Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: ‘Bied verpleegkundigen en artsen nú psychische nazorg’

Intensivist Ralph So van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht roept zorgbestuurders op om nu te starten met de organisatie van psychische nazorg voor verpleegkundigen en artsen op IC's.
Verpleegkundigen in het ziekenhuis. Foto: ANP

In een interview met Zorgvisie vertelt hij dat de emotionele belasting voor verpleegkundigen en artsen in de strijd tegen corona ‘enorm’ is. Hij is bang dat als er niet snel psychische nazorg komt voor verpleegkundigen en artsen, er straks op grote schaal burn-outs ontstaan. ‘Artsen en verpleegkundigen houden dit op lange termijn niet vol. Als er nu niets gebeurt, is de crisis nog niet voorbij als we de corona-crisis straks beheersen.’

In het Albert Schweitzer Ziekenhuis is daarom nu een mentaal ondersteuningsteam operationeel, gecoördineerd door de medisch psychologen. Lees hier meer over in het artikel van Zorgvisie.

Niet gewend

So is niet de enige die zich zorgen maakt over dit onderwerp. Ook voorzitter van de NVIC Diederik Gommers sprak vorige week zijn zorgen uit over de mentale belasting van verpleegkundigen en artsen op de IC’s. ‘Het is heel zwaar om voor coronapatiënten te zorgen. Er is veel sterfte, veel van de verpleegkundigen en artsen zijn dat niet gewend. Daar maak ik me zorgen over.’

Buddy-systeem

Ook Chief Nursing Officer (CNO) Bianca Buurman ziet dat verpleegkundigen onder chronische stress staan. In een artikel in De Volkskrant: ‘Er komt zoveel op hen af. De samenhorigheid en het plichtsbesef is groot, maar hoe zorgen we dat tijdig gesignaleerd wordt als het even te veel wordt?’ De problemen bestaan niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de ouderenzorg, de wijkverpleging en in de ggz: ‘Wij voelen als ministerie de urgentie dat goed op alle plekken te begeleiden.’ Op korte termijn wordt gedacht aan het inzetten van een buddy-systeem, waarin zorgmedewerkers gekoppeld worden aan een collega om een oogje in het zeil te houden.

Lees ook het Nursing-interview met Bianca Buurman ‘Wij zijn een beroepsgroep met ideeën.’

Tips van Defensie

Het Ministerie van Defensie kwam vorige week met een online webinar over psychische nazorg en aanvullende tips om langdurig inzetbaar te blijven. Nursing zette een aantal van die tips van Defensie op een rij in het artikel ‘Zo houd je je werk vol in de coronacrisis’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.