Dag van de Revalidatiezorg

Als zorgprofessional krijg je in jouw zorginstelling maar ook in de thuiszorg steeds meer te maken met revalidatiepatiënten. Revalidatie behelst vele aandachtsgebieden zoals orthopedische aandoeningen, revalidatie na CVA of hersenletsel maar natuurlijk ook herstel na een ingrijpende operatie. Je krijgt te maken met meer samenwerkingspartners en een andere benadering van jouw cliënt. Tegelijkertijd vereist revalidatiezorg veel tijd en een hoge mate van betrokkenheid. Werk aan de winkel dus voor de zorgprofessional!

Tijdens de Dag van de Revalidatiezorg geven we je praktische handvatten om goede revalidatiezorg te bieden.

  • Hoe stimuleer je de zelfredzaamheid van jouw cliënt?
  • Heb jij de tijd én de vaardigheden om de juiste emotionele begeleiding te bieden?
  • Hoe kun je optimale zorg verlenen door samenwerking met andere disciplines?
  • Hoe maak je seksualiteit en revalidatie bespreekbaar met je patiënt?
  • Wat zijn de valkuilen voor de zorgprofessionals?
  • Waarom ergotherapie aan huis bij dementie?

Stel je eigen dagprogramma samen!
De dag bestaat geheel uit keuzeworkshops, zodat je helemaal je eigen programma kunt samenstellen. Je gaat naar huis met informatie die direct toepasbaar is op de werkvloer, zodat je optimale revalidatiezorg kunt bieden aan jouw patiënten.

09.30 uur Ontvangst en registratie
10.00 uur Workshopronde 1
11.15 uur Pauze
11.40 uur Workshopronde 2
12.55 uur Lunchpauze
13.50 uur Workshopronde 3
15.05 uur Pauze
15.30 uur Workshopronde 4
16.45 uur Einde

Bekijk de workshops >

De Dag van de Revalidatiezorg bestaat uit vier workshoprondes. Je stelt je eigen dagprogramma samen door te kiezen uit de volgende workshops:

1. Verlies en veerkracht – Verlies moet je wel zelf dragen maar niet alleen
Als professional kom je in je werk veel in aanraking met mensen die verlies meemaken: verlies van dromen, van gezondheid, van werk, van hobby’s, van dierbaren. Verlies van de ander kan ook eigen “oud zeer” aanraken. Deze workshop gaat over verlies en veerkracht: hoe kun je er zijn én blijven in de ontmoeting met de ander.
Heidi van Hout, docent Fontys Hogeschool en Verliesconsultancy

Je leert:
– Hoe je verlies bespreekbaar maakt, wat helpt en niet helpt
– Hoe je een secure base kan zijn voor de ander
– Hoe gezien en gehoord worden helend kan werken

2. Revalideren is leren om mee te blijven doen
Het ene moment nog de zelfverzekerde sporter, manager of oppas-oma, het volgende moment de patiënt in een vreemde zorgomgeving. Het ene moment nog met twee benen in de maatschappij, het volgende moment onderdeel van een zorgsysteem. Wat heeft iemand die geconfronteerd wordt met nieuwe fysieke mogelijkheden van dat zorgsysteem nodig om te blijven meedoen? En wat vraagt dit van jou als revalidatieprofessional?
Deze workshop bied je een frisse kijk op revalidatie. Je wordt uitgedaagd om je ‘zorgbril’ te verwisselen voor een ‘leerbril’. Revalideren gaat immers over opnieuw leren meedoen in de maatschappij. Dat vraagt van jou als professional een andere mindset; een focusverschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Je krijgt concrete handvatten aangereikt om te focussen op het leerproces van je revalidant. Aan de hand van het Meedoen Model© wordt ingezoomd op revalidatiedoelen en leer je hoe je samen met de revalidant effectief aan zijn doelen kunt werken.
Inge Vuijk, Rehab Academy, auteur ‘Revalideren is leren’

Je leert:
– Focussen op het leerproces van de revalidant
– Hoe je een revalidant leert mee te blijven doen in de maatschappij
– Het verschil tussen ‘zorg uit handen nemen’ en ‘regie in handen geven’

3. Gastvrijheid in de gezondheidszorg
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. In 2010 verandert er door mijn ongeluk veel. Ik heb dankzij mijn dwarslaesie geleerd om geluk te mogen ervaren. Elke dag weer, ook als de dag, ondanks 43 pillen, begint met veel pijn. En of het fysieke, mentale of organisatiepijn is, dat maakt niet uit. Leuk is het niet maar je kan ermee dealen als je daarvoor kiest.
Ik doe niets anders dan metaforen en verhalen vertellen. Over super dienstverleners, rare situaties op de werkvloer, in de trein en tijdens de lunch. Over oprecht aandacht geven, de utopie van gastvrijheid, over lachen en huilen. Over geluk zit niet in je benen, de omgang met de bezoeker en jouw collega. Over bliepmiepen, de beste dienstverlener ter wereld; Joep mijn hulphond, over inspiratie en motivatie. Hoe blijven wij nu die super gastvrije dienstverlener in een snel veranderende wereld?
Niek van den Adel, inspirator

Je leert over:
– Gastvrijheid in de revalidatiezorg
– Positieve gezondheid
– Eigen regie

Het programma is in ontwikkeling. Meer workshops volgen binnenkort.

Niek van den Adel

Ik begrijp dat het er niet makkelijker op wordt nu er zoveel gaande is in jouw bedrijfstak. Reorganisaties, veranderingen en verhoging van werkdruk maken het niet makkelijker om altijd vriendelijk en aardig tegen onze patiënten, bezoekers en onze collega’s te zijn. Keerzijde is dat alle verandering groei betekent en jij de mogelijkheid hebt om voor werkplezier te kiezen, al zit alles maar dan ook alles tegen.
Hoe geweldig zou het zijn als we elke dag met plezier naar ons werk gaan. Elke dag overladen worden met complimentjes, grote glimlachen en vriendelijke service. Elke dag is een feest, omdat dat juist die extra zorg en aandacht voor de patiënt, collega of bezoeker onze dag goed maakt.
Een droom? Ik denk het niet, ik denk dat het mens eigen is, om onze omgeving te beïnvloeden met ons gedrag. Ik denk dat we in staat zijn van elke dag een succes te maken. Ik weet dat wij zelf de keuze moeten maken, niemand anders doet het voor je.
En dat is mijn missie! Ik werk dolgraag met mensen en organisaties die weer willen werken aan dat gastvrije gevoel. Weer willen groeien in communicatie en het gastvrije gedrag van medewerkers.
niekvandenadel.nl

Heidi van Hout

Heidi van Hout is docent Fontys Hogeschool en Verliesconsultancy. Als verliesdeskundige begeleidt zij mensen die een verlies met zich meedragen (verlies van gezondheid, van dromen, van werk, van dierbaren). Haar werk gaat over het leven, met alles wat er is. Van overleven naar kwaliteit van leven. Verlies moet je wel zelf dragen maar niet alleen.

Inge Vuijk

Inge Vuijk droomt ervan om Positieve Gezondheid (de nieuwe definitie van gezondheid) in de revalidatiezorg handen en voeten te geven. Met haar bevlogen en energieke aanpak ligt haar focus op de ontwikkeling van mensen met veranderde fysieke mogelijkheden samen met hun naasten en de professionals daar omheen.
‘Revalideren gaat over leren meedoen met een beperking. Het gaat niet om wat je hebt, maar om hoe je ermee omgaat. Wat heeft iemand met een beperking en wat hebben zijn naasten daarvoor nodig? Na jarenlange ervaring in de specialistische revalidatie heb ik me laten inspireren door mensen uit het onderwijs en me verdiept in hoe mensen leren. Door nu van een afstandje opnieuw naar de revalidatiezorg te kijken zie ik talloze mogelijkheden om de revalidatie anders, leuker en vooral leerzamer in te richten. Tijdens de revalidatie moet het leerproces centraal staan. Revalideren is leren om mee te blijven doen in de maatschappij!’

Doelgroep
Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgenden, activiteitenbegeleiders, zorgwelzijn medewerkers, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Vroegboektarief t/m 15 januari 2018
€ 229,- per persoon (excl.btw) | Regulier tarief
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 punten bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 – 638 3638
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Henriëtte Boven
T: 030 – 638 38 21
M: 06 53 97 99 13
E: henriette.boven@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)
Manouk Mens
T: 030 – 638 36 39
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: 010 – 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.

BLOGVERSLAG Revalidatiezorg Congres 2017

Ik ben Ankie Hietkamp en werkzaam bij thuiszorgorganisatie STMG. In een ver verleden ben ik begonnen als gezinsverzorgster. Die functie bestaat allang niet meer en ik ben nu door de vele ontwikkelingen in het werkveld en verschillende opleidingen met veel plezier als verpleegkundige in de wijk werkzaam. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat één van de manieren om plezier en uitdaging in je vak te houden het volgen van (bij)scholing is. Onlangs kreeg ik de kans om naar het Revalidatiezorg Congres in Ede te gaan.

Aankomst en opening
Ik ben nog nooit eerder bij een Nursing congres aanwezig geweest, maar ondertussen erg nieuwsgierig. Het Revalidatie Congres was goed bereikbaar en verzorgd. Het begon al bij de ruime parkeerplaats en het luxe congresgebouw: rustige ontvangst met koffie en wat lekkers, zodat je even kon bijkomen van de rit ernaar toe en een praatje met anderen kon maken. Ondanks dat ik alleen was, kwam ik snel in gesprek met anderen en wisselden we ervaringen uit over allerlei dingen. Na de koffie begon het programma. De dagvoorzitter had een zeer betrokken inleiding waar iedereen met grote aandacht naar luisterde. Zo stonden meteen alle neuzen dezelfde kant op om alle sprekers aan te horen. Dit waren interessante mensen met goede verhalen, die ook een goede link naar andere werkterreinen konden leggen, zodat iedereen zijn/haar eigen speerpunten eruit kon halen en zich meer bewust werd van eigen handelen en beroepshouding. Aan het geroezemoes te horen en de reacties vanuit de zaal beloofde dit al snel meer voor de rest van de dag. Vanuit het plenaire gedeelte werd ons de weg gewezen naar de workshops waar we aan deelnamen.

Ronnie Gardiner Methode
De eerste workshop ‘Zet het brein in beweging’ volgens de Ronnie Gardiner Methode (RGM) was heel leuk, al voelde ik me daar een hele grote klungel… Maar dat klungelige gevoel legde voor mij alvast het bruggetje naar cliënten met hersenproblemen. Och jee…. Links, rechts, handen, voeten, symmetrische en asymmetrische bewegingen op pakkende muziek. Het respect dat ik voor deze mensen toch al had, groeide met de minuut! Als zij dit wel kunnen, en ook nog een training geconcentreerd volhouden, wat een doorzetters zijn dat!

Copen met coping
Daarna was er een welverdiende pauze (vond ik zelf) met een lunchbuffet met sapjes, koffie, thee, broodjes en salades. Ook was er tijd om weer bij te kletsen en ervaringen en inzichten uit te wisselen over de workshops. Het bleek dat de workshop ‘Copen met coping’ je heel bewust maakte van eigen handelen in bepaalde situaties. Waarom doe je zoals je doet? Dat gaf verrassende inzichten voor mijn gesprekspartner.

Samenwerken met mantelzorgers
Na de pauze nam ik deel aan de workshop ‘Samenwerken met mantelzorgers’.
In groepjes brainstormden we over het belang van samenwerken, ontlasten en het betrekken van de mantelzorgers bij de zorg van de zorgvrager. Daarna werden de ervaringen gedeeld en besproken met de andere groepjes. Het belang van samenwerken is denk ik wel redelijk bekend, maar het verassende aan de workshop was voor mij dat de diepte ingegaan werd bij de vraag hoe je dit doet, wanneer je dit doet, en welke mogelijkheden er zijn. Het out of the box denken werd op deze manier gestimuleerd en zette aan tot nadenken over samenwerking tussen verschillende organisaties.
Als laatste workshop had ik ‘Onderzoek naar communicatie voor patiënten met afasie na een beroerte’. Een hele mond vol, maar dit werd helder voorgedragen en uitgelegd. Het blijkt dat er volop beweging en verbetering is met betrekking tot dit onderwerp, en daarmee op termijn hopelijk verbetering voor mensen met afasie. Ondanks dat het onderzoek nog loopt, werden inzichten en gesprekstechnieken al gedeeld en besproken. Deze waren voor mij erg goed toepasbaar. Het was jammer dat we de informatie niet mee naar huis mochten nemen juist omdat het allemaal nog in ontwikkeling is. Maar ik heb wel veel onthouden!  Ik wil het onderwerp wel volgen, het smaakt naar meer juist omdat afasie in de thuissituatie ook nogal eens voorkomt.

(Te)veel keus
Samenvattend kan ik zeggen dat het Revalidatiezorg Congres mij erg stimuleerde door de aanvullende vakkennis die je opdoet, door de gesprekken met andere collega’s uit andere vakgebieden en uit andere delen van Nederland. Het verder kijken dan je eigen vak en informeel in aanraking komen met een ergotherapeut en een directeur van een zorgzwembad werkt prikkelend. Het enige minpunt waar ik tegenaan liep is eigenlijk een compliment aan de organisatie… ik wilde eigenlijk alle workshops wel volgen, maar vond het erg moeilijk om een keus te maken. Deze dag is dus zeer zeker voor herhaling vatbaar!