Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Congresverslag: ICT en verpleging: the next step

Judith Beurskens bezocht namens TvZ het congres ICT en verpleging: the next step op 4 juni 2013. Een kort verslag.
Congresverslag: ICT en verpleging: the next step

Zorginstellingen moeten vanaf dit jaar een aantoonbaar beleid hebben met betrekking tot de informatie-overdracht. Vanaf 2014 wordt het digitale professionele verkeer getoetst door de inspectie voor de gezondheidszorg. De verpleegkundige overdracht is daar een onderdeel van.

Nictiz heeft (in opdracht van V&VN Verpleegkundigen en zorginformatica) de verpleegkundige overdracht onderzocht. Doel was om met een handreiking te komen voor digitale overdracht in zorginstellingen. Eerst werd in een veldonderzoek het verloop van de papieren overdracht onderzocht. In de tweede fase keek men naar een bruikbaar model voor elektronische overdracht. Tot slot werd de ketenoverstijgende e-overdracht geïmplementeerd.

Regionale samenwerking

De nadruk lag op de overzetbaarheid van data van de ene instelling naar de andere; er bestaat immers geen eenduidig landelijk patiëntendossier. Belangrijk is een goede regionale samenwerking. Winst is vooral te halen door patiëntengegevens eenduidig over te dragen tussen de zorginstellingen. Dat kan volgens het HL7CDA model (Health Level 7 standaard Clinical Document Architecture; zie: www.hl7.nl).  Hierbij worden continuïteit en kwaliteit beter geborgd, o.a. door eenduidig taalgebruik. Iedereen krijgt zo de juiste informatie op de juiste manier krijgt aangeleverd en de informatie is beschikbaar voor meerdere doeleinden. Hierdoor dalen de administratieve lasten, ontstaan er minder fouten bij de overdracht en het levert tijdbesparing op.

Sociale media

Op poliklinieken en in de ggz wordt al veel gebruik gemaakt van apps. Via internet zijn veel voorbeelden te vinden, leer daarvan! De handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier is te vinden op de website van V&VN: www.venvn.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.