Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona-herintreder Jo: ‘Ik verruilde de tapkraan voor een mondkapje’

Zowel in Nederland als Vlaanderen helpen honderden voormalig verpleegkundigen mee in de strijd tegen corona. Deel 1 van de serie corona-herintreders: Cafébaas Jo Helsen (46) verruilde de tapkraan voor een job op de spoed.
Jo Helsen (eigen foto)

Jo Helsen (46) is al 16 jaar uitbater van Café Welkom in Noorderwijk – en in Vlaanderen ook bekend van zijn VW-busjes van ‘Les Amis du Tour de France’. Onlangs tekende hij een contract als verpleegkundige op de spoed in het AZ St.-Elisabeth in Herentals (B).

‘Ik heb verpleegkunde gestudeerd, maar toen ik 16 jaar geleden mijn favoriete stamcafé kon overnemen heb ik die kans met beide handen aangegrepen. In de afgelopen jaren stond ik soms wel 100 uur per week achter de toog.

Toen de coronacrisis kwam en alle horeca moest sluiten, nam ik contact op met het ziekenhuis hier in de buurt – of ik kon helpen. Ik moest wel even slikken toen ik vrij snel een job op de spoed toebedeeld kreeg. Vroeger werkte ik in de gehandicaptenzorg, ik had met verpleegtechnische handelingen weinig ervaring.

Uiteindelijk zetten ze me in om een eerste coronascreening te doen bij patiënten op de spoed. Anamnese afnemen, temperatuur, pols en bloeddruk opnemen en dit rapporteren aan de arts.

Jo in isolatiekledij (eigen foto)

Ik kwam in een geoliede machine terecht, kreeg duidelijke opdrachten die ik moest volbrengen. Eerst simpele dingen zoals een patiënt naar de CT-scan brengen, bloedtesten naar het lab brengen, later ook complexere zaken zoals bloedprikken en een ECG maken.

Af en toe dacht ik natuurlijk wel eens bij mezelf: ‘Wat sta ik hier nu eigenlijk te doen, ik kan niks!’ maar de begeleiding was top. Als ik iets niet wist werd ik aan de hand genomen om het te leren. Zo heb ik leren bloedprikken op een rietje en vorige week prikte ik zelfstandig mijn eerste infuus! Ik heb er meteen een foto van gemaakt en die op Instagrampagina van mijn café gedeeld, met de mededeling dat we voortaan ook intraveneus bier kunnen aanbieden haha.

Het werk bevalt me goed. Ik overweeg zeker om in de verpleging te blijven, al is het maar halftijd. Zeker omdat het afwachten is hoe de zaken er met het café voorstaan na de crisis.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Nieuw in Café Welkom!! . Kwaremont intraveneus!!! 🤪 . #kwaremontkoersekaffee @kwaremont

Een bericht gedeeld door Café Welkom Noorderwijk (@cafewelkom) op


Lees ook de verhalen van:
Corona-herintreder Mayke: ‘Nu ik eindelijk iets kan doen, is de knoop in mijn buik weg’
Corona-herintreder Marijke: ‘Familie gaat last krijgen van uitgestelde rouw’ 
Corona-herintreder Jessica: ‘Ik kan mezelf weer recht in de spiegel aankijken’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.