Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: deze afspraken maakten de minister en bonden gisteren

De vakbonden en minister Bruins spraken gisteren over hoe verpleegkundigen veilig en gezond hun werk kunnen blijven doen. Het ging vooral over beschermende middelen, de kinderopvang en een toeslag voor meerwerk.
verpleegtechnische handelingen
Verpleegtechnische handelingen maken nu ook deel uit van de herregistratie (foto: Arno Massee).

Rolf de Wilde zat namens NU’91 aan tafel. Inmiddels zijn meerdere punten die de bonden wilden maken overgenomen door het kabinet, zegt hij.

‘Heel goed dat de premier zelf op de persconferentie benadrukte hoe waardevol verpleegkundigen en andere zorgverleners zijn, en dat zij ontzorgd moeten worden’, zegt De Wilde.

Scholen en beschermende middelen

Dat de scholen voorlopig openblijven is belangrijk, al is het maar om kleine kinderen op te vangen, benadrukt De Wilde. ‘Zonder goede kinderopvang kunnen verpleegkundigen hun werk niet doen. Dat begrijpt het kabinet gelukkig.’

Ook de berichten dat meer beschermende middelen in aantocht zijn, met onder andere een half miljoen mondkapjes uit Duitsland, stemmen hoopvol, zegt De Wilde.

Onbelaste toeslag

Over de onbelaste toeslag voor meerwerk die NU’91 wil heeft de minister nog geen toezegging gedaan, anders dan dat hij er nog op terugkomt. Wanneer is nog niet bekend.

De bond blijft voor een onbelaste vergoeding pleiten, want deze crisis vraagt heel veel van zorgverleners, zegt De Wilde. ‘Bovendien heeft meer uren en dus meer salaris gevolgen voor hoeveel je krijgt aan toeslagen. Sommige zorgverleners houden aan meerwerk mogelijk niet of nauwelijks iets over, tenzij er wel zo’n onbelaste vergoeding komt.’

Kinderopvang

Kinderopvang blijft ook een aandachtspunt, want verpleegkundigen komen al in de problemen en het zou kunnen dat scholen volgende week alsnog gaan sluiten. Daarom pleit NU’91 ook voor nadenken over alternatieven. In dit artikel staan er een paar.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.