Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heeft uiteenlopende gevolgen. Op lichamelijk vlak, maar ook op het vlak van cognitief vermogen, gedrag en emoties. Hoe kun je meer betekenen voor NAH-patiënten en cliënten in de dagelijkse praktijk? Dat ontdek je tijdens dit congres!
Deze editie is uitverkocht, de volgende editie is in januari 2020.
“Ik heb met open mond zitten luisteren naar Erik Scherder. Wat een verhelderend beeld over het functioneren van het brein. Het geeft mij veel meer inzicht in waar gedrag vandaan komt. Erik heeft het fantastisch verteld.” – deelnemer 2019
- Een stukje anatomie: de wondere wereld van de hersenen – door prof. dr. Erik Scherder
- Goede ondersteuning te bieden aan mensen met NAH
- Over de gedragsmatige, emotionele en communicatieve gevolgen van NAH
- Hoe je kunt omgaan met een patiënt die (ernstige) vermoeidheid ervaart
Hoog gewaardeerd
“Ik vond het geweldig! een waardevolle en inspiratievolle dag. Veel geleerd.” – Deelnemer 2019
Meer ervaringen van deelnemers? Bekijk hier de terugblik van vorige edities.
Het NAH congres | Best beoordeeld | In 1 dag up-to-date
Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) Congres | Programma
Meer informatie volgt
Daan Theeuwes (zoon Adriaan) overleefde nipt een scooterongeluk. Na de revalidatieperiode was zijn voorland levenslang een verpleeghuis. Voor zijn ouders Dominique en Adriaan Theeuwes onacceptabel en samen met o.a. prof. Erik Scherder zochten zij naar een plek voor hoogintensieve revalidatie. Die vonden zij in het Shepherd Center in Atlanta. Na het opvallende herstel van Daan namen Adriaan en Dominique het initiatief voor een gespecialiseerd medisch specialistisch revalidatiecentrum voor jongeren met ernstig hersenletsel in Woerden. ‘De innovatie komt wereldwijd vaak van ouders.’ Adriaan deelt het ervaringsverhaal van de familie Theeuwes.
Kunst-Zinnig-Brein werkt met kunstenaars die leven met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), dat vaak grote impact heeft op het dagelijks leven. Tijdens het NAH congres kun je de expositie bekijken en verhalen van de kunstenaars horen.
Het Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) congres | Workshops
Je weet zelf het beste wat jij wilt leren. Daarom stel je in de middag je eigen programma samen aan de hand van verschillende workshops.
Een NAH heeft een enorme impact op het leven van de patiënt en naasten. Moeilijk hierbij kan zijn dat de communicatie door en met de patiënt ook verandert. Wat zijn de invloeden van cognitieve en gedragsmatige veranderingen op de communicatie? Hoe kun je hier mee omgaan? In deze workshop staan we stil bij de factoren die van invloed zijn op communicatie, in de brede zin van het woord, maar natuurlijk bij NAH in het bijzonder. Er zal mogelijkheid zijn tot het uitwisselen van ervaringen en het bespreken van praktische voorbeelden.
Niels Farenhorst, klinisch psycholoog, neuropsycholoog en psychotherapeut, Röpcke-Zweers Ziekenhuis, Hardenberg, docent bij diverse instellingen.
In deze workshop krijg je aan de hand van casussen inzicht in de verschillende manieren waarop vermoeidheid zich bij mensen met NAH kan uiten. Je leert signalen beter te herkennen, ook bij patiënten die zelf vermoeidheid onvoldoende opmerken. Vermoeidheid wordt primair door hersenletsel veroorzaakt, maar wordt vaak versterkt doordat er niet adequaat mee omgegaan wordt. Hoe kan je in je werk ervoor zorgen dat je rekening houdt met vermoeidheid bij een patiënt? Wat kan je doen als een patiënt te inactief is of juist te veel doet?
Carly Betting GZ-psycholoog en neuropsycholoog, Klimmendaal Revalidatiespecialisten.
Tijdens de workshop laat Linda zien hoe muziektherapie werkt bij mensen met NAH. Ze presenteert voorbeelden uit haar eigen praktijk en laat zien wat muziek doet voor verschillende klachten en ziektebeelden van cliënten. Deelnemers kunnen ervaren wat muziek met hun eigen brein kan doen. Tevens krijgen zij handvatten hoe zij muziek kunnen inzetten op de werkvloer. NAH staat gelijk aan verlies. Verlies van functies, van identiteit, van relaties, van werk, van het gevoel van nut te zijn. Verlies op alle vlakken van het leven. Muziek helpt bij het verwerken van dit verlies en helpt bij de opbouw van een nieuwe levensinvulling. Muziek motiveert en stimuleert. Bij (het opnieuw leren) spreken, bij herinneren, bij het vergroten van weerbaarheid, bij het oppakken van activiteiten, bij het verstevigen van identiteit en het verankeren van een positief zelfbeeld. In de workshop laat Linda zien hoe muziek hoop en kracht geeft aan mensen die hebben ervaren dat het leven ineens compleet voorgoed kan veranderen.
Linda van der Linden, muziektherapeut, Muzis Muziektherapie
Wat zijn de ethische redenen om patiënten met NAH te behandelen? En welke redenen zijn er om niet te behandelen, een behandelbeperking in te stellen of de ingezette behandeling te staken? Hoe zeker zijn we van de prognose? Een arts geeft bij je aan dat de patiënt niet meer te helpen is en de behandeling te willen staken. Hoe laat je je als verpleegkundige vervolgens niet bevooroordeeld je werk doen? Of wat te doen als je als verpleegkundige twijfelt over de ingezette behandeling? Leer bescheiden te worden in jouw oordeel. De valkuilen, de beperkingen, de aannames, de vooronderstellingen, de self-fulfilling prophecies: ze komen allemaal ter sprake. Deze workshop zal je verbijsteren en aan het denken zetten, door verdieping in het psychologische proces.
Erwin Kompanje, klinisch ethicus, Erasmus MC
Hersenletsel bij een thuiswonend kind heeft veelal ingrijpende gevolgen voor het gezinssysteem. De ondersteuning aan deze jongeren sluit in veel gevallen niet aan bij de problemen die zij en hun naasten ervaren. Het kind met hersenletsel vraagt extra aandacht, wat ten koste gaat van anderen binnen het gezin. In elke nieuwe levensfase doet zich opnieuw het besef voor van ‘hoe het had kunnen zijn, maar niet is’. Dit is een levenslang rouwproces voor alle betrokkenen. Deze workshop gaat in op de gevolgen, de passende ondersteuning en het levende verlies van jongeren en hun naasten.
Jos Berends, gedragsdeskundige NAH / Hoofdbehandelaar Hersenz, Supervisor & Professionele coach LVSC / Docent HAN, Coördinator netwerken Stichting NAH Gelderland
En Daisy Teeuwen, moeder van zoon 11 jaar met NAH
In deze interactieve workshop staat bewegen centraal, we richten ons op het ‘lichamelijk’ vermogen. Wat je vraagt aan mensen met een NAH kan heel lastig uit te voeren zijn, al bij een vraag als “graag even blijven staan” of “het rechterbeen omhoog doen” kunnen er problemen ontstaan. Voor iemand met NAH is het heel lastig deze linken te leggen. Jij kunt hier een belangrijke rol in spelen, in deze workshop leer je hoe je dat kunt doen.
Jan van de Rakt, fysiotherapeut gespecialiseerd in neurologische aandoeningen, verpleeghuis Waelwick
Het Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) congres | Sprekers

Joost Hoebink
Joost stond onder meer op podia voor Insight, ICT Media, CPNB, Monsterboard, ABN Amro, Shell, NTR, MBO Raad, Unicef, Zorgverzekeraars Nederland en de Pensioenfederatie.

Prof. dr. Erik Scherder
Foto ©Keke Keukelaar
Prof. dr. Erik Scherder geeft een lezing over: kwetsbaarheid van de hersenen.

Prof. dr. Manu Keirse
Manu geeft de lezing: Wie ben ik nog na een NAH? Het verwerkingsproces

Adriaan Theeuwes
Adriaan deelt het verhaal en vertelt je meer over het Daan Theeuwes Centrum tijdens: de strijd voor maximaal herstel

Dr. Erwin Kompanje
Erwin verzorgt tijdens dit congres een workshop over: Ethische afwegingen en besluitvorming

Linda van der Linden
Linda: ‘Wat ik zo mooi vind aan muziektherapie is dat we het samen doen. Cliënt en therapeut werken op gelijkwaardige basis met elkaar om problemen op te lossen en levensvreugde (terug) te winnen. Soms zijn woorden overbodig en zegt de muziek genoeg, zo niet alles. Soms zijn woorden nodig om gevoelens te kunnen uiten en fungeert muziek als verbinding tussen gevoel en betekenis. Kwetsbaarheid omzetten in kracht is het hogere doel van al mijn muziektherapieën.’
Linda geeft de workshop: Wat kan muziek betekenen?

Carly Betting
Carly Betting geeft een workshop over: Omgaan met vermoeidheid bij een patiënt met een Niet-aangeboren hersenletsel.

Jos Berends
Jos geeft een workshop over Jongeren en kinderen met NAH.

Niels Farenhorst

Jan van de Rakt
Jan geeft de workshop: Na een NAH, hoe beweeg je dan?
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) congres | Terugblik vorige edities
Is dit congres iets voor jou?
Ervaringen deelnemers:
Al jaren organiseren wij het Niet-aangeboren hersenletsel congres voor verpleegkundigen, verzorgende en overige geïnteresseerden. Dit is de 10e editie!
‘Moeheid bij NAH kan al snel leiden tot een neerwaartse spiraal’ Vermoeidheid bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is anders dan bij gezonde personen. Hoe bewaak je de fijne lijn tussen over- en onderbelasting? ‘Help mensen af van hun moet-ismen.’ Leer meer >>
Hoog gewaardeerd! Dit vonden de deelnemers van 2018 en 2019 ervan:
- “Het niveau sluit aan bij behoefte. Sprekers brachten hun verhaal op een levendige en enthousiaste manier over.”
- “Ik kijk nu anders naar mijn NAH patiënten door de handvatten of informatie die ik rijker ben geworden.”
- “Ik vond het geweldig! een waardevolle en inspiratievolle dag. Veel geleerd.”
- “Ik heb heel veel geleerd over vermoeidheid en cognitieve problemen bij NAH. Dat kon ik gelijk in mijn werk toepassen! Het heeft mij vooral handvatten gegeven in het voorlichten van mijn cliënten.”
- “Ik was onder de indruk van de openhartigheid van de ervaringsdeskundigen.”
- “Diepgang, overdenkingen en meer inzicht in de niet zichtbare problemen bij NAH.”
- “Fijn dat we met het team hier aan deel konden nemen. We hebben nu allemaal hetzelfde gehoord en kunnen hierover van gedachten wisselen. Zaken meenemen in ons team en verbeteren.”
- “Heel interessant en nuttig dat zoveel dingen herkenbaar zijn en herleidbaar zijn naar je eigen cliënten.”
- “Fijne sfeer. Lekkere dingen tijdens de lunch.”
Spreekt dit congres je aan?
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) congres | Praktische informatie
Waar wanneer?
Woensdag 18 september 2019 te Zwolle
Wij ontvangen je graag om 09.00 uur in Van Der Valk op de Nieuwleusenerdijk 1 te Zwolle. Je kunt gratis parkeren bij het hotel. Klik hier voor de routebeschrijving.
Voor wie?
Voor verpleegkundigen, verzorgende, docenten, activiteitenbegeleiders, woonbegeleiders, psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeut, logopedisten, revalidatieartsen, maatschappelijk werkers en overige geïnteresseerden.
Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk)
Accreditatie is aangevraagd bij de volgende verenigingen:
- Kwaliteitsregister V&VN (5 punten)
Scholingen ‘Complementaire zorg’, Neuro, SPV en GGZ. - Verpleegkundig Specialisten Register (5 punten)
- LV POH-GGZ (5 punten)
- NIP Eerstelijnspsychologie – ELP herregistratie (5 punten)
- KNGF/CKR voor fysiotherapeuten (5 punten)
- Registerplein (5 punten)
Deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners, GGZ-agogen, maatschappelijk werk, psychodiagnostisch werken - Stichting Kwaliteitsregister Jeugd – SKJ (5 punten)
- ADAP, Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (4,5 punt)
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Tarieven
239,- per persoon (btw-vrij) | Vroegboektarief *de eerste 50 aanmeldingen – Mis het niet! Meld je nu aan.
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief *Nursing, TvV, TvZ
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief *NU’91
Deze editie is uitverkocht, de volgende editie is in januari 2020.
Inschrijven
Inschrijven is niet meer mogelijk, deze editie is uitverkocht. De volgende editie is in januari 2020.
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl
Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl
Congrescoördinator (logistieke vragen)
Yvette de Jager
T: +31 (030) – 638 37 05
E: yvette.dejager@bsl.nl
Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 74219411
E: dyron@crossmedianederland.com
Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.