Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

COPD-patiënten gebaat bij eenvoudig actieplan

In periodes van acute verergering van symptomen hebben patiënten met chronische bronchitis en longemfyseem (COPD) veel baat bij een eenvoudig overzicht van actiemaatregelen. Dat stelt onderzoeker Jaap Trappenburg die deze week promoveert aan de Universiteit Utrecht.
copd

Een eenvoudig actieplan op basis van stoplichtkleuren helpt patiënten om zo’n ‘opvlamming’ tijdig te herkennen en de juiste maatregelen te nemen zoals het ophogen van medicatie of het contacteren van een arts. In een groot experiment waren patiënten die een actieplan ontvingen niet alleen minder ziek, maar ook gemiddeld drie dagen sneller hersteld.

Adequaat reageren
Het vroegtijdig herkennen en behandelen van deze episodes heeft een gunstig effect op het herstel en het eventueel voorkomen van een ziekenhuisopname. Dit onderzoek toont aan dat patiënten met enige hulp zelf in staat zijn om hun ziekte te monitoren en adequaat te reageren op veranderingen in hun gezondheidstoestand.

 

Lees meer over dit en ander verpleegkundig onderzoek in TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: UMC Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.