Tijdens het congres Succesvolle Zelfsturing in de Praktijk gaan 5 bestuurders van diverse zorgorganisaties met u in gesprek over de manier waarop zelfsturing vorm kan krijgen en hoe zelfsturing wél werkt!
Zelfsturende teams: er is de afgelopen tijd vanuit verschillende perspectieven over geschreven. De voor- en nadelen zijn inmiddels bekend, maar de vraag is nu; hoe passen we het succesvol toe? Op veler verzoek hebben we een programma ontwikkeld waarbij u als deelnemer écht in gesprek gaat met bestuurders, managers en andere functionarissen uit organisaties die een vorm van zelforganisatie hebben gevonden die werkelijk werkt. Na deze dag weet u op welke manier zelfsturing vorm kan krijgen en hoe het wél werkt!
Een greep uit het programma:
- Zelfsturing; hoe het wel werkt! Organisaties die er succesvol mee werken delen hun ervaringen
- Valkuilen en kansen over een effectieve manier zelfsturing
- In gesprek met een bestuurder
- Hoe zelfsturing, job crafting, en bevlogenheid gefaciliteerd kan worden
- De urgentie van anders denken en doen
Grijp deze kans en stel al uw vragen tijdens de praktijkgerichte sessies:
In de middag volgt u praktijkgerichte sessies, waarbij u in kleiner verband in gesprek gaat met: een bestuurder van een succesvolle zelforganisatie, Ben Wenting of Astrid Vermeer. U kiest per ronde één praktijkgerichte sessie met een bepaald thema. Tijdens de sessie zullen al uw vragen over dat thema beantwoord worden en krijgt u advies voor uw organisatie. Bekijk welke thema’s u kunt kiezen >
Ervaringen van deelnemers:
Inspirerend, verfrissende kijk gekregen, mooie ontmoetingen
Relevante informatie over zelfsturing, financiën, valkuilen, adviezen, coaching
Handvatten om zelfsturing nog beter vorm te geven
Programma | Congres Succesvolle Zelfsturing
Medewerkers die bevlogen zijn, voelen zich vol met energie, werken uiterst geconcentreerd, en zijn heel enthousiast over hun werk. Bevlogenheid vertaalt zich dan ook in goede prestaties en in dienstverlening van hoog niveau. Hoewel we inmiddels veel weten over werkomstandigheden die bevlogenheid bevorderen, weten we nog weinig over de rol van managers. In deze presentatie zet Prof. Bakker uiteen wat managers kunnen doen om de zelfsturing, job crafting, en bevlogenheid van hun medewerkers te faciliteren.
Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- U leert wat de drivers zijn van werkplezier/bevlogenheid
- U weet hoe proactief gedrag van medewerkers gefaciliteerd kan worden
- U leert wat het belang van job crafting is
“Waarom ik zelf naar het congres zou gaan? Zelfsturing en job crafting zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, na dit congres weet u waarom.” – Arnold Bakker
5 Bestuurders van diverse zorgorganisaties, die zeer succesvol werken met zelfsturing tonen door middel van korte filmpjes waar staan zij voor en wat zijn de verschillen in aanpak?
Daarna volgt een interactieve forumdiscussie met de zaal onder leiding van de dagvoorzitter. De bestuurders zullen dan reageren op stellingen waarbij de volgende vragen centraal staan: ‘hoe zelfsturing wel werkt’ en ‘waarom deze organisaties er succesvol mee werken’. De dagvoorzitter maakt telkens de vertaalslag naar de praktijk.
Tijdens de praktijkgerichte sessie gaat u in kleiner verband in gesprek met: een bestuurder van een succesvolle zelforganisatie, Ben Wenting of Astrid Vermeer. U kiest per ronde één praktijkgerichte sessie met een bepaald thema.
Aline Poolen, Stichting ZorgAccent | Fieke van Deutekom, Kalorama | Inge Borghuis, Amstelring | Irma Harmelink, Elver | Ruth Maas, Zorgcentra De Betuwe | Astrid Vermeer & Ben Wenting, zelfsturing experts
Tijdens de praktijkgerichte sessie gaat u in kleiner verband in gesprek met: een bestuurder van een succesvolle zelforganisatie, Ben Wenting of Astrid Vermeer. U kiest per ronde één praktijkgerichte sessie met een bepaald thema.
Aline Poolen, Stichting ZorgAccent | Fieke van Deutekom, Kalorama | Inge Borghuis, Amstelring | Irma Harmelink, Elver | Ruth Maas, Zorgcentra De Betuwe | Astrid Vermeer & Ben Wenting, zelfsturing experts
Tijdens de praktijkgerichte sessie gaat u in kleiner verband in gesprek met: een bestuurder van een succesvolle zelforganisatie, Ben Wenting of Astrid Vermeer. U kiest per ronde één praktijkgerichte sessie met een bepaald thema.
Aline Poolen, Stichting ZorgAccent | Fieke van Deutekom, Kalorama | Inge Borghuis, Amstelring | Irma Harmelink, Elver | Ruth Maas, Zorgcentra De Betuwe | Astrid Vermeer & Ben Wenting, zelfsturing experts
Rotmans vertelt over de omwenteling transitie die we in diverse sectoren doormaken aan de hand van internationale voorbeelden uit het onderwijs, de zorg en de financiële sector en schetst een soms ontluisterend beeld van de toekomst. U krijgt inzicht in hoe de beweging van onderop, waarbij de mens opnieuw centraal staat, uiteindelijk zal leiden tot een beter aangepaste samenleving en economie. In deze kantelperiode telt ieder individu en iedereen kan het verschil maken. Professor Rotmans besteedt ook aandacht aan de persoonlijke omwenteling, want om dingen te veranderen, moet je zelf ook anders op de veranderende wereld gaan staan.
Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Praktijkgerichte sessies | Congres Succesvolle Zelfsturing
Tijdens de praktijkgerichte sessies gaat u in kleiner verband in gesprek met: een bestuurder van een succesvolle zelforganisatie, Ben Wenting of Astrid Vermeer. U kiest per ronde één praktijkgerichte sessie met een bepaald thema. Tijdens de sessie zullen al uw vragen over dat thema beantwoord worden. U kunt per sessieronde kiezen uit de volgende thema’s:
Op het moment dat zich dan lastige problemen aandienen, dan zien we dat men snel terug kan vallen in oude gewoontes, en problemen op een ‘comfortabele’ hiërarchische manier oplost. De kunst is natuurlijk om ook moeilijke kwesties vanuit het zelforganiserende principe op te lossen, zodat daarmee de gekozen organisatiestructuur meer en meer wordt verankerd. Niet alleen in structuur en afspraken op papier, maar juist ook in gedrag van alle leden van de organisatie. Ook het gebruik van taal is een krachtig middel om de organisatie en de functionarissen aan elkaar te binden.
Inge Borghuis, Amstelring, werkt al zeer veel jaren in een zelfsturende organisatie en wil graag in gesprek over wat het vraagt, maar ook wat het de organisatie brengt om volgens de zelfsturende principes te handelen. Met betrekking tot het taal-aspect zal zij een aantal voorbeelden bespreken, en aangeven wat de waarde daarvan is.
Om zelforganisatie tot een succes te maken, vraagt het iets van alle betrokkenen. Niet alleen de structuur van de organisatie verandert, maar ook de visie op zorg, onderlinge samenwerking, kwaliteitsmonitoring en het dragen van verantwoordelijkheid krijgen een andere invulling. Op welke manier kun je als bestuurder of manager de verschillende functionarissen verbinden aan de verandering en motiveren om mee te denken over de inrichting en verdere ontwikkeling daarvan?
Fieke van Deutekom, Kalorama te Beek, heeft inmiddels jarenlange ervaring met het invoeren en ontwikkelen van zelforganisatie, en wil graag met de deelnemers over dit thema in gesprek.
Bouwine van Roon, is pioneer binnen zelforganiserende organisatie vanuit de waarden van Rijnlands gedachtegoed. Ze houdt zich bezig met het ondersteunen en coachen van verschillende disciplines, organiseren en leiden van Kalorama Ontwikkel Plein bijeenkomsten en kwaliteitsbevordering.
Bij de start van de transitie naar zelforganisatie begint men in de regel bij het inrichten van het primaire proces. Maar na verloop van tijd wordt duidelijk dat de ondersteunende diensten ook een belangrijke rol spelen in het verder ontwikkelen van zelforganisatie. Ook de inrichting van het management en de ontwikkeling daarvan is een belangrijke factor bij het laten slagen van de transitie. Wanneer dit achterblijft kan de roep om meer coördinatie of leiding ontstaan en valt men terug in oud (hiërarchisch) gedrag.
Irma Harmelink, Elver te Nieuw Wehl, is uw gesprekspartner om te bespreken hoe de discussie binnen de organisatie zodanig in te richten is dat de ondersteuning en het management zich ook zelforganiserend kunnen ontwikkelen.
Sommige bestuurders komen in de positie dat zij een bestuurder op gaan volgen in een organisatie die Rijnlands is georganiseerd en waar al zelforganisatie is ingevoerd. Een aantal zaken zijn al uitgewerkt, en op andere punten moet er verder ontwikkeld worden. Op welke manier kunnen de door iedereen onderschreven en gedeelde waardes in stand blijven, maar ook: hoe ga je door? Soms betekent dat misschien ook dat de doorontwikkeling om aanpassingen vraagt. Hoe worden de betrokkenen daarin meegenomen? Deze, en ook andere vragen rondom dit thema worden samen met Aline Poolen, Bestuurder Zorgaccent, en Eefje van Keeken, PG kennisdrager, met u besproken.
De cruciale rol van de bestuurder bij het ontwikkelen van de zelfsturende organisatie wordt nog wel eens onderschat. Ruth Maas, Zorgcentra De Betuwe, wil graag met deelnemers in gesprek over de impact van de verandering op de opvatting van de bestuurdersrol. De thema’s die aan de orde komen zijn o.a. de dienende, in plaats van bepalende en controlerende houding, het sámen ontwikkelen i.p.v. van vóór de mensen denken hoe het moet. En wat zou een bestuurder moeten doen als blijkt dat mensen in zijn organisatie die werkwijze niet onderschrijven? Ruth Maas heeft daar duidelijke ideeën over en wil graag vragen beantwoorden op dat thema.
Binnen een zelforganisatie worden er meestal ook teamcoaches aangesteld. Maar wat mag je eigenlijk verwachten van een dergelijke functionaris? En werkt hij op dezelfde manier als we gewend zijn van coaches, namelijk voornamelijk op vraag en het team grotendeels volgen in wat het wil? Of heeft de coach ook een actieve rol bij het zelforganiserend inrichten van de teams? En zo ja, hoe doet de coach dat dan zonder dat hij de verantwoordelijkheid van het team overneemt? En hoe zit het met de manier waarop de relatie teamcoach-manager wordt ingevuld? Kan de manager opdrachten aan de coach geven, of past dat niet?
Astrid Vermeer, Instituut voor Samenwerkingsvraagstukken, wil graag in gesprek over de taak en de werkwijze van de teamcoach in een zelforganisatie. Door jarenlange ervaring met het zelforganiserend inrichten van organisaties en daarmee ook van de coachfunctie heeft zij ideeën over wat wel en niet zo goed werkt.
De transitie naar zelforganisatie is niet iets wat je er ‘even bij doet’, en het is ook geen ‘project’ binnen de organisatie. Het gaat ook niet alleen de uitvoerende teams aan, maar alle afdelingen en functionarissen krijgen te maken met de gevolgen van het anders inrichten van de organisatie en de processen die daarbij een rol spelen. Om dit goed voor te bereiden en vervolgens de verandering in de praktijk vorm te kunnen geven, is een plan nodig. Afhankelijk van de werksoort, de huidige cultuur, de wensen en mogelijkheden van de betrokkenen en de redenen (en eventuele urgentie) m.bt. de verandering zijn er verschillende mogelijkheden om een invoeringsplan vorm te geven.
Ben Wenting, Instituut voor Samenwerkingsvraagstukken, heeft in de afgelopen jaren tientallen organisaties begeleid bij de transitie en wil graag samen met u in gesprek over verschillende invoeringsstrategieën en de manier waarop het plan tot stand komt.
Dit is de kans om alle vragen te stellen die u altijd al heeft willen stellen over de goede invulling van zelfsturing in uw organisatie!
Sprekers | Congres Succesvolle Zelfsturing

Tom van ‘t Hek

Jan Rotmans
Zowel nationaal als internationaal is hij een autoriteit op het gebied van transities en heeft hij meer dan 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties geschreven. Daarnaast is professor Rotmans ook auteur van 27 boeken.
Jan Rotmans onderzoekt niet alleen de kanteling van de samenleving, maar speelt daar ook een actieve rol in. Door het oprichten van ICIS, Urgenda, DRIFT, Nederland Kantelt en het mede oprichten van Zorgeloos, wil hij de transitie versnellen. Met zijn kennis wil hij graag de spelregels opstellen hoe deze transitie gerealiseerd kan worden en friskijkers en dwarsdenkers uit alle hoeken van de maatschappij bijeen brengen om op creatieve wijze samen het kantelpunt te bereiken.
Ook is Jan een uitzonderlijk gepassioneerde spreker, die zowel nationaal als internationaal het publiek weet te boeien, inspireren en motiveren. In 2012 en 2014 werd hij door deze unieke kwaliteiten dan ook gekozen tot Spreker van het Jaar.
Jan geeft een plenaire lezing over De urgentie van anders denken en doen

Arnold Bakker
Arnold geeft een plenaire lezing over Hoe managers zelfsturing, job crafting, en bevlogenheid kunnen faciliteren

Astrid Vermeer
Samen met Ben Wenting schreef zij het boek “Zelfsturende teams in de praktijk” (2012), “Coachen van zelfsturende teams” (2014) en “Zelfsturing, hoe het wél werkt” (2016). Bij inschrijving voor dit congres ontvangt u gratis één van de drie boeken naar keuze.
Voor meer informatie over IvS raadpleeg de website www.ivs-opleidingen.nl.

Ben Wenting
Samen met Astrid Vermeer schreef hij het boek “Zelfsturende teams in de praktijk” (2012), “Coachen van zelfsturende teams” (2014) en “Zelfsturing, hoe het wél werkt” (2016).
Voor meer informatie raadpleeg de website www.ivs-opleidingen.nl.
Voor meer informatie over IvS raadpleeg de website www.ivs-opleidingen.nl.

Aline Poolen

Inge Borghuis
Sinds 2012 is Inge bestuurder bij Amstelring waar ze de portefeuille kwaliteit, innovatie en ontwikkeling heeft. Daar leid ze, samen met anderen, de organisatie in het proces naar zelforganiserende (wijkgerichte) kleinschalige teams. Binnen Amstelring is ze verantwoordelijk voor kwaliteit en nieuwe zorgconcepten. Eigenaarschap, vakmanschap en samen-verantwoordelijke teams vormen de basis van een duurzame organisatie. Het gaat om ieders toegevoegde waarde, uitgaande van ieders talent en mogelijkheden. Als bestuurder heeft ze hierin een dienende en faciliterende rol.
“Mijn drijfveren in mijn werk zijn bepalend voor wat ik doe. Mijn werkzaamheden moeten werkelijk iets toevoegen aan de verbetering van het zorgproces waarbij de relatie tussen cliënt (en het sociale systeem) en professional centraal staat. De organisatie heeft hierin een faciliterende rol. Het vertalen van visie naar werkbare nieuwe zorgconcepten. Daar gaat het om. Voor het werkelijk veranderen en innoveren zijn visie, lef, boerenverstand en het vermogen om het te gaan doen cruciaal. Complexiteit (en die is er heel veel) terugbrengen naar de eenvoud en concrete stappen zetten. Vanuit het uitgangspunt: eenvoudig organiseren van mensgerichte zorg” – Inge Borghuis

Ruth Maas

Fieke van Deutekom

Bouwine van Roon

Irma Harmelink
Ze is sinds 2017 bestuurder bij Elver, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij haar start bij Elver had de organisatie al een overstap gemaakt naar werken met zelfstandig werkende teams. Op dit moment houdt zij zich bezig met de herinrichting van de processen waarbij vermindering van bureaucratie, nog meer aandacht voor goede zorg en regelruimte voor de professionals voorop staan.
“Constante drijfveer in alle functies die ik heb vervuld in de gezondheidszorg is dat mensen geholpen worden om eigen regie te voeren zodat ze zoveel mogelijk het leven kunnen leiden wat hun past. Dat geldt voor de gebruikers van zorg en ook voor de professionals in de uitvoering van hun vak.” – Irma Harmelink
Bekijk hier het Programma Succesvolle Zelfsturing
Terugblik vorige edities | Congres Succesvolle Zelfsturing
Bekijk hier het Programma Succesvolle Zelfsturing
Praktische informatie | Congres Succesvolle Zelfsturing
Datum en locatie
Woensdag 11 december 2019 | ReeHorst, Ede
Doelgroep
- Verpleegkundigen (leidinggevend), verzorgenden, psychologen
- Afdelingshoofden en teamleiders
- MT en middenkadermanagement
- Beleidsmedewerkers
- HR-managers en P&O-ers
- En overige geïnteresseerden
Tarief
€259,- per persoon (btw vrij)
Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Henriëtte Boven (inhoudelijke vragen)
M: +31 (0)6 – 53 97 9913
E: henriette.boven@bsl.nl

Eva Reuvers (logistieke vragen)
T: (030) – 638 36 63
E: eva.reuvers@bsl.nl

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com
Annuleren:
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.