Een congres voor verpleegkundigen, verzorgenden én managers werkzaam in de verpleeghuiszorg. Je krijgt een update van recente en toekomstige ontwikkelingen in de verpleeghuiszorg en maakt de vertaalslag naar de praktijk. Met o.a. Hugo Borst en en Gijsbert van Herk over hun ervaringen in verpleeghuis De Leeuwenhoek.
Iemand verhuist pas naar een verpleeghuis als het thuis echt niet meer gaat. In de verpleeghuizen wonen dus alleen nog de meest kwetsbare mensen. De wijzigingen in de verblijfsduur, de zorgzwaarte, gedragsproblemen, beschikbaarheid van familie, mantelzorgers en vrijwilligers en de situatie op de regionale arbeidsmarkt spelen een cruciale rol en vragen om meer deskundigheid: er wordt als zorgprofessional veel van je gevraagd.
Workshops en managementtraject
Tijdens het plenaire programma word je volledig op de hoogte gebracht van recente en toekomstige ontwikkelingen in de verpleeghuiszorg. In de middag kun je kiezen voor het optionele managementtraject en maak je de vertaalslag naar de praktijk. Of woon inspirerende en praktische workshops bij en leer o.a.:
- Een vertaalslag naar de praktijk te maken n.a.v. ontwikkelingen die gaande zijn
- Hoe je passende zorg in de laatste levensfase verleent
- Hoe dementie, delier en depressie van elkaar te onderscheiden
- Medicatiefouten voorkomen door het verbeteren van je rekenvaardigheden
Vanuit de rijksoverheid is er veel aandacht voor de Verpleeghuiszorg, denk aan het programma Kwaliteit Verpleeghuiszorg: sinds 2017 is het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg van kracht. Alle verpleeghuizen en locaties moeten aan dit kwaliteitskader voldoen. Hoe dit gerealiseerd gaat worden staat in het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’. Per jaar wordt er flink extra in de verpleeghuizen geïnvesteerd. Vanaf 2021 ruim 2,1 miljard euro, waardoor de totale structurele uitgaven aan de verpleeghuiszorg oplopen tot 13 miljard per jaar. De extra investeringen zijn bedoeld om verpleeghuizen in de gelegenheid te stellen meer mensen aan te nemen en zodoende meer tijd en aandacht aan bewoners te geven. Tijdens deze openingspresentatie gaan we in op de ontwikkelingen die gaande zijn binnen de verpleeghuissector en kijken we naar de toekomst.
In de omgang met en bejegening van bewoners spelen de normen en waarden van zorgverleners de hoofdrol. De mens is een gewoontedier die zich hecht aan de eigen vertrouwde dagelijkse rituelen en routines, ook wanneer men bv dementie heeft. Tijdens deze zeer inspirerende presentatie vol humor leer je van Gerke de Boer hoe kwetsbare mensen hun vertrouwde leven kunnen voortzetten. Want hoe handel je als je zo’n leven ongezond, ongepast of zelfs ongewenst vindt?
Naar aanleiding van het eerste congresgedeelte over ontwikkelingen nemen we in dit onderdeel een kijkje in de keuken. Hoe gaat het nou werkelijk in de verpleeghuizen? Welke verbeterpunten zijn er voor zorgprofessionals?
Hugo Borst en Gijsbert van Herk delen ervaringen die zij hebben opgedaan in verpleeghuis De Leeuwenhoek, waar een tv-serie over gemaakt is (www.human.nl/in-de-leeuwenhoek). Van Herk besloot één van ‘zijn’ zorginstellingen, De Leeuwenhoek, open te stellen voor cameraploegen. Vijf weken lang liepen Hugo Borst en Adelheid Roosen in het tehuis rond en draaiden er zestig uur aan filmmateriaal. Hun missie: onderzoeken hoe het gesteld is met de zorg voor mensen met dementie.
Leestip! ‘De zorg moet over mensen gaan’, Gijsbert van Herk, directeur van Humanitas
Volg praktische workshops of kies voor het managementtraject
Volg praktische workshops of kies voor het managementtraject
Keuzeworkshops:
Somber, vergeetachtig en in de war? Bij ouderen zijn dementie, delier en depressie vaak lastig te onderscheiden. Je merkt wel dat er iets niet pluis is, maar wat? En wat kun je hiermee doen? In deze workshop gaan we op interactieve wijze de oorzaken, gedragingen en ook de verschillende aanpakken bespreken. We focussen op overeenkomsten, maar ook op verschillen, zodat je handvatten voor herkenning en begeleiding hebt na afloop van de workshop.
Afscheid nemen is een essentieel thema voor degene die gaat sterven, maar ook voor de naasten en degenen die hulp of zorg verlenen. Het is een kunst om goed afscheid te nemen. Sterven is het los moeten laten van het leven. Veel mensen ervaren dit als een strijd. Misschien is deze strijd wel nodig om tot overgave te komen. Het proces van sterven is een overgangsfase en kan zelfs met alle pijn en verdriet betekenisvol zijn. Machteloosheid, de angst voor het losscheuren, de eenzaamheid van ‘het alleen verder moeten’ zijn emoties die ons mens-zijn begeleiden. Als deze er mogen zijn, kan er ruimte komen om op een andere manier om te gaan met ziekte en lijden. Een manier waarin vertrouwen, liefde en verbinding een plaats kunnen krijgen. Deze spreken de innerlijke kracht van de stervende en de naasten aan. Vanuit die innerlijke kracht kan men afscheid nemen en loslaten. Afscheid nemen is doen wat er nog te doen is en zeggen wat er nog te zeggen is. Goed afscheid nemen is helend.
In de workshop leer je welke psychosociale problemen er spelen in de laatste levensfase en welke factoren van invloed zijn voor de manier waarop de zorgvrager ermee omgaat. Hoe kan de stervende goed afscheid nemen van het leven en hoe kun je als zorgverlener aanwezig zijn en ondersteuning bieden. En wat heb jij nodig om goed afscheid te nemen?
Interactieve workshop over veilig en schoon werken in het verpleeghuis. Antibioticaresistentie (ABR) is een groeiend probleem in Nederland. Ons krachtigste wapen tegen mogelijk schadelijke bacteriën verliest aan effectiviteit, omdat meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica naarmate we antibiotica vaker (moeten) gebruiken. Als zorgprofessional in het verpleeghuis heb je een belangrijke taak om dit probleem te voorkomen. Door bewuster om te gaan met hygiëne en infectiepreventie voorkom je verspreiding van bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Daarnaast is het goed om bewuster om te gaan met antibiotica. In verpleeghuizen is het belangrijk om aandacht te hebben voor veilig en schoon werken. Hiermee bescherm je jezelf, je bewoners, familie en je collega’s. In deze workshop nemen we je mee zodat je op een laagdrempelige en inspirerende manier aan de slag kan in je organisatie om infectiepreventie, hygiëne en rationeel voorschrijven van antibiotica duurzaam te verbeteren.
In deze actieve workshop gaat MeneerMegens kijken hoe het gesteld is met jouw rekenvaardigheid. Hij zal tips en trucs geven om het Verpleegkundig Rekenen voor iedereen te verhelderen. Voorkom medicatiefouten door het verbeteren van je rekenvaardigheden. Meneer Megens biedt (de) uitkomst!
Leestip!‘Meneer Megens maakt verpleegkundig rekenen leuk’ >
Videotip! Voorbeeldles Verpleegkundig Rekenen >
In workshopronde 1 kun je kiezen voor het onderdeel best practices uit het managementtraject. Meer informatie vind je bij het managementtraject >>
Voor workshopronde 2 kun je een keuze maken uit één van de bovenstaande workshops.
Hoe borgt jouw organisatie de bekwaamheid van de medewerkers op het gebied van de voorbehouden en/of risicovolle handelingen? Een verantwoord beleid en een juiste uitvoering van de vaardigheden in de praktijk zijn essentieel om goede zorg aan de bewoner te bieden. Tijdens deze workshop gaan we hierop in en komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Actuele ontwikkelingen inzake het toetsen van handelingen
- Basisopbouw van een verantwoord beleid
Je krijgt inzicht in de stand van zaken van jouw organisatie. Hoe aantoonbaar bekwaam is jouw organisatie? Je gaat interactief met elkaar aan de slag; er is onder andere gelegenheid voor het spiegelen van elkaar (collega’s uit het vak).
Na afloop van deze workshop heb je tips en handvatten ontvangen die je meteen kan toepassen in jouw eigen verpleeghuis.
Tijdens het ochtendprogramma ben je volledig op de hoogte gebracht van recente en toekomstige ontwikkelingen in de verpleeghuiszorg, maar hoe bereid je je hier in de praktijk op voor? Volg het managementtraject: hierin denken we in oplossingen en komen praktijkvoorbeelden aan bod, zodat je geïnspireerd wordt en je vervolgens in de dagelijkse praktijk met concrete handvatten aan de slag kunt. Deel ook ervaringen met vakgenoten en kom zo tot de beste oplossingen voor jouw organisatie.
Tijdens deze interactieve bijdragen krijg je de gelegenheid vragen te stellen, mee te discussiëren en je visie te delen.
Van intramurale zorg naar meer welzijn in de wijk, van crisismanagement naar relationele sturing, van verschil tussen een mooie leefwereld naar kramp over de systeemwereld, van centraal gestuurde overheid naar sociaal ondernemen, van langdurige zorg naar volledige transparantie, en de 7 verschillen tussen verpleegzorg en verpleeghuiszorg: opereren als leidinggevende in dat geweld is soms onmogelijk en onwerkelijk. Gijsbert van Herk is sinds twee jaar bestuurder van Humanitas met o.a. een aanwijzing van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd, maar nu met een zelfontwikkeld kwaliteitskeurmerk. Hij vertelt over hoe zij deze hervorming bewandeld hebben en wat de geleerde lessen hierin zijn ook met oog op de toekomst.
‘Al mijn kennis en ervaring opgedaan in de voorbije jaren ga ik bij Florence inzetten voor goede zorg. Dé gelegenheid om te ervaren hoe we verpleeghuiszorg toekomstbestendig maken en meer laten aansluiten bij de wensen van de mensen
In 2003 startte De Drie Notenboomen met kleinschalig wonen als franchiseconcept. Gedurende 15 jaar werden in Nederland in een snel tempo 160 Thomashuizen en Herbergiers opgericht, maar ontwikkelden ook de samenleving en wet- en regelgeving mee. In 2017 werd duidelijk dat de hele organisatie kwetsbaar was geworden door een te trage inhoudelijke ontwikkeling. De levensnoodzakelijk opdracht die er lag was: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het pure mensgerichte zorgen geborgd kan blijven in een veranderende omgeving?
Het in de praktijk toepassen van vrijheid en veiligheid: hoe doe je dat, zonder in vakjes te denken? Hictoloog Peter Hoekstra gaat in een interactieve workshop met de deelnemers in gesprek over hoe vanuit een visie op vrijheid en veiligheid managers en professionals in hun dagelijkse werkzaamheden hier invulling aan kunnen geven.

Gea Arentsen

Hugo Borst

Nicolien van Halem

Gijsbert van Herk
Voor deze functie was Gijsbert o.a. gemeentesecretaris van gemeente Breda. Tevens is hij voorzitter geweest van netwerk van directeuren stedelijke ontwikkeling in Nederland en was hij actief lid van hoofdbestuur van DIVOSA, de brancheorganisatie die zich richt op belangen op terrein van Werk, Inkomen en Zorg. In een verder verleden is hij werkzaam geweest voor meerdere ministeries, ZBO’s zoals COA, IND en UWV en diverse gemeenten door gehele land.

Joost Hoebink
Joost stond onder meer op podia voor Insight, ICT Media, CPNB, Monsterboard, ABN Amro, Shell, NTR, MBO Raad, Unicef, Zorgverzekeraars Nederland en de Pensioenfederatie.

Peter Hoekstra

Simone Krooshof

Margje Mahler

Dirk Megens


Elsbeth Zielman

Gerke de Boer
Doelgroep
Alle verpleegkundigen, verzorgenden en managers werkzaam in de verpleeghuiszorg.
Tarieven
199,- per persoon (excl. btw) | Vroegboektarief tot 15 september 2018
229,- per persoon (excl. btw) | Regulier tarief
249,- per persoon (excl. btw) | Vroegboektarief managers tot 15 september 2018
279,- per persoon (excl. btw) | Regulier tarief managers
*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.
Accreditatie
Geaccrediteerd voor 4 punten bij het Kwaliteitsregister V&V en het Register Zorgprofessionals. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Het congres staat gelijk aan een studiebelasting van 4 uur.
Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)
E: aanmelder@bsl.nl

Christa van den Hurk (inhoudelijke vragen)

Manouk Mens (logistieke vragen)

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com
Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.