Details
Schrijf je nu in
En leer hoe je jouw patiënten met NAH nog beter kan helpenAlgemeen
Di 26 september 2023
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Tarief
- Vroegboektarief
- 249
- Abonneetarief
- 249
- Regulier tarief
- 299
Over dit congres
Duik in de wondere wereld van NAH
Misselijk van te veel geluid. Duizelig van zonlicht. Hoofdpijn van geuren die veel intenser binnenkomen. En geen rem hebben op emoties. Bij niet-aangeboren hersenletsel komen prikkels vaak sterker binnen. Niet verwonderlijk dat je cliënt of patiënt snel moe is, geïrriteerd reageert of zich afsluit.
Maar het is een hele kunst om de vaak onzichtbare signalen én gevolgen te herkennen. Die leer je tijdens dit congres signaleren. Bovendien krijg je handvatten om je cliënt of patiënt met NAH op de juiste manier te ondersteunen.
Dit congres biedt:
- Verdieping
- Nieuwe inzichten
- Meer kennis over hersenletsel
- Meer begrip door persoonlijke verhalen
- En tips voor een optimale benadering van patiënten.
Praktisch
Voor wie?
Voor verpleegkundigen, verzorgende, docenten, activiteitenbegeleiders, woonbegeleiders, psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeut, logopedisten, maatschappelijk werkers en overige geïnteresseerden in NAH.
Lees hier de reviews van je collega’s.
Tarieven
- 249 | vroegboektarief (tot 1 juli)
- 299 | Regulier tarief
- 249 | Abonneetarief*
Alle tarieven zijn btw-vrij. Lees hier meer over de CRKBO registratie.
*korting voor abonnees van Nursing, TvV en TvZ.
Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Accreditatie
Aangevraagd voor:
- Kwaliteitsregister V&VN (scholingen algemeen, Neuro, GGZ & SPV) – 5 punten
- Verpleegkundig Specialisten Register – 5 punten
- Registerplein (cliëntondersteuners, GGZ-Agogen, maatschappelijk werk & psychodiagnostisch werkenden) – 5,5 punt
- ADAP – Kwaliteitsregister voor Paramedici (ergotherapeuten, logopedisten & oefentherapeuten) – 4,5 punt
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar janise.kaljee@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen.
Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
Bekijk de routebeschrijving hier.
Programma
Laat je meenemen in de anatomie van de hersenen, waarin de kwetsbaarheid van het brein naar voren komt. Een boek lezen lukt niet meer, afspraken worden vergeten en de bereiding van een simpele maaltijd loopt in de soep. NAH heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven. Wat gebeurt er allemaal in de hersenen? In deze bijdrage kijken we aan de hand van casuïstiek naar de koppeling tussen het hersenletsel en het cognitief vermogen.
Tijdens deze presentatie wordt in gegaan op problematiek rondom rouw en verdriet en het verwerkingsproces na niet-aangeboren hersenletsel. Manu Keirse laat je zien hoe jij kunt bijdrage in dit verwerkingsproces. Keer huiswaarts met praktijkgerichte handvatten.
Manu Keirse, klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en deeltijds hoogleraar verliesverwerking, faculteit Geneeskunde K.U. Leuven
Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. Arno laat je zien hoe je een inschatting kunt maken van de mate van het ziekte inzicht van jouw cliënt en hoe je verschillende typen cliënten het beste kunt benaderen, zodat je zo goed mogelijk bij hen aansluit.
Je krijgt praktische tips en interventies aangereikt, zodat je met nieuwe inzichten jouw cliënten nog beter kan helpen hun hernieuwde plek vorm te geven in de samenleving.
Actrice en regisseuse Margôt Ros is bekend van onder andere het TV-programma Toren C. Tijdens een voorstelling in januari 2018 rent zij tegen een ijzeren balk aan. Ze krijgt de diagnose hersenschudding. Na 7 maanden overprikkeling en vermoeidheid komt zij eindelijk in een revalidatietraject terecht. Hierover heeft zij een boek geschreven.
Tijdens deze lezing neemt zij je mee in haar verhaal: de onzichtbare klachten, overprikkeling en vermoeidheid die komen kijken bij een NAH. Haar verhaal helpt jou om de patiënt met soortgelijke klachten in jouw dagelijks werk beter te begrijpen en adviseren.
Workshops
Tijdens dit unieke snijpracticum, waarbij gebruik gemaakt wordt van het kalfsbrein, kun je er niet omheen hoe kwetsbaar hersenen zijn. Door dit practicum te ervaren en het brein zelf te voelen, zal je op een andere manier naar je patiënt gaan kijken.
Communiceren is een van de grootste uitdagingen voor onze hersenen. Je weet namelijk nooit hoe de ander gaat reageren op wat jij zegt of doet. En toch zijn we in staat om snel en accuraat te reageren op de reactie van die ander. Communiceren met mensen met hersenletsel is een nog grotere uitdaging. Cognitieve functies als taal, geheugen en aandacht willen nog al eens verstoord zijn bij deze mensen. En dat heeft invloed op de communicatie. In deze workshop leer je praktische handvatten hoe je een gesprek met mensen met hersenletsel beter kunt voorbereiden en uitvoeren.
Wat is jouw rol in een waardevolle behandeling op maat? Precision medicine is een geneeskundige én verpleegkundige behandeling op maat, afgestemd op de patiënt. Meestal gaat dit alleen over ‘werkt dat medicijn wel bij die persoon’, ‘hoe zit die patiënt genetisch in elkaar’ en ‘kunnen wij ons handelen daarop afstemmen’. Maar dat zegt nog niets over de waarden van de patiënt zelf. Waarom wil jouw patiënt wel of niet behandeld worden? Dit is de echte ‘shared decision making’. Waar worden de persoonlijke waarden van de patiënt door gevormd? En waardoor veranderen deze tijdens zijn of haar leven? Er wordt je een grote spiegel voorgehouden om naar jezelf en naar je patiënten te kijken.
Hersenletsel bij jongeren heeft veelal ingrijpende gevolgen voor de jongere en zijn/ haar omgeving. De ondersteuning aan deze jongeren sluit in veel gevallen niet aan bij de problemen die zij ervaren. De jongere met hersenletsel vraagt extra aandacht, wat betekent deze aandacht voor de jongere en zijn/ haar omgeving, zoals gezin, onderwijs en vrienden.
In elke nieuwe levensfase doet zich opnieuw het besef voor van ‘hoe het had kunnen zijn, maar niet is’. Dit is een levenslang rouwproces voor alle betrokkenen.
Deze workshop gaat in op de gevolgen, de passende ondersteuning en het levende verlies van jongeren.