren in luisteren.

Carlijne Philips

Dr. Carlijne Philips is inspirator, trainer en coach vanuit Breingemak. Zij gelooft in echte aandacht, humor en eerlijkheid. Van huis uit is zij organisatiesocioloog. Voordat zij Breingemak oprichtte was zij o.a. jarenlang met veel plezier leidinggevende, strategisch projectleider en onderzoeksadviseur.

Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen?

Balans is te belangrijk om er aan voorbij te gaan. Voor je patiënten, voor je naasten en bovenal voor jou.

Carlijne geeft een plenaire lezing over: Geef jij je brein de aandacht die het verdient? BreinTOOLs en healthy mind platter

Jacqueline Kaptein

In 1984 is Jacqueline Kaptein afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool. Op de toneelschool en later in haar theaterwerk is de clown een grote inspiratiebron geweest. Als speldocent heeft zij les gegeven aan de Vooropleiding Theater in Groningen, de opleiding Docent Drama in Leeuwarden en ook op de Nederlandse Clownsschool. Sinds eind 2000 is zij werkzaam bij Stichting CliniClowns Nederland als clown, trainer en coach en sinds januari 2010 als Artistiek Leider.

Jacqueline geeft een kennissessie: Een open blik

De Schijf van Zeven

De meeste mensen kennen wel de schijf van vijf van het voedingscentrum. Wanneer je gevarieerd producten eet op basis van de parten van deze schijf dan is dat goed voor je. Dr. Daniel Siegel en Dr. David Rock hebben een schrijf van zeven ontwikkelen (‘De Healthy Mind Platter’) gericht op een scherp, gezond en gebalanceerd brein.

De Schijf van Zeven bevat zeven belangrijk elementen die nodig zijn voor een goede geestelijke gezondheid in het dagelijkse werk en leven. Deze zeven dagelijkse elementen vormen samen de ‘mentale voedingsstoffen’ die je brein nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Schijf van 7 - zorgprofessional in balans

Door elke dag deze zeven elementen in te zetten stel jij je hersenen in staat om je activiteiten te coördineren en balanceren. Activiteiten die helpen de delen van je hersenen te integreren.

FOCUS TIJD

Wanneer we op een doelgerichte manier nauwkeurig focussen op onze werkzaamheden, dan maken we hiermee diepe verbindingen aan in onze hersenen.

Kennissessie 2 Focus tijd: clown, jongleur, speels aandacht voor de ander www.marcelscholten.nl. klik hier voor een overzicht van de kennissessies

SPEELTIJD

Wanneer we onszelf toestaan om op een spontane, creatieve en speelse manier met nieuwe ervaringen om te gaan, dan maken we hiermee nieuwe verbindingen in onze hersenen aan.

Kennissessie 6 Speeltijd. klik hier voor een overzicht van de kennissessies

TIJD OM TE VERBINDEN

Wanneer we ons verbinden met anderen mensen – liefst in persoon – dan activeert dit rijkelijk onze sociale breincircuits.

Kennissessie 3 Harry; luisteren. klik hier voor een overzicht van de kennissessies

FYSIEKE TIJD

Wanneer we ons lichaam aanzetten tot actie door te bewegen, dan versterkt dit het brein op veel manieren.

Kennissessie 1 Fysieke tijd: yoga met Sabine. klik hier voor een overzicht van de kennissessies

REFLECTIE TIJD

Wanneer we in stilte reflecteren op dat wat we in ons zelf kunnen opmerken aan sensaties, beelden, gevoelens en gedachten, dan integreert dat ons brein.

Kennissessie 5 Theo en Hanneke: Reflectie tijd, Mindfulness als breintool. klik hier voor een overzicht van de kennissessies

DOWN TIJD

Wanneer we niet gefocust op een specifiek doel onze gedachten laten afdwalen of dat we gewoonweg ontspannen, dan heeft het brein de kans zich opnieuw op te laden.

Kennissessie Plenair 3: Eric Scherder; Chill tijd; help your brain to recharge; nav artikel niks doen werkt niet; timemanagement.nl. klik hier voor een overzicht van de kennissessies

SLAAP TIJD

Wanneer we ons brein de rust gunnen die het nodig heeft om het geleerde duurzaam op te slaan en om te herstellen van de ervaringen gedurende de dag.

Kennissessie 4 Slaap tijd, Jochem Uytdehaage. klik hier voor een overzicht van de kennissessies

Praktische informatie congres Zorgprofessional in balans

Doelgroep
Alle verpleegkundigen, verzorgenden, docenten, teamleiders, managers en overige geïnteresseerden.

Tarieven
€ 179,- per persoon (excl.btw) | Regulier tarief
€ 149,- per persoon (excl.btw) | Groepstarief vanaf vijf personen

Accreditatie

Accreditatie wordt voor 5 punten aangevraagd door de Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V en Verpleegkundig Specialisten Register. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Henriëtte Boven
M: +31 (0)6 – 53 97 9913
E: henriette.boven@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)

Manouk Mens
T: +31 (030) – 63 83639
E: manouk.mens@bsl.nl

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.