Verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk gaven aan zich vooral in te willen zetten voor het leveren van goede zorg aan cliënten en willen daar beter in worden gefaciliteerd. Dit in combinatie met de veranderende zorgvraag en de gespannen arbeidsmarkt heeft Cordaan doen besluiten zelfsturing los te laten binnen de thuiszorg en de wijkverpleging anders te organiseren. De wijkteams gaan voortaan verder onder leiding van een teamcoördinator.
Wijkverpleegkundige
De wijkverpleegkundigen van Cordaan worden georganiseerd in het ‘Amsterdams Wijkverpleegkundig Collectief’. Door deze wijziging kan de wijkverpleegkundige beter invulling geven aan het vak, zoals beschreven in het Kwaliteitskader Wijkverpleging 2018. ‘Hiermee geven we gehoor aan de sterke wens van de wijkverpleegkundige voor professionele autonomie,’ staat in het persbericht van Cordaan. De wijkverpleegkundigen uit het collectief hebben de regierol. Zij zijn autonoom in hun handelen en bepalen zelf wanneer zij cliënten bezoeken en zorg verlenen. Elke wijkverpleegkundige is eindverantwoordelijk voor circa 50 cliënten.
Mijn ervaring is dat het zeer de moeite waard is en dat het een proces is waarin je elkaar mee kunt nemen. Dat vraagt steeds weer opnieuw investeren in jezelf en in je team!
Als men zich niet aan de regels houd zoals bv ‘ er is geen leider’ en we zijn allemaal verantwoordelijk gaat het niet werken, dat klopt!
Zelfsturende teams zijn een utopie, in de meeste teams zijn er 2 personen die de kar trekken en de rest loopt er achteraan.
Die zijn blij als het einde dienst is.