Niet-aangeboren hersenletsel

Ondersteuning bij NAH

Hersenletsel is als een trein met vertraging en omleiding, het kost veel meer tijd en moeite. Hoe ga je als verpleegkundige om met de gevolgen die mensen met NAH ervaren? Je wordt gevraagd om maatwerk, want de gevolgen zijn voor iedereen anders en dat vraagt om veel deskundigheid.

Op 28 januari leer je meer over de uiteenlopende gevolgen van NAH, op lichamelijk vlak, maar ook op het vlak van cognitief vermogen, gedrag en emoties. Hoe kun je meer betekenen voor NAH-patiënten en cliënten in de dagelijkse praktijk? Dat ontdek je tijdens dit congres!

Vernieuwd programma! Wat kun je verwachten?

 • Meer over de onzichtbare gevolgen van NAH
 • Uniek: inzicht in de wereld van neuropathologie door Nederlands bekendste patholoog
 • Ervaringsdeskundigen aan het woord
 • Hoe begeleid je familie/mantelzorgers?
 • Een brein college: anatomie
 • Inschatting maken van het ziekte-inzicht
 • NAH en verslavingsproblematiek
 • Psychische aandoeningen; hoe om te gaan met depressies en somberheid?

Eén van de best beoordeelde Nursing congressen! Dit vonden deelnemers ervan:

“Ik vond het geweldig! een waardevolle en inspiratievolle dag. Veel geleerd.”
“Ik heb met open mond zitten luisteren naar de lezingen. Wat een verhelderend beeld over het functioneren van het brein. Het geeft mij veel meer inzicht in waar gedrag vandaan komt!”

Meer ervaringen van deelnemers? Bekijk hier de terugblik van vorige edities.

NAH congres

Het NAH congres      |   Best beoordeeld    |   In 1 dag up-to-date

 

Versterk je rol en kom naar het Niet-aangeboren hersenletsel congres. Ben jij erbij? 

Vernieuwd programma! 

09.00
Ontvangst
09.30
Opening programma
09.45
Lees meer Sluiten
Het verhaal van ervaringsdeskundigen

Hoe is het om te leven met NAH en hoe ervaren zij de zorg?

Sophia van Doesum (1959) kreeg een CVA in 2010.
Ellert-Jan van der Klis (1967) kreeg een CVA in 2007.
Joep van Moorst (1990) kreeg een CVA in 2009.

10.15
Lees meer Sluiten
De onzichtbare gevolgen van NAH: het milde hersentrauma: niet altijd zo mild!

Een cliënt, volledig gerustgesteld door de neuroloog, komt nog wel bij jou terecht met lichamelijke klachten (wonden, een gebroken arm etc). Je zal regelmatig ervaren dat de cliënt klaagt, omdat hij/zij het nog moeilijk heeft en vaak is dat heel reëel na een mild trauma. Welke klachten kunnen het zijn en hoe ga je daar als verpleegkundigen mee om? Laat je in deze therapeutische rol van neuropsychologie inspireren door prof. dr. Evert Thiery en vooral wijzer worden dankzij al zijn ervaring.

10.45
Break!
11.15
Lees meer Sluiten
Mensen met ernstig NAH en de ontwikkelingen in zorg(keten)

Iemand die ernstig hersenletsel oploopt raakt vrijwel meteen in coma. Herstel van bewustzijn en functies gaat dan niet vanzelf. De mensen die na langere tijd wel weer bij bewustzijn komen, hebben veel restverschijnselen die het functioneren ernstig belemmeren.

De problematiek van mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis of mensen met invaliderende restverschijnselen is complex en vraagt om een intensieve benadering in alle fasen, ook rondom het levenseinde. Hoe kunnen mensen toch herstel doormaken? En hoe ziet de keten er eigenlijk uit voor mensen met ernstig hersenletsel? In de meeste zorginstellingen is het niet mogelijk voldoende expertise te ontwikkelen om een antwoord te hebben op alle vragen. Veel patiënten raken tussen wal en schip.

Henk Eilander neemt je mee in de ontwikkelingen die gaande zijn en laat je zien hoe belangrijk jouw rol is in enerzijds de inhoud van zorg en behandeling en anderzijds in het meesturen van de juiste zorgketen.

11.45
Lees meer Sluiten
Neuropathologie: laat je verbazen, want hoe is het echt?

Een van de breedste vakken binnen de geneeskunde is pathologie. Een prachtige medische specialisatie die helaas veel te weinig zichtbaar is voor zowel de buitenwereld als voor jou als zorgprofessional. Van dit specialisme kun je heel veel leren. Daarom krijg jij de kans je te laten meenemen in de wereld van neuropathologie door Nederlandse bekendste forensisch patholoog Frank van de Goot.

Niet-aangeboren hersenschade; een onderbelicht aspect van alledaagse invloeden. Natuurlijk kennen we de hersenschade na valpartijen of verkeersongevallen, maar er zijn heel veel oorzaken van hersenletsel. We gaan in op de meest voorkomende daarvan, denk aan hersenschade bij een aantal medische behandelingen, zoals hersenschade als de reanimatie lukt maar het toch te lang heeft geduurd, gewoon doordat je een virus tegen het lijf loopt of omdat je per ongeluk een mutatie in een van je cytochromen blijkt te hebben. Hersenschade blijkt vaker te gebeuren dan we soms denken en je kunt je afvragen of dat wellicht niet ook gewoon beter is?

Frank van de Goot is beoordeeld met een 9!
Dit zeggen deelnemers over zijn lezing bij het Nursing Festival:

 • Frank heeft de wereld van de pathalogie voor ons geopend met zinvolle tips
 • Echt, wát een verhaal! Ik heb 1,5 uur aan zijn lippen gehangen. Zoveel passie voor je vak. Ik heb een andere kijk gekregen op de pathalogie
 • Een verhaal vol wetenschappelijke feiten en een goede inspirerende spreker. Zoveel nieuwe dingen gehoord, echt fantastisch!

Bekijk zijn video >

13.00
Lunchbreak
13.50
Sessieronde 1
14.50
Break!
15.15
Sessieronde 2
16.15
Einde

In de pauzes
Lees meer Sluiten
Extra: Expositie Kunst-Zinnig-Brein

Kunst-Zinnig-Brein werkt met kunstenaars die leven met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), dat vaak grote impact heeft op het dagelijks leven. Tijdens het NAH congres kun je de expositie bekijken en verhalen van de kunstenaars horen.

Het programma is nog in ontwikkeling, onderwerpen zijn onder voorbehoud.

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Sessies

Je weet zelf het beste wat jij wilt leren. Daarom stel je in de middag je eigen programma samen aan de hand van verschillende sessies.

1.
Lees meer Sluiten
Brein College - anatomie

Laat je meenemen in de anatomie van de hersenen, waarin de kwetsbaarheid van het brein naar voren komt. Een boek lezen lukt niet meer, afspraken worden vergeten en de bereiding van een simpele maaltijd loopt in de soep. NAH heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Wat gebeurt er allemaal in de hersenen? In deze workshop kijken we aan de hand van casuïstiek naar de koppeling tussen het hersenletsel en cognitie. Daarnaast kruip je zelf in de huid van de patiënt…

2.
Lees meer Sluiten
Psychiatrische aandoeningen – depressies & somberheid

Na het doormaken van hersenletsel is de kans op het ontwikkelen van depressieve stemmingsstoornis verhoogd. In deze workshop krijg je aan de hand van theorie en casussen inzicht in het herkennen, diagnosticeren en behandeling van depressie bij mensen met hersenletsel.

Wat zijn de verschillende uitingsvormen en hoe herken je deze? En hoe weet je het verschil tussen ziek zijn of gewoon somber? Waarom ontwikkelt de ene persoon na hersenletsel wel een depressie en de ander niet?
Ook leer je over de mate van effectiviteit van bestaande psychologische behandelvormen. Aan de hand van casuïstiek gaan we op interactieve wijze aan de slag met deze vraagstukken waardoor het inzicht in het herkennen en het adequaat kunnen handelen in de praktijk zal worden vergroot.

3.

Bij NAH staat het leven van het ene op het andere moment volledig op zijn kop. Niet alleen bij de cliënt, maar ook bij de naasten. Lang niet altijd heeft de omgeving in de gaten hoeveel er veranderd is. Het gaat er om dat je als professional het onzichtbare zichtbaar maakt. Wat betekent NAH voor de naaste? Hebben we inzicht in het proces waar de naaste doorheen moet? Hoe ondersteun je hen als professional zo optimaal mogelijk? Tijdens deze workshop krijg je handvatten voor de dagelijkse praktijk.

4.

In de workshop bespreken we situaties die je in de praktijk tegenkomt waarbij NAH en verslaving aan de orde is. Denk hierbij aan ethische dilemma’s, verslavende medicatie en middelen afhankelijkheid. Je leert meer over verslaving en wat jij eraan kan doen om de risico’s te beperken. De spreker zal aan de hand van herkenbare casussen uitleggen wat de verslavingszorg kan betekenen voor cliënt maar ook voor jou als hulpverlener. Het doel van deze workshop is jouw kennis te vergroten en je vragen te beantwoorden.

5.

Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. Arno laat je zien hoe je een inschatting kunt maken van de mate van het ziekte inzicht van jouw cliënt en hoe je verschillende typen cliënten het beste kunt benaderen, zodat je zo goed mogelijk bij hen aansluit.

Tijdens deze workshop krijg je praktische tips en interventies aangereikt, zodat je met nieuwe inzichten jouw cliënten nog beter kan helpen hun hernieuwde plek vorm te geven in de samenleving.

6.
Lees meer Sluiten
Wat is jouw rol in een waardevolle behandeling op maat?

Precision medicine is een geneeskundige én verpleegkundige behandeling op maat, afgestemd op de patiënt. Meestal gaat dit alleen over werkt dat medicijn wel bij die persoon, hoe zit die patiënt genetisch in elkaar en kunnen wij ons handelen daarop afstemmen. Maar dat zegt nog niets over de waarden van de patiënt zelf. Waarom wil jouw patiënt wel of niet behandeld worden? Dit is de echte ‘shared decision making’. Waar worden de persoonlijke waarden van de patiënt door gevormd? En waardoor veranderen deze tijdens zijn of haar leven? In de workshop word er een grote spiegel voorgehouden om naar jezelf en naar je patiënten te kijken.

7.

In deze workshop willen we de aanwezigen kennis laten maken met de doelgroep van patiënten met een bewustzijnsstoornis. Dat doen we aan de hand van filmmateriaal en dagelijkse voorbeelden en ervaringen uit de praktijk. We zullen ingaan op het VIN programma dat binnen Leijpark aangeboden wordt. Maar we hebben vooral aandacht voor de specifieke benaderingswijze van deze doelgroep; vertragen, doseren, oriënteren en kaderen. Met als doel: bij iedere patiënt op zoek gaan naar die belangrijke informatie die verankerd is binnen het brein om de juiste ingangen te vinden om het bewustzijn verder te stimuleren. ‘Het zal je geliefde maar zijn’

Het programma is nog in ontwikkeling, de onderwerpen zijn onder voorbehoud.

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Sprekers

Nieuw: Video

Preview van het Brein College – de sessie van Simon Bakker over de anatomie van het brein.

Simon Bakker - Brein College

Een van de breedste vakken binnen de geneeskunde is pathologie. Van dit specialisme kun jij als zorgprofessional heel veel leren. Daarom krijg jij de kans je te laten meenemen in de wereld van neuropathologie door Nederlands bekendste forensisch patholoog Frank van de Goot.

Frank van de Goot - de bekendste patholoog van Nederland

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Terugblik vorige edities

Is dit congres iets voor jou?

Neem een kijkje op dit congres: bekijk de video

Ervaringen deelnemers:

Al jaren organiseren wij het Niet-aangeboren hersenletsel congres voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Dit is de 10e editie!

Hoog gewaardeerd! Dit vonden de deelnemers van 2018 en 2019 ervan:

 • “Het niveau sluit aan bij behoefte. Sprekers brachten hun verhaal op een levendige en enthousiaste manier over.” 
 • “Ik kijk nu anders naar mijn NAH patiënten door de handvatten of informatie die ik rijker ben geworden.”
 • “Ik vond het geweldig! een waardevolle en inspiratievolle dag. Veel geleerd.”
 • “Ik heb heel veel geleerd over vermoeidheid en cognitieve problemen bij NAH. Dat kon ik gelijk in mijn werk toepassen! Het heeft mij vooral handvatten gegeven in het voorlichten van mijn cliënten.”
 • “Ik was onder de indruk van de openhartigheid van de ervaringsdeskundigen.”
 • “Diepgang, overdenkingen en meer inzicht in de niet zichtbare problemen bij NAH.”
 • “Fijn dat we met het team hier aan deel konden nemen. We hebben nu allemaal hetzelfde gehoord en kunnen hierover van gedachten wisselen. Zaken meenemen in ons team en verbeteren.”
 • “Heel interessant en nuttig dat zoveel dingen herkenbaar zijn en herleidbaar zijn naar je eigen cliënten.”
 • “Fijne sfeer. Lekkere dingen tijdens de lunch.”

Aftermovie Congres Niet-aangeboren hersenletsel 2018

Spreekt dit congres je aan?

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Info

Waar en wanneer?
Dinsdag 28 januari 2020 te Ede.

Voor wie?
Voor verpleegkundigen, verzorgende, docenten, activiteitenbegeleiders, woonbegeleiders, psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeut, logopedisten, revalidatieartsen, maatschappelijk werkers en overige geïnteresseerden.

Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk)

Accreditatie wordt aangevraagd bij de volgende verenigingen:

 • Kwaliteitsregister V&VN (5 punten)
  Scholingen ‘Complementaire zorg’, Neuro, SPV en GGZ.
 • Verpleegkundig Specialisten Register (5 punten)
 • LV POH-GGZ (5 punten)
 • Registerplein (5 punten)
  Deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners, GGZ-agogen, maatschappelijk werk, psychodiagnostisch werken
 • Stichting Kwaliteitsregister Jeugd – SKJ (5 punten)
 • ADAP, Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (4,5 punt)

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar yvette.dejager@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Tarieven
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboektarief voor de eerste 50 deelnemers
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief *Nursing, TvV, TvZ
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief *NU’91

Inschrijven
Je kunt je eenvoudig inschrijven via het online inschrijfformulier.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Yvette de Jager
T: +31 (030) – 638 37 05
E: yvette.dejager@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 74219411
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.en