Niet-aangeboren hersenletsel

Inzicht in de onzichtbare gevolgen van NAH

Dit congres kan door de maatregelen niet fysiek doorgaan. Maar goed nieuws: in overleg met de sprekers kunnen wij het congres van 19 april online door laten gaan. Je kunt het het congres vanuit huis veilig en op afstand volgen via een livestream. Aanmelden voor dit online congres is nog steeds mogelijk.

Congres Niet-aangeboren Hersenletsel

De diagnose niet-aangeboren hersenletsel komt vaak plots. Bijvoorbeeld na een valpartij, verkeersongeval of een coma. Maar welke – soms onzichtbare – gevolgen heeft hersenschade? Hoe leef je eigenlijk verder nadat je de diagnose NAH hebt gekregen? En hoe kan een patiënt werken aan herstel van bewustzijn en functioneren?

Experts als neurobioloog prof. dr. Dick Swaab en neuropsychiater Prof. dr. Evert Thiery nemen je mee op een fascinerende reis door het NAH brein. Verder krijg je belangrijke inzichten en praktische tips over hoe om te gaan met iemand met NAH. Ook ontdek je hoe jij ervoor kunt zorgen dat deze patiënten niet tussen wal en schip raken.

Wat kun je verwachten? 

 • Meer over de onzichtbare gevolgen van NAH
 • Een ervaringsdeskundige aan het woord
 • Een brein college: in welke hersensystemen zit de schade?
 • Inschatting maken van het ziekte-inzicht
 • Met topsprekers én ervaringsdeskundigen.

Eén van de best beoordeelde Nursing congressen! Lees hier meer reviews >

“Ik heb met open mond zitten luisteren naar de lezingen. Wat een verhelderend beeld over het functioneren van het brein. Het geeft mij veel meer inzicht in waar gedrag vandaan komt!”

‘Collega’s die je voor gingen met een online live ervaring van Nursing Congressen’ 

“Geen moment inactief geweest, me absoluut niet verveeld…..erg boeiend en leerzaam. Bedankt allemaal!”
“Fantastisch, wat een fijne dag!”
“Inhoudelijk en organisatorisch top geregeld! Op naar de volgende cursus, online of face to face.  Goed gedaan Nursing!”
“Bedankt voor deze fantastische, leerzame, boeiende dag!”
“Blij dat ik toch de online college ben gaan volgen . Het was zeer de moeite waard.”

Duik in de wondere wereld van NAH. Mogen we jou ook verwelkomen?

Vernieuwd programma! 

09.30
Online inchecken deelnemers
10.00
Opening door de dagvoorzitter
10.10
Lees meer Sluiten
Ons complexe en kwetsbare brein

Onze hersenen ontwikkelen zich in een hoog tempo in de baarmoeder en gedurende de eerste jaren postnataal. In die periode worden eigenschappen vastgelegd die cruciaal zijn voor ons latere functioneren. De genetische informatie ligt vast bij de conceptie en bestaat uit een nieuwe combinatie van genen van de vader en de moeder. Ons karakter ligt voor 50% al vast bij de conceptie en ons IQ voor 80% Ook de bouwstenen van ons moreel gedrag hebben een genetische basis. We hebben allemaal dezelfde genen, maar binnen ieder gen zijn er talloze variaties in de bouwstenen en daardoor in ons functioneren. Het grootste deel van het netwerk komt tot stand onder invloed van de activiteit van de hersencellen, door zelforganisatie. Dat betekent dat er door hersencellen tijdens de ontwikkeling lokaal gezocht wordt naar de beste contacten. Na de geboorte werken de taal, sociale interacties, opvoeding en scholing nog op de hersenontwikkeling in.

Door al deze factoren variëren onze hersenstructuren enorm en dat bepaalt onze mogelijkheden, talenten, maar ook onze beperkingen. Het is dus niet bijzonder om uniek te zijn, dat zijn we allemaal: we hebben allemaal een verschillend brein. De extremen in de variatie die problemen veroorzaken bij het kind of de omgeving geven we een label zoals ADHD, verslaving, depressie, suïcidale gedachten of anorexia. Ontwikkelingsstoornissen zijn niet terug te draaien, je kunt er wel beter mee leren omgaan. Dat geldt zowel voor het kind als voor ouders en de leraar.

Wanneer er schade optreedt in de hersenen hangen de gevolgen ook af van een veelheid van factoren, zoals: in welke hersensystemen zit de schade, hoe uitgebreid in de schade, wat zijn de mogelijkheden voor herstel van deze systemen, kunnen functies worden overgenomen door andere hersensystemen en kun je het herstel van die systemen door oefening of stimulatie bevorderen. Nieuwe ontwikkelingen in het hersenonderzoek zullen besproken worden.

11.10
Pauze
11.35
Lees meer Sluiten
Leven na hersenletsel: een kijkje in het hoofd van de patiënt

Anne is 23 jaar en student aan de Universiteit Wageningen, wanneer zij zich plots niet lekker voelt. Anne is geen klager, maar na een paar dagen zich ellendig te hebben gevoeld, besluit zij toch maar even langs de huisartsenpost te gaan. Hier wordt haar verteld dat ze voorlopig nog niet naar huis mag. Vele onderzoeken volgen met uiteindelijk de vreselijke conclusie: een bloedend cavernoom bij de hersenstam. Anne vertelt in deze openingspresentatie haar verhaal, waarin neuropsycholoog Simon Bakker haar bijstaat en hij je zal laten zien wat er in haar hersenen is gebeurd.

Review: “Bijna een jonge uitvoering van Erik Scherder!”

12.20
Lunchpauze
13.15
Lees meer Sluiten
De onzichtbare gevolgen van NAH: het milde hersentrauma: niet altijd zo mild!

Een cliënt, volledig gerustgesteld door de neuroloog, komt nog wel bij jou terecht met lichamelijke klachten (wonden, een gebroken arm etc). Je zal regelmatig ervaren dat de cliënt klaagt, omdat hij/zij het nog moeilijk heeft en vaak is dat heel reëel na een mild trauma. Welke klachten kunnen het zijn en hoe ga je daar als verpleegkundigen mee om? Laat je in deze therapeutische rol van neuropsychologie inspireren door prof. dr. Evert Thiery en vooral wijzer worden dankzij al zijn ervaring.

13.55
Lees meer Sluiten
Mensen met ernstig NAH en de ontwikkelingen in zorg(keten)

Iemand die ernstig hersenletsel oploopt raakt vrijwel meteen in coma. Herstel van bewustzijn en functies gaat dan niet vanzelf. De mensen die na langere tijd wel weer bij bewustzijn komen, hebben veel restverschijnselen die het functioneren ernstig belemmeren.

De problematiek van mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis of mensen met invaliderende restverschijnselen is complex en vraagt om een intensieve benadering in alle fasen, ook rondom het levenseinde. Hoe kunnen mensen toch herstel doormaken? En hoe ziet de keten er eigenlijk uit voor mensen met ernstig hersenletsel? In de meeste zorginstellingen is het niet mogelijk voldoende expertise te ontwikkelen om een antwoord te hebben op alle vragen. Veel patiënten raken tussen wal en schip.

Henk Eilander neemt je mee in de ontwikkelingen die gaande zijn en laat je zien hoe belangrijk jouw rol is in enerzijds de inhoud van zorg en behandeling en anderzijds in het meesturen van de juiste zorgketen.

14.35
Pauze
15.00
Lees meer Sluiten
Ziekte-inzicht bij NAH

Arno Prinsen, GZ psycholoog, docent en raadgever op het gebied van niet aangeboren hersenletsel

Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. Arno laat je zien hoe je een inschatting kunt maken van de mate van het ziekte inzicht van jouw cliënt en hoe je verschillende typen cliënten het beste kunt benaderen, zodat je zo goed mogelijk bij hen aansluit.

Je krijgt praktische tips en interventies aangereikt, zodat je met nieuwe inzichten jouw cliënten nog beter kan helpen hun hernieuwde plek vorm te geven in de samenleving.

15.40
Lees meer Sluiten
Shared decision making

Wat is jouw rol in een waardevolle behandeling op maat? Precision medicine is een geneeskundige én verpleegkundige behandeling op maat, afgestemd op de patiënt. Meestal gaat dit alleen over werkt dat medicijn wel bij die persoon, hoe zit die patiënt genetisch in elkaar en kunnen wij ons handelen daarop afstemmen. Maar dat zegt nog niets over de waarden van de patiënt zelf. Waarom wil jouw patiënt wel of niet behandeld worden? Dit is de echte ‘shared decision making’. Waar worden de persoonlijke waarden van de patiënt door gevormd? En waardoor veranderen deze tijdens zijn of haar leven?  Er wordt je een grote spiegel voorgehouden om naar jezelf en naar je patiënten te kijken.

 

Let op: Door het verplaatsen weten we nog niet zeker of deze spreker erbij aanwezig zal zijn.

16.15
Einde

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Sprekers

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Terugblik vorige edities

Is dit congres iets voor jou?

Neem een kijkje op dit congres: bekijk de video

Ervaringen deelnemers:

Al jaren organiseren wij het Niet-aangeboren hersenletsel congres voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Dit is de 10e editie!

Hoog gewaardeerd! Dit vonden de deelnemers van 2018 en 2019 ervan:

 • “Het niveau sluit aan bij behoefte. Sprekers brachten hun verhaal op een levendige en enthousiaste manier over.” 
 • “Ik kijk nu anders naar mijn NAH patiënten door de handvatten of informatie die ik rijker ben geworden.”
 • “Ik vond het geweldig! een waardevolle en inspiratievolle dag. Veel geleerd.”
 • “Ik heb heel veel geleerd over vermoeidheid en cognitieve problemen bij NAH. Dat kon ik gelijk in mijn werk toepassen! Het heeft mij vooral handvatten gegeven in het voorlichten van mijn cliënten.”
 • “Ik was onder de indruk van de openhartigheid van de ervaringsdeskundigen.”
 • “Diepgang, overdenkingen en meer inzicht in de niet zichtbare problemen bij NAH.”
 • “Fijn dat we met het team hier aan deel konden nemen. We hebben nu allemaal hetzelfde gehoord en kunnen hierover van gedachten wisselen. Zaken meenemen in ons team en verbeteren.”
 • “Heel interessant en nuttig dat zoveel dingen herkenbaar zijn en herleidbaar zijn naar je eigen cliënten.”
 • “Fijne sfeer. Lekkere dingen tijdens de lunch.”

Aftermovie Congres Niet-aangeboren hersenletsel 2018

Spreekt dit congres je aan?

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Info

Al jaren organiseren wij het Niet-aangeboren hersenletsel congres voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Dit is de 10e editie!

Waar en wanneer?
Maandag 19 april 2021 | Online

Voor wie?
Voor verpleegkundigen, verzorgende, docenten, activiteitenbegeleiders, woonbegeleiders, psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeut, logopedisten, revalidatieartsen, maatschappelijk werkers en overige geïnteresseerden.

Schrijf je in via het online aanmeldformulier

Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk)

Accreditatie is aangevraagd voor:

 • Kwaliteitsregister V&VN (5 punten)
 • Verpleegkundig Specialisten Register (5 punten)
 • LV POH-GGZ (5 punten)
 • Registerplein (5 punten)
  Deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners, GGZ-agogen, maatschappelijk werk, psychodiagnostisch werken

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar sarah.phillips@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Tarieven

279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief *Nursing, TvV, TvZ

Inschrijven
Je kunt je eenvoudig inschrijven via het online inschrijfformulier.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Sarah Phillips
T: +31 6 54 74 46 73
E: sarah.phillips@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 74219411
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.

Aftermovie Congres Niet-aangeboren hersenletsel 2018

Spreekt dit congres je aan?