Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Corona-herintreder Jessica (27): ‘Ik kan mezelf weer recht in de spiegel aankijken’ 

Zowel in Nederland als Vlaanderen dragen honderden voormalig verpleegkundigen hun steentje bij in de zorg voor corona-patiënten. Deel 4 van de serie corona-herintreders: boekhouder Jessica Willemse.

Jessica Willemse (27) stopte vorig jaar met haar werk als verpleegkundige omdat ze meer rust en regelmaat wilde in haar leven. Nu volgt ze een studie finance & control en werkt ze daarnaast als junior-boekhouder. Ze springt een dag per week bij op de corona-IC in het UMC Utrecht.

‘Ik werk momenteel een dag per week op de IC, zodat ik het kan combineren met mijn 36-urige werkweek als boekhouder. Als het ziekenhuis me vaker nodig heeft, ga ik dat zeker doen. Mijn werkgever steunt mij daar gelukkig in.

Een nadeel van die ene dag, is dat ik het verloop van de patiënten niet weet. De mensen die ik vorige week op de IC zag, hoe zou het daar nu mee zijn? Liggen ze er nog, of zijn ze opgeknapt en terug naar de verpleegafdeling? Of zouden ze misschien overleden zijn? Dat laatste zit wel steeds in mijn achterhoofd. Dat sommige mensen niet wakker worden en hun familie niet meer zien.

Mensen met corona zijn zó ziek. De meesten zijn niet bij bewustzijn, liggen aan de beademing en hebben hoge koorts. Ook het werken is anders dan ik gewend was. Op de geïmproviseerde IC waar ik sta, liggen patiënten bij elkaar in één ruimte, zonder de afscherming van bedgordijnen. Als ze gewassen of verschoond moeten worden, gebeurt dat open en bloot. Dat vond ik erg wennen.

Jessica tijdens haar diploma-uitreiking, zo’n 3 jaar geleden.

Het is heftig, maar ik ben toch ben ik blij dat ik de stap heb gewaagd. Overal was in het nieuws dat de IC-bedden opgeschaald moesten worden, maar dat er een gebrek was aan personeel. Ik wilde graag helpen, maar vond het ook eng. En wat als ik besmet word? Wat doet dat met mijn omgeving? Moet ik er wel aan beginnen, als er zo’n gebrek aan beschermingsmiddelen is?

Toch besloot ik het te doen, ook al moest ik even slikken dat ik als algemeen verpleegkundige op een IC-afdeling kwam. Gelukkig word ik erg goed begeleid. Ik had mezelf de rest van mijn leven niet recht in de spiegel aan kunnen kijken, als ik niets had gedaan. Ik wil dan ook iedereen die nog twijfelt, aanraden om te komen helpen. Ze kunnen je hulp nog steeds heel goed gebruiken.’


Lees ook de verhalen van:

Corona-herintreder Jo: ‘Ik verruilde de tapkraan voor een mondkapje’
Corona-herintreder Mayke: ‘Nu ik eindelijk iets kan doen is de knoop in mijn buik weg’
Corona-herintreder Marijke: ‘Familie gaat last krijgen van uitgestelde rouw’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Tof Jessica! Ik heb me ook aangemeld maar mij kunnen ze niet gebruiken, want ik heb de laatste 10 jaar in de wijk gewerkt…de opwaardering naar zorgheld komt voor mij ook iets te laat want ik was al afgeknapt na 30 jaar in de zorg en weer een burn-out.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.