Masterclass Vakbekwaam indiceren

Als (wijk)verpleegkundige heb je nu een aantal jaar ervaring opgebouwd met indiceren. Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe? Hoe kun je jouw indicatie nog beter onderbouwen, en hoe maak je hierbij gebruik van je collega’s? Hoe stuur je hiermee op resultaten voor de cliënt, en hoe zorg je er dan voor dat jouw cliënt daadwerkelijk de juiste zorg krijgt? Vakbekwaam indiceren is voor elkaar krijgen dat cliënten jou voldoende vertrouwen om samen te doen wat nodig is, waarbij zij zelf de regie voeren, ongeacht welk classificatiesysteem je gebruikt.

De masterclass Vakbekwaam indiceren is dé dag voor de wijkverpleegkundige die zijn/haar indicatiestellingen naar een hoger niveau wil tillen:

  • Oefen je klinisch redeneren met concrete casuïstiek
  • Ontvang tips & tricks voor het wijkverpleegkundig indiceren aan de hand van een concreet stappenplan
  • Leer over de verschillen tussen de diverse classificatiesystemen
  • Oefen met het classificatiesysteem waarmee jij werkt: Omaha System of Nanda-I/NIC/NOC
  • Leer over kwaliteitsborging bij het verpleegkundig indiceren door middel van intercollegiale toetsing
  • En ga samen met collega’s van andere organisaties in kleine groepen aan de slag met casuïstiek

Kortom: ga klinisch redeneren aan de hand van casuïstiek, toets dit aan je collega’s en oefen in kleine groepen met Omaha System en Nanda-I/NIC/NOC.

Kom naar de nieuwe editie op 16 januari 2020 >

Voorbereiding
Vooraf ontvang je casuïstiek om zelf door te lezen en uit te werken, zodat je voorbereid op de masterclass komt.

PROGRAMMA

9.00 Ontvangst

9.30 Vakbekwaam indiceren anno 2018 | Plenaire sessie o.l.v. Henk Rosendal
Tijdens de plenaire introductie wordt er samen met de deelnemers gesproken over hun ervaringen sinds de ingang van het indiceren en zorg organiseren in de wijk. En zal er vooral ook worden besproken wat er beter zou kunnen. Er zal worden ingegaan op vragen als:

  • Tegen welke uitdagingen lopen verpleegkundigen aan? Wat zijn de maatschappelijke uitdagingen?
  • Hoe zorgen jij en jouw collega-wijkverpleegkundigen ervoor dat het diagnosticeren, indiceren en organiseren niet alleen op hoog niveau blijft, maar ook continu verbetert?
  • En wat kan intercollegiale toetsing bijdragen aan de kwaliteit van zorg?

10.00 De verschillende classificatiesystemen | Plenaire sessie o.l.v. José van Dorst
Hoe zien het Omaha System en Nanda-I/NIC/NOC er precies uit? Hoe werken zij? En wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Je wordt meegenomen in beide systemen.

11.10 Pauze

11.30 Laatste vragen van de casus bespreken met de cliënt zelf – met acteur!
Tijdens dit onderdeel kun je aan de cliënt zelf de onderdelen uit je voorbereide casus toetsen: diagnoses – doel – interventies

12.30 Lunch

13.15 Aan de slag met casuïstiek uit de praktijk | In kleine groepen o.l.v. docenten SBW
We gaan verder aan de slag met de casus uit de voorbereiding. Na een korte introductie ga je in kleine groepen van zo’n 10 personen aan de slag met een casus uit de praktijk waarbij de diverse stappen voor het indiceren worden doorlopen. Vanaf nu zal er begeleiding zijn van diverse docenten die werkzaam zijn bij zorgaanbieders die werken met Omaha en met Nanda. Het doel van dit uur is het uitwerken van de ‘voorkant’ van het verpleegkundig proces: anamnese en diagnose.

Let op! De groepen worden ingedeeld op vergelijkbaar niveau (beginner/gevorderd) en je zult de casus verder uitwerken in je eigen classificatiesysteem Omaha System of Nanda-I/NIC/NOC.

14.15 Pauze

14.30 Verder werken aan de casus
Je werkt verder in kleine groepen aan de casus in je eigen classificatiesysteem waarbij de nadruk nu ligt op de ‘achterkant’ van het verpleegkundig proces: doelen, organisatie, uitvoering en resultaat.

15.30 Reflectie a.d.h.v. intercollegiale toetsing
Beginners en gevorderden van de verschillende classificatiesystemen worden ‘gemixt’ en gaan in nieuwe groepen aan de slag met de uitkomsten van de casus. Je bespreekt de uitkomsten met elkaar en bevraagt elkaar kritisch.

17.00 Einde

Henk Rosendal

Henk Rosendal is lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam. Hij startte samen met José van Dorst de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW).

José van Dorst

José van Dorst is vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Zij startte samen met Henk Rosendal de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW).

Ottolien Boeschoten

Ottolien Boeschoten is actrice, bekend van radio, tv, film en theater. Zij speelde o.a. 16 jaar lang in het tv-programma Man Bijt Hond. Als duo ‘De Nachtzusters’ met Jet van Boxtel maakte ze 5 jaar lang het succesvolle programma ‘Nachtzusters’ voor de VPRO radio. Momenteel maken zij cabaret op maat voor bedrijven en instellingen. Daarnaast werkt Ottolien mee aan vele hoorspelen en radiocommercials en geeft trainingen in presenteren.

Kom naar de nieuwe editie op 16 januari 2020 >

Wil je alvast meer weten over vakbekwaam indiceren?

De docenten van de masterclass, Henk Rozendal en José van Dorst, schreven samen met Silke F. Metzelthin een artikel voor het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (2-2017):

Classificeren met Omaha versus NANDA: Maakt het uit wat je gebruikt? >>

Kom naar de nieuwe editie op 16 januari 2020 >

Doelgroep
Wijkverpleegkundigen die hun vaardigheden in het indiceren willen versterken. Na het volgen van deze dag heb je tips & tricks ontvangen die het indicatieproces vergemakkelijken. Let op! Dit is niet een masterclass waarbij bevoegdheid verkregen wordt om te mogen indiceren.

Tarief
€ 249,- per persoon (excl.btw)
Beperkt aantal plaatsen!

Accreditatie
De masterclass is geaccrediteerd voor 6 punten bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
De masterclass staat gelijk aan een studiebelasting van 6 uur.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Yefke Patiwael
T: 030 638 38 49
M: 06 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)
Joanne Bijleveld
T: 030 638 37 11
M: 06 12 96 47 98
E: joanne.bijleveld@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: 010 742 1941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.