Dag van de Verzorgende

In één dag up-to-date over de meest actuele thema’s in jouw werkveld

Goed nieuws! Congressen en evenementen mogen weer plaatsvinden! Volgens de richtlijnen van het RIVM word je gevraagd om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest te laten zien. Dit kan heel makkelijk met de CoronaCheck-app. De meest gestelde vragen vind je hier: FAQ

Terwijl bijna iedereen thuis werkt, ga jij gewoon naar je cliënten. Hoe zwaar de werkdruk ook is en hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. Onverschrokken zet jij je dagelijks volledig in voor je cliënten. Vol passie voor je werk en hart voor je vak. Daarom organiseren we een dag speciaal voor verzorgenden. Omdat jij en je collega’s dit dubbel en dwars verdienen.

Op deze dag halen we alles voor je uit de kast. Lezingen van de beste sprekers, bijzondere en praktische workshops en vooral: een dagje samen eruit zijn met je collega’s, waarbij wij je in de watten leggen. Een perfecte manier om inspiratie op te doen, je verder te ontwikkelen in jouw vakgebied en om je op te laden!

Wat kun je verwachten?

 • Lezingen van topsprekers als prof. dr. Erik Scherder en longarts Sander de Hosson
 • Interessante workshops over medicatieveiligheid en onbegrepen gedrag
 • Ontdek hoe je grip houdt op je werkdruk
 • Tips en trucs bij zwachtelen en wondzorg
 • Praktische tips voor omgaan met eenzaamheid en verlies
 • En bovenal: een leuke en waardevolle dag samen met je collega’s

Bekijk het programma >

Kom jij ook?

Aanmelden kan nu al! Wees er snel bij, dan krijg je een aantrekkelijke vroegboekkorting. We hopen dat we je op donderdag 9 september ontmoeten in de ReeHorst in Ede voor een inspirerende, gezellige en leerzame dag. Vanzelfsprekend coronaproof. We kijken ernaar uit om jou (en je collega’s) te zien!

Wat is er allemaal te doen op de dag van de Verzorgende?

09.30
Opening van de dag
09.45

Tijdens dit panelgesprek blikken we met elkaar kort terug op de afgelopen anderhalf jaar. Wat is er veranderd ten opzichte van het begin van de coronaperiode?

Daarnaast gaan we met elkaar in gesprek hoe de rol van verzorgenden in de toekomst versterkt kan worden. Door de vergrijzing in de toekomst komt er veel werk op het bord van de verzorgende. Daarom is het belangrijk dat verzorgenden op bestuursniveau vertegenwoordigd zijn.

 

Deelnemers aan het panelgesprek zijn:

 • Sanna El Kadiri, Verzorgende en eerst gevaccineerde van Nederland
 • Marita de Kleijne-Peters, Voorzitter V&VN Verzorgenden en werkzaam als verzorgende IG
 • Marieke van Wieringen, Onderzoeker bij VU

 

Onder leiding van Rogier Elshout, professioneel debatleider en dagvoorzitter.

10.15
Lees meer Sluiten
De wereld van palliatieve zorg

Jij doet als verzorgende zo je best om de kwaliteit van leven bij je cliënt die ongeneeslijk ziek is zo hoog mogelijk te houden. Hierbij is er steeds meer aandacht voor palliatieve zorg. Wat doet de zorg die je verleent in de palliatieve fase met jou? Er kan wel eens iets fout gaan, wat doe je dan? Wanneer is iets een calamiteit en hoe ga je daar mee om? Hoe kunnen we elkaar collegiaal ondersteunen? Longarts Sander de Hosson geeft tips voor (heftige) situaties.

Sander de Hosson, Longarts, gespecialiseerd in longkanker en palliatieve zorg

11.15
Ochtendpauze
11.40
Workshopronde 1
12.40
Lunchpauze
13.40
Workshopronde 2
14.40
Middagpauze
15.00
Lees meer Sluiten
Eenzaamheid en verlies

Het verlies van een dierbare is zwaar en gaat gepaard met allerlei emoties. Niet altijd lukt het je cliënt om die gevoelens met naasten te delen. Iedereen gaat tenslotte op zijn eigen manier met verlies om. Eenzaamheid kan ontstaan na verlies, maar kan ook te maken hebben met andere gebeurtenissen. Via concrete voorbeelden maakt rouwdeskundige Manu Keirse duidelijk hoe onkunde en onwetendheid over verlies en verdriet leidt tot eenzaamheid. Tal van praktische tips worden geboden om eenzaamheid te verminderen.

Manu Keirse, Emeritus hoogleraar, Universiteit Leuven

15.40
Lees meer Sluiten
Dementie en het brein

Als verzorgende krijg je te maken met de zorg voor cliënten met dementie. Wat gebeurt er eigenlijk in hun hersenen? En hoe groot is de invloed van bewegen op het brein?

Prof. dr. Erik Scherder, de meest enthousiaste professor van Nederland, vertelt over onze hersenen zoals alleen hij dat kan. Tijdens deze inspirerende lezing legt hij uit wat er bij dementie precies in het brein gebeurt en welke invloed bewegen op de hersenen heeft.

Prof. dr. Erik Scherder, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie

16.40
Afsluiting van de dag
16.45
Einde programma

Onder voorbehoud van wijzigingen

Op de Dag van de Verzorgende kies je zelf 2 praktische workshops over de meest actuele thema’s in jouw werkveld.

1.
Lees meer Sluiten
Ontwikkelingen rondom medicatieveiligheid

In deze workshop bespreken we de ontwikkelingen rond medicatieveiligheid. Wat zijn de belangrijkste medicatiefouten en hoe voorkom je deze? Wat zijn de nieuwe richtlijnen en weetjes? Hoe zorg je dat je toedienlijst altijd klopt, ook bij elektronische toedienregistratie? Hoe motiveer je jouw collega’s? Na deze workshop heb je praktische handvatten om de medicatieveiligheid in de organisatie waar jij werkzaam bent kunt verbeteren.

2.

Misschien is zwachtelen wel één van de meest risicovolle handelingen waarvan de protocollen regelmatig worden aangepast.
Ook gebeuren er helaas nog steeds veel ‘zwachtelongelukjes’. Wanneer moet je zwachtelen? En waarom? En vooral ook, wanneer niet?
Tijdens deze interactieve workshop is er zowel aandacht voor de onderliggende therapie als voor het oefenen in de praktijk.

Indien mogelijk zullen we het zwachtelen ook in de praktijk gaan oefenen. Echter zijn we hierbij gebonden aan de coronaregels. De exacte invulling volgt nog.

Jacobine Melis, Wond- en compressiespecialist en docent/eigenaar bij Ontplooi

3.
Lees meer Sluiten
Omgaan met complex gedrag

Zowel in de ouderenzorg als in de thuiszorg krijg je weleens te maken met moeilijk gedrag van een cliënt, zoals roepen en slaan. Dit maakt jouw werk extra lastig. Het kan overweldigend zijn en je kunt aan jezelf gaan twijfelen. Onvoldoende kennis en een verkeerde benadering kunnen zorgen voor nog meer probleemgedrag. Tijdens deze workshop gaat Gerben Bergsma in op verschillende ingewikkelde gedragingen, wat het kan doen met jou als verzorgende (en jouw team) én wat je kunt doen om het gedrag uit te laten doven.

4.
Lees meer Sluiten
Onbegrepen gedrag bij dementie; bij mij doet ze dat nooit?!

In deze workshop gaan we dieper in op het gedrag van mensen met dementie. We gebruiken hiervoor een mix van theorie en ervaringsoefeningen om tot inzicht te komen. Wanneer je collega in het zorgoverleg zegt: ‘Bij mij doet de cliënt dat (onbegrepen gedrag) nooit…’ hebben we soms de neiging om te denken ‘daar heb je háár weer…’, terwijl dit eigenlijk betekent dat deze collega de sleutel heeft tot de oplossing. Een interactieve workshop waarin we benadrukken dat je het beste samen naar deze sleutel kunt zoeken.

Tijdens deze workshop leer je:

 • Wat ons gedraag bepaalt;
 • Hoe we gedrag van mensen met dementie beter kunnen begrijpen;
 • Hoe we beter om gaan en in spelen op mensen met dementie.

5.
Lees meer Sluiten
Regie over je werkdruk

Als verzorgende heb je weinig invloed op hoe druk je het op je werkt hebt. Daarvoor is

het werk te onvoorspelbaar. Je hebt wél invloed op de manier waarop je reageert op drukte. Regie hebben over je werkdruk betekent dat je ontspannen blijft, ook als het een gekkenhuis is op de afdeling.

Tijdens deze workshop leer je een aantal praktijkgerichte vaardigheden:

 • Multitasken: bestaat dat eigenlijk wel?
 • Hoe je met korte onderbrekingen ervoor zorgt dat je energie houdt tijdens de werkdag.
 • Hoe je slim omgaat met stoorzenders die je van je werk afleiden? (Collega’s, de telefoon, artsen, familie van cliënten etc.)
 • Hoe aandacht bijdraagt aan effectief en snel werken.

6.
Lees meer Sluiten
Effectief communiceren en samenwerken

Een goede samenwerking met collega’s en een aangename sfeer in het team, is ontzettend belangrijk om op een fijne manier te werken.
Zo kun je als verzorgende ook de beste zorg geven aan je cliënten én zit je zelf beter in je vel.

Want een hecht team heeft invloed op jouw werkplezier en de sfeer in de groep. Hoe draag jij bij aan open communicatie en goede sfeer?

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met:

 • Het verschil tussen een team en een groep van individuen: we gaan op zoek naar de wij-factor binnen het team.
 • Het herkennen van niet-effectieve communicatiepatronen in een team: besmettelijk gedrag.
 • Oplossingsgericht communiceren: waar richten jullie je energie op? Ben jij een DIP-er of een DIM-er? En hoe maak je van een probleem een wens?
 1. We leggen je graag tijdens de workshop uit wat wij bedoelen met een DIP-er of een DIM-er!

Natuurlijk kun je tijdens de workshop ook eigen ervaringen bespreekbaar maken.

Eileen Kalkman, Trainer bij Confriends

Op de dag van de Verzorgende vind je de best beoordeelde sprekers!

Sprekers plenair programma:

Sprekers van de workshops:

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.


Wanneer en waar? donderdag 9 september 2021 | ReeHorst, Ede

ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (klik hier voor de routebeschrijving)

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen


Voor wie? Speciaal voor verzorgende en overige geïnteresseerden.


Ticketprijzen: vroeg inschrijven loont

Kom gezellig met een groep, de 5e deelnemer is gratis!

279,- | Regulier tarief
239,- | Abonneekorting voor leden op TvV
239,- | Vroegboektarief maart tm mei 2021
199,- | Vroegboekkorting tm maart 2021

*Voorwaarden | Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum. Annuleren is niet mogelijk. Bij verhindering kan natuurlijk altijd een vervanger van jouw inschrijving gebruikmaken. Wil je een vervanger doorgeven? Stuur dan een e-mail naar aanmelder@bsl.nl.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.


Accreditatie
De dag van de Verzorgende staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.
Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten door het Kwaliteitsregister V&VN (scholing algemeen).


Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl.