Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Cordaan stopt met zelfsturende teams

Amsterdamse thuiszorgorganisatie Cordaan gaat de werkwijze met zelfsturende teams afschaffen. Dit is besloten in overleg met verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk.
Deze verpleegkundigen zijn niet van Cordaan maar modellen voor de foto (Foto: Arno Massee)

Verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk gaven aan zich vooral in te willen zetten voor het leveren van goede zorg aan cliënten en willen daar beter in worden gefaciliteerd. Dit in combinatie met de veranderende zorgvraag en de gespannen arbeidsmarkt heeft Cordaan doen besluiten zelfsturing los te laten binnen de thuiszorg en de wijkverpleging anders te organiseren. De wijkteams gaan voortaan verder onder leiding van een teamcoördinator.

De meeste verpleeghuizen werken met zelfsturende teams, maar de medewerkers ervaren er niet meer autonomie, blijkt uit onderzoek. Nursing vraagt opheldering aan zelfsturing-expert Coby Franken.

Wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundigen van Cordaan worden georganiseerd in het ‘Amsterdams Wijkverpleegkundig Collectief’. Door deze wijziging kan de wijkverpleegkundige beter invulling geven aan het vak, zoals beschreven in het Kwaliteitskader Wijkverpleging 2018. ‘Hiermee geven we gehoor aan de sterke wens van de wijkverpleegkundige voor professionele autonomie,’ staat in het persbericht van Cordaan. De wijkverpleegkundigen uit het collectief hebben de regierol. Zij zijn autonoom in hun handelen en bepalen zelf wanneer zij cliënten bezoeken en zorg verlenen. Elke wijkverpleegkundige is eindverantwoordelijk voor circa 50 cliënten.

2 REACTIES

  1. Mijn ervaring is dat het zeer de moeite waard is en dat het een proces is waarin je elkaar mee kunt nemen. Dat vraagt steeds weer opnieuw investeren in jezelf en in je team!
    Als men zich niet aan de regels houd zoals bv ‘ er is geen leider’ en we zijn allemaal verantwoordelijk gaat het niet werken, dat klopt!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.