Het Jaarcongres Palliatieve Zorg

Een waardige afronding van het leven voor je patiënt
Palliatieve Zorg - jaarcongres

Hoe kun je de beste kwaliteit van leven bieden in de palliatieve fase voor de patiënt en diens omgeving? Een vraag waar veel verpleegkundigen en verzorgenden dagelijks bij stil staan. Maar hoe geef je hier je volle aandacht aan, als je er simpelweg geen tijd voor hebt?

Kom naar hét Jaarcongres Palliatieve zorg

Tijdens deze dag gaan we in op het aanbieden van zorg dat niet gericht is op genezing, maar op verzachting van lijden. Er zijn nog vele uitdagingen in de palliatieve zorg, tegelijk is er een goede ontwikkeling gaande, want er is steeds meer aandacht voor. De weg is nog lang, maar we zijn samen onderweg!

Wegens groot succes herhaald!

Topsprekers als longarts Sander de Hosson (beoordeeld met een 9!) staan op het programma. Kom ook, ontmoet vakgenoten en laat je inspireren.

Het Jaarcongres     |   Best beoordeeld    |    In 1 dag up-to-date

Ontdek hoe je meer kunt betekenen voor mensen in hun laatste levensfase, jij komt toch ook?

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Programma

‘Er is nog zoveel onwetendheid, bij patiënten én bij verpleegkundigen’algemeen verpleegkundige Ellen Lanters over waarom zij zich heeft ingeschreven voor het Jaarcongres Palliatieve Zorg

09.00
Ontvangst
09.45
Opening door de dagvoorzitter
09.55
Lees meer Sluiten
Panelgesprek: palliatieve zorg in tijden van corona

We delen in dit onderdeel ervaringen van de afgelopen tijd met elkaar.

O.l.v. Joost Hoebink en met:

  • Thomas Groen; verpleegkundige en was werkzaam op de covid-19 afdeling van het AMC
  • Sander de Hosson, longarts
  • Alle zorgprofessionals in de zaal: praat (digitaal) mee

Thomas Groen genereerde bekendheid met zijn actie ‘Lach met je ogen’
thomas groen verpleegkundige

10.25

Laat je door Sander de Hosson meenemen in de ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg.

We doen zo ons best met zijn allen de kwaliteit van leven bij een patiënt die ongeneselijk ziek is zo hoog mogelijk te houden. Er is steeds meer aandacht voor palliatieve zorg.

Sander zal o.a. ingaan op  palliatieve zorg bij covid-19. Want wat gebeurde ons nu; we hebben door de coronacrisis te maken met mensen die snel, eenzaam en benauwd overlijden. Hoe kun je in zo’n situatie goede palliatieve zorg waar maken?

Wat doet de zorg die je verleent in de palliatieve fase met jou? Er kan wel eens iets fout gaan, wat doe je dan? Wanneer is iets een calamiteit en hoe ga je daar mee om? Hoe kunnen we elkaar collegiaal ondersteunen? Je krijgt vele tips die je kunt gebruiken in (heftige) situaties, ook zoals ze zich in de afgelopen tijd hebben voorgedaan.

11.25
Lees meer Sluiten
Pauze

Breng gerust een bezoekje aan de stands.

11.45
Lees meer Sluiten
Medicatiebeleid in de laatste levensfase

Patiënten in Nederland gebruiken in de laatste dagen tot weken van hun leven talrijke overbodige medicijnen. Deze medicijnen zouden idealiter in een eerder stadium gestopt moeten worden. Hiermee zou de zorg aan het einde van het leven geoptimaliseerd kunnen worden. Jij staat zeer dichtbij de patiënt en kan een belangrijke rol spelen in het stoppen van overbodige medicijnen. Op welke manier? Op deze en andere vragen zal antwoord worden gegeven.

12.40
Lees meer Sluiten
Lunchpauze

Breng gerust een bezoekje aan de stands.

13.20

Bij palliatieve sedatie wordt het bewustzijn met medicijnen opzettelijk verlaagd om lijden te verlichten bij een patiënt in de laatste levensfase. Dit is een normale medische handeling en geen vorm van euthanasie. Het begrip palliatieve sedatie levert in de praktijk veel verwarring op. In de dagelijkse praktijk is het belangrijk goede uitleg te geven aan de patiënt en zijn naasten over doel, gang van zaken en effect van palliatieve sedatie. In deze interactieve workshop gaan we aan de hand van casuïstiek in op de richtlijn palliatieve sedatie, en hoe je dit bespreekt. Wat bespreek je? Met wie? Hoe begeleid je patiënt en naasten?

Paul Vogelaar, zelfstandig verpleegkundig expert palliatieve zorg en pijn, Lux Nova, palliatieve zorg & traini20

14.10
Lees meer Sluiten
Pauze

Breng gerust een bezoekje aan de stands.

14.30
Lees meer Sluiten
Communiceren met het einde in zicht

In de palliatieve zorg gaat het om oprechte belangstelling naar wat die ene mens denkt, voelt en wil. En hoe zijn of haar naasten erover denken. Dus als zorgverlener stel je heel veel vragen en luister je aandachtig. Om dan persoonsgericht en samen met die persoon een keus te maken om iets wel of juist niet te doen. Ook al weet je heel veel en kun je van alles, verdiep je in die ene persoon en probeer daar zo goed mogelijk bij aan te sluiten.

‘Communiceren met het einde in zicht’ is voor alle betrokkenen een uitdaging. Tijdens de voordracht zal ter sprake komen welke thema’s je kunt bespreken, waarbij concrete voorbeelden worden gebruikt om deze thema’s te illustreren.

15.20
Lees meer Sluiten
Ervaringsverhaal over verlies en rouw: Alles lijkt zoals het was

Frits Spits (72) verloor zijn vrouw Greetje, met haar was hij samen sinds zijn vijftiende. Vandaag een ontroerende ode aan muziek, het leven en de liefde.

16.00
Einde

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Sprekers

Terugblik vorige edities Het Palliatieve Zorg Congres

Al jaren Het Congres over Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen, verzorgende en overige geïnteresseerden. Dit jaar de 18e editie!

Laatste levensfase – ‘Verpleegkundige, laat vaker je stem horen’

Luisteren, de juiste vragen stellen en je eigen morele overtuigingen thuislaten: deze en andere concrete tools kregen verpleegkundigen mee op het uitverkochte Palliatieve Zorg Congres op 18 september in Ede. En ze werden aan het werk gezet: ‘Roer je in het maatschappelijk debat over euthanasie.’ – Lees meer >>>

Wijkverpleegkundige Ingrid van Uden deelt haar ervaring

Met pen, papier en een open blik ging wijkverpleegkundige Ingrid van Uden van “BrabantZorg” op stap. Lees haar verslag van het palliatieve zorg congres van 18 september 2018. Lees blog >>>

Hoe was het? |  Nursing vroeg verpleegkundigen naar hun ervaringen van Het Palliatieve Zorgcongres.

Algemeen verpleegkundige Ellen Lanters, werkzaam bij Atlant in Apeldoorn: “Ik werk op een verpleegafdeling. Vooral de praktijkvoorbeelden uit de lezingen vond ik heel herkenbaar. En de lezing van Hans van Dam over euthanasie sprak me erg aan. Er is nog zoveel onwetendheid, bij patiënten én bij verpleegkundigen. Ook ben je je niet altijd bewust van je eigen overtuigingen die je meeneemt in een gesprek.”

Gespecialiseerd verpleegkundige Sander van het Reve, werkzaam bij de Zorgschakel in Enschede: “Ik wil graag kijken wat ik beter kan doen in de begeleiding van patiënten en naasten in de laatste levensfase. De lezing van Saskia Teunissen over de ontwikkelingen in palliatieve zorg vond ik leerzaam. Soms beloof je een patiënt iets, maar kom je er niet toe en dan ben je ineens te laat. Door beter prioriteiten te stellen, kun je dat voorkomen. Dat ga ik zeker meenemen naar de werkvloer.” 

Algemeen verpleegkundige Jannie Polinder, werkzaam in hospice de Regenboog in Nunspeet: “Sinds vorig jaar heb ik het ziekenhuis verruild voor werken in een hospice en daarom wil ik meer weten over palliatieve zorg. Door de lezingen in het ochtendgedeelte sta je stil bij wat er werkelijk toe doet voor mensen. De workshops over sedatie en delier die ik ’s middags heb gevolgd, waren meer praktisch van aard: daar heb ik morgen meteen profijt van.”

Terugblik video Het Palliatieve Zorg Congres

Spreekt dit congres je aan?

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | video’s

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Coronaproof

Wij doen er samen met de ReeHorst alles aan om je deelname zo veilig mogelijk te laten verlopen.

• Tijdens het event zal de locatie ingericht zijn volgens de 1,5 meter richtlijn.
• De ReeHorst is coronaproof ingericht, betreft ruimtes, sanitair en catering
• Wij houden ons aan de maximale capaciteit van de ruimtes.
• Wij raden aan om reizen met het openbaar vervoer zoveel mogelijk te vermijden. Parkeren is gratis.
• Een week voorafgaand aan het congres ontvang je van ons verdere details.

Vanzelfsprekend blijven wij de actuele richtlijnen van het RIVM en het kabinet volgen. Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met de klantenservice

Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar.

T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Praktische informatie

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Voor wie?
Alle verpleegkundigen, verzorgende en overige geïnteresseerden.

Tarieven
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboek tarief voor de eerste 50 deelnemers
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ, Denkbeeld en/of Pallium
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk). Accreditatie wordt voor 5 punten aangevraagd bij:

  • Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (scholing palliatieve zorg)
  • Accreditatiebureau VSR (scholing verpleegkundig specialisten)
  • Accreditatie Bureau Cluster 1
  • College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)
  • Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG)
  • Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters (Verenso)
  • Registerplein

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Leonie van Helten
T: +31 (030) 63 83659
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.