Het Jaarcongres Palliatieve Zorg

Een waardige afronding van het leven voor je patiënt

Dit congres kan door de maatregelen niet fysiek doorgaan. Maar goed nieuws: in overleg met de sprekers kunnen wij het congres van 12 februari online door laten gaan. Je kunt het het congres vanuit huis veilig en op afstand volgen via een livestream. Aanmelden voor dit online congres is nog steeds mogelijk.

Hoe kun je de beste kwaliteit van leven bieden in de palliatieve fase voor de patiënt en diens omgeving? Een vraag waar veel verpleegkundigen en verzorgenden dagelijks bij stil staan. Maar hoe geef je hier je volle aandacht aan, als je er simpelweg geen tijd voor hebt?

Ben je ook digitaal aanwezig bij hét Jaarcongres Palliatieve zorg

Tijdens deze dag gaan we in op het aanbieden van zorg dat niet gericht is op genezing, maar op verzachting van lijden. Er zijn nog vele uitdagingen in de palliatieve zorg, tegelijk is er een goede ontwikkeling gaande, want er is steeds meer aandacht voor. De weg is nog lang, maar we zijn samen onderweg!

Wegens groot succes herhaald!

Topsprekers als longarts Sander de Hosson (beoordeeld met een 9!) staan op het programma. Kom ook, ontmoet vakgenoten en laat je inspireren.

Ontdek hoe je meer kunt betekenen voor mensen in hun laatste levensfase, jij komt toch ook?

‘Collega’s die je voor gingen met een online live ervaring van Nursing Congressen’ 

“Geen moment inactief geweest, me absoluut niet verveeld…..erg boeiend en leerzaam. Bedankt allemaal!”
“Fantastisch, wat een fijne dag!”
“Inhoudelijk en organisatorisch top geregeld! Op naar de volgende cursus, online of face to face.  Goed gedaan Nursing!”
“Bedankt voor deze fantastische, leerzame, boeiende dag!”
“Blij dat ik toch de online college ben gaan volgen . Het was zeer de moeite waard.”

Meld je aan voor de online livestream van het Jaarcongres Palliatieve Zorg >>

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Programma

‘Er is nog zoveel onwetendheid, bij patiënten én bij verpleegkundigen’algemeen verpleegkundige Ellen Lanters over waarom zij zich heeft ingeschreven voor het Jaarcongres Palliatieve Zorg

09.30
Opening door de dagvoorzitter
09.40

Laat je in deze openingspresentatie door Sander de Hosson meenemen in de ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg.

 

Sander zal o.a. ingaan op  de volgende thema’s:

 

Palliatieve zorg bij covid-19. Want wat gebeurt ons nu; we hebben door de coronacrisis te maken met mensen die snel en eenzaam overlijden. Hoe kun je in zo’n situatie goede palliatieve zorg waar maken?

Hoe kun je in de laatste levensfase goed communiceren met je patiënt en zijn of haar naasten? Wat kun je wel zeggen en wat juist niet?

Wat doet de zorg die je verleent in de palliatieve fase met jou? Er kan wel eens iets fout gaan, wat doe je dan? Wanneer is iets een calamiteit en hoe ga je daar mee om? Hoe kunnen we elkaar collegiaal ondersteunen? Je krijgt vele tips die je kunt gebruiken in (heftige) situaties, ook zoals ze zich in de afgelopen tijd hebben voorgedaan.

10.50
Ochtendpauze
11.20
Lees meer Sluiten
Benauwdheid bij COPD, hartfalen en corona

Kris Mooren legt uit hoe kortademigheid ontstaat en hoe het bestreden kan worden. Er wordt met name ingegaan op hoe je patiënten met kortademigheid kunt begeleiden, welke adviezen je kunt geven en welke medicatie in welke gevallen zinvol is. De kennis is toepasbaar op zowel patiënten met COPD, met hartfalen, als met corona.

12.05
Lees meer Sluiten
Medicatiebeleid in de laatste levensfase

Patiënten in Nederland gebruiken in de laatste dagen tot weken van hun leven talrijke overbodige medicijnen. Deze medicijnen zouden idealiter in een eerder stadium gestopt moeten worden. Hiermee zou de zorg aan het einde van het leven geoptimaliseerd kunnen worden. Jij staat zeer dichtbij de patiënt en kan een belangrijke rol spelen in het stoppen van overbodige medicijnen. Op welke manier? Op deze en andere vragen zal antwoord worden gegeven.

12.50
Lunchpauze
13.50

Bij palliatieve sedatie wordt het bewustzijn met medicijnen opzettelijk verlaagd om lijden te verlichten bij een patiënt in de laatste levensfase. Dit is een normale medische handeling en geen vorm van euthanasie. Het begrip palliatieve sedatie levert in de praktijk veel verwarring op. In de dagelijkse praktijk is het belangrijk goede uitleg te geven aan de patiënt en zijn naasten over doel, gang van zaken en effect van palliatieve sedatie. In deze interactieve workshop gaan we aan de hand van casuïstiek in op de richtlijn palliatieve sedatie, en hoe je dit bespreekt. Wat bespreek je? Met wie? Hoe begeleid je patiënt en naasten?

14.35
Korte pauze
14.45
Lees meer Sluiten
Last Days: hoe de wereld afscheid neemt

Lieve maakte de indringende fotoreportage Last Days. Ze vertelt over haar wereldreis die ze maakte om het einde van het leven in beeld te brengen. Hoe we omgaan met de dood verschilt wereldwijd enorm.

15.35
Einde

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Sprekers

Terugblik vorige edities Het Palliatieve Zorg Congres

Al jaren Het Congres over Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Hoe was het? |  Nursing vroeg verpleegkundigen naar hun ervaringen van Het Palliatieve Zorgcongres.

“Geweldig hoe jullie in korte tijd congressen coronaproof hebben gemaakt!”
Janie de Ruiter, palliatief verzorgende bij Zonnehuisgroep Vlaardingen

“Goede sprekers die, op een grappige en fijne manier, hun ervaringen en kunde overbrengen.”
Moon Meessen, verpleegkundige bij Hospice de Mantelhof

“Goede organisatie: covid-19 proof ingericht, duidelijke routes, catering goed, sanitair in orde.”
Paula Kentie De Wit, gespecialiseerd verpleegkundige

“De verhalen die de gastsprekers vertelden waren herkenbaar en zeer boeiend. Doordat het een aantal zeer persoonlijke verhalen waren, kwam het dichtbij.”
Sanne de Nooijer, verpleegkundige in de wijk bij Vivium Zorggroep

“Zeer goede, betrokken en bevlogen gastsprekers. Nuttige en toepasbare adviezen.”
Ineke Kor, Verzorgende IG bij MagentaZorg

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | video’s

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Praktische informatie

Locatie: 

Dit congres kan door de maatregelen niet fysiek doorgaan. Maar goed nieuws: in overleg met de sprekers kunnen wij het congres van 12 februari online door laten gaan. Je kunt het het congres vanuit huis veilig en op afstand volgen via een livestream. Aanmelden voor dit online congres is nog steeds mogelijk.

Voor wie?
Alle verpleegkundigen, verzorgende en overige geïnteresseerden.

Tarieven
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ, Denkbeeld en/of Pallium
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboek tarief voor de eerste 50 deelnemers

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk). Accreditatie is toegekend voor 5 punten bij:

  • Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (scholing palliatieve zorg)
  • Accreditatiebureau VSR (scholing verpleegkundig specialisten)
  • Accreditatie Bureau Cluster 1
  • College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)
  • Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG)
  • Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters (Verenso)
  • Registerplein

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Leonie van Helten
T: +31 (030) 63 83659
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.