Het Jaarcongres Palliatieve Zorg

Een waardige afronding van het leven voor je patiënt

Hoe kun je de beste kwaliteit van leven bieden in de palliatieve fase voor de patiënt en diens omgeving? Een vraag waar veel verpleegkundigen en verzorgenden dagelijks bij stil staan. Maar hoe geef je hier je volle aandacht aan, als je er simpelweg geen tijd voor hebt?

Kom naar hét Jaarcongres Palliatieve zorg

Tijdens deze dag gaan we in op het aanbieden van zorg dat niet gericht is op genezing, maar op verzachting van lijden. Er zijn nog vele uitdagingen in de palliatieve zorg, tegelijk is er een goede ontwikkeling gaande, want er is steeds meer aandacht voor. De weg is nog lang, maar we zijn samen onderweg!

Nieuw programma!

Dit jaar staan topsprekers als longarts Sander de Hosson (beoordeeld met een 9!) en Lieve Blancquaert op het programma. Kom ook, ontmoet vakgenoten en laat je inspireren.

Hoog gewaardeerd! Deelnemers over het jaarcongres in 2019: 

 • “Je voelt je verwelkomt en gewaardeerd, hiervoor vergeet je de drukte van het werk. Je krijgt simpele tips die goud waard zijn in de praktijk. Prachtige bijeenkomst, te mooi en te veel om te benoemen”.
 • “Inspirerend, verdiepend, nieuwe en duidelijke informatie, met name de advanced workshops waren erg leerzaam. Goede organisatie, prachtige locatie.”
 • “Inspirerende sprekers door gebruik van casussen en eigen ervaringen. Direct bruikbare handvatten om de palliatieve zorg op de afdeling te verbeteren.”

Meer ervaringen van deelnemers? Bekijk hier de terugblik van vorige edities.

 

Het Jaarcongres     |   Best beoordeeld    |    In 1 dag up-to-date   |    Gevorderden workshops

Ontdek hoe je meer kunt betekenen voor mensen in hun laatste levensfase, jij komt toch ook?

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Programma

‘Er is nog zoveel onwetendheid, bij patiënten én bij verpleegkundigen’algemeen verpleegkundige Ellen Lanters over waarom zij zich heeft ingeschreven voor het Jaarcongres Palliatieve Zorg

09.00
Ontvangst en opening door de dagvoorzitter
09.40
Ontwikkelingen binnen de Palliatieve Zorg
10.30
Communicatie in de laatste fase, met patiënt én naasten
11.00
Break
12.15
Ervaringsverhaal
12.45
Lees meer Sluiten
Lunchpauze

Inclusief een heerlijke lunch!

13.45
Lees meer Sluiten
Sessieronde 1

De eerste thema’s zijn bekend, bekijk ze hier.

14.45
Break
15.15
Lees meer Sluiten
Sessieronde 2

De eerste thema’s zijn bekend, bekijk ze hier.

16.15
Einde

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Sessies

Kies zelf de sessies die jou aanspreken – en volg ze op je eigen kennisniveau!
Meer thema’s volgen binnenkort.

1

Lieve maakte de indringende fotoreportage Last Days. Ze vertelt over haar wereldreis die ze maakte om het einde van het leven in beeld te brengen. Hoe we omgaan met de dood verschilt wereldwijd enorm.

Heb je in 2019 het jaarcongres Palliatieve Zorg gemist? Sluit dan zeker bij deze sessie aan. In 2019 beoordeeld met een 9! Op deze dag is ze terug, speciaal voor jou in de Schouwburg zaal.

2
Ongeneeslijk ziek en thuis
3
Lees meer Sluiten
Palliatieve zorg voor patiënten met een migrantenachtergrond

In de huidige Nederlandse samenleving krijg je als zorgprofessional te maken met patiënten en hun naasten, die een andere culturele en/of levensbeschouwelijke achtergrond hebben dan jijzelf. Je maakt kennis met voor jou onbekende ziekteopvattingen, manieren van hulp zoeken en visies op het levenseinde. Tevens kunnen levensstijlen en de rol van familie anders zijn dan je gewend bent. In deze sessie leer je wat de invloed is van cultuur en levensbeschouwing (zoals christendom, islam, hindoeïsme en winti-religie) op ziekteopvattingen en visies op de dood. En je maakt kennis met het Culturele Interview, een methodiek om aan te sluiten bij de belevingswereld van patiënten met een andere culturele achtergrond.

4
Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase: wat kun je doen?
5
Omgaan met hoopvolle palliatieve patiënten
6

Bij palliatieve sedatie wordt het bewustzijn met medicijnen opzettelijk verlaagd om lijden te verlichten bij een patiënt in de laatste levensfase. Dit is een normale medische handeling en geen vorm van euthanasie. Het begrip palliatieve sedatie levert in de praktijk veel verwarring op. In de dagelijkse praktijk is het belangrijk goede uitleg te geven aan de patiënt en zijn naasten over doel, gang van zaken en effect van palliatieve sedatie. In deze interactieve workshop gaan we aan de hand van casuïstiek in op de richtlijn palliatieve sedatie, en hoe je dit bespreekt. Wat bespreek je? Met wie? Hoe begeleid je patiënt en naasten?

7
Lees meer Sluiten
Palliatieve sedatie (advanced*)

Bij palliatieve sedatie wordt het bewustzijn met medicijnen opzettelijk verlaagd om lijden te verlichten bij een patiënt in de laatste levensfase. Dit is een normale medische handeling en geen vorm van euthanasie. Het toepassen van palliatieve sedatie blijkt niet altijd eenvoudig. In deze interactieve workshop gaan we aan de hand van (complexe) casuïstiek in op problemen rondom sedatie. De richtlijn  palliatieve sedatie wordt hierbij als bekend verondersteld. Deelnemers krijgen gelegenheid hun ervaren dilemma’s uit de praktijk te bespreken.

*Voor het volgen van deze workshop is kennis omtrent het onderwerp nodig.

8
Verbinding maken tussen huisarts en verpleegkundige

Gevorderden workshops
Voor meer verdieping nu ook gevorderden workshops, zodat iedereen weer iets nieuws kan leren.

Ervaringen deelnemers over gevorderden workshops

“Ik vond de gevorderden workshops zeer waardevol. Echt verdiepend!”
“Direct de diepte in en op niveau. Goed dat dit onderscheid er is.”

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Sprekers

Terugblik vorige edities Het Palliatieve Zorg Congres

Al jaren Het Congres over Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen, verzorgende en overige geïnteresseerden. Dit jaar de 18e editie!

Laatste levensfase – ‘Verpleegkundige, laat vaker je stem horen’

Luisteren, de juiste vragen stellen en je eigen morele overtuigingen thuislaten: deze en andere concrete tools kregen verpleegkundigen mee op het uitverkochte Palliatieve Zorg Congres op 18 september in Ede. En ze werden aan het werk gezet: ‘Roer je in het maatschappelijk debat over euthanasie.’ – Lees meer >>>

Wijkverpleegkundige Ingrid van Uden deelt haar ervaring

Met pen, papier en een open blik ging wijkverpleegkundige Ingrid van Uden van “BrabantZorg” op stap. Lees haar verslag van het palliatieve zorg congres van 18 september 2018. Lees blog >>>

Hoe was het? |  Nursing vroeg verpleegkundigen naar hun ervaringen van Het Palliatieve Zorgcongres.

Algemeen verpleegkundige Ellen Lanters, werkzaam bij Atlant in Apeldoorn: “Ik werk op een verpleegafdeling. Vooral de praktijkvoorbeelden uit de lezingen vond ik heel herkenbaar. En de lezing van Hans van Dam over euthanasie sprak me erg aan. Er is nog zoveel onwetendheid, bij patiënten én bij verpleegkundigen. Ook ben je je niet altijd bewust van je eigen overtuigingen die je meeneemt in een gesprek.”

Gespecialiseerd verpleegkundige Sander van het Reve, werkzaam bij de Zorgschakel in Enschede: “Ik wil graag kijken wat ik beter kan doen in de begeleiding van patiënten en naasten in de laatste levensfase. De lezing van Saskia Teunissen over de ontwikkelingen in palliatieve zorg vond ik leerzaam. Soms beloof je een patiënt iets, maar kom je er niet toe en dan ben je ineens te laat. Door beter prioriteiten te stellen, kun je dat voorkomen. Dat ga ik zeker meenemen naar de werkvloer.” 

Algemeen verpleegkundige Jannie Polinder, werkzaam in hospice de Regenboog in Nunspeet: “Sinds vorig jaar heb ik het ziekenhuis verruild voor werken in een hospice en daarom wil ik meer weten over palliatieve zorg. Door de lezingen in het ochtendgedeelte sta je stil bij wat er werkelijk toe doet voor mensen. De workshops over sedatie en delier die ik ’s middags heb gevolgd, waren meer praktisch van aard: daar heb ik morgen meteen profijt van.”

Terugblik video Het Palliatieve Zorg Congres

Spreekt dit congres je aan?

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | video’s

Het Jaarcongres Palliatieve Zorg | Praktische informatie

Voor wie?
Alle verpleegkundigen, verzorgende en overige geïnteresseerden.

Tarieven
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboek tarief voor de eerste 100 deelnemers
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ en Pallium
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Wacht niet te lang met inschrijven! De vorige edities waren helemaal uitverkocht. Meld je nu aan.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk). Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 punten bij het:

 • Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals Scholing voor de subspecialismen praktijkondersteuners huisartsen somatiek, praktijkverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, palliatieve zorg en geriatrie-gerontologie.
 • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register
 • Het Registerplein voor de subspecialismen geaccrediteerde scholing GHO en vrije ruimte maatschappelijk werk.
 • Accreditatie Bureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1)
  • College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)
  • Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG)
  • Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters (Verenso)

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Leonie van Helten
T: +31 (030) 63 83659
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.