Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Convenant voor meer scholing en extra verpleegkundigen

Eind 2013 moeten er 12.000 nieuwe zorgverleners zijn aangenomen in instellingen voor AWBZ-zorg of in opleiding zijn tot een hoger kwalificatieniveau. Dit staat in het convenant Kwaliteitsimpuls langdurige zorg dat is ondertekend door het ministerie van VWS, de grote branche-organisaties in de zorg en V&VN.
convenant

In dit convenant hebben de partijen afspraken gemaakt over de verdeling van de 852 miljoen euro die het ministerie van VWS extra investeert in de langdurige zorg, zoals dit is vastgelegd in het regeerakkoord.

 

Scholing 

In het convenant is ook vastgelegd dat de administratieve rompslomp tot een minimum wordt beperkt, waardoor verpleegkundigen en verzorgenden meer tijd aan cliënten kunnen besteden. Zo hoeven zintuiglijk gehandicapten en ouderen van 80 jaar en ouder binnenkort waarschijnlijk geen indicatie meer aan te vragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor verblijf in een AWBZ-instelling. De ministerraad heeft met dit voorstel van de staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten ingestemd. Deze groepen kunnen zich dan rechtstreeks tot de instelling wenden. Het CIZ stelt nog wel formeel het indicatiebesluit vast.

Ook wordt er geld uitgetrokken voor scholing van verpleegkundigen en verzorgenden. Dat moet het aanzien en de kwaliteit van de zorg verbeteren, waardoor ook meer mensen een baan in de zorg kiezen. Verpleegkundigen of verzorgenden die na extra scholing doorstromen, maken plaats voor nieuwe, laaggeschoolde medewerkers.

 

Ondertekenaars
Ondertekenaars van het convenant zijn naast VWS: Zorgverzekeraars Nederland, Actiz, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Geestelijke Gezondheid Zorg Nederland, Branchebelang Thuiszorg Nederland, Federatie Opvang en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Ministerie VWS / Zorgvisie / Nursing
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.