Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

5 artikelen die van pas komen bij covid-19-zorg

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen neemt weer toe. Daarom zetten we enkele Nursing-artikelen op een rijtje die van pas kunnen komen als je covid-19-patiënten verpleegt. Onder andere over zuurstof, longembolie en respiratoire insufficiëntie.
anatomie van de longen
Foto: Robina Weermeijer

De Nederlandse Internisten Vereniging meldt dat de behandeling van covid-19 in het ziekenhuis lijkt te verschuiven van de ic’s naar de reguliere verpleegafdelingen. Ook verpleegkundigen die buiten de ic werken in het ziekenhuis zullen naar verwachting vaker met covid-19-patiënten te maken krijgen.

Fris je kennis op over aandoeningen van de longen en over zuurstoftoediening met deze 5 handige klinische artikelen.

Nursing Challenge: Covid-19

Ziektebeeld, diagnose, behandeling en klinisch redeneren: basiskennis over covid-19 voor verpleegkundigen. We werken een casus uit aan de hand van de SBAR-methode.

Verpleegkundige aandachtspunten bij zuurstoftoediening

Wanneer gebruik je een zuurstofbril of -masker, en wanneer kies je voor een systeem met hoge flow zoals Optiflow? Moet je de lucht bevochtigen of niet?

Nursing Challenge: Acute respiratoire insufficiëntie

Bij respiratoire insufficiëntie is de gaswisseling dermate verstoord dat hypoxemie optreedt (verlaagd O2 in het arteriële bloed). Dit gaat al dan niet gepaard met hypercapnie (verhoogd CO2 in het arteriële bloed). Lees in dit artikel meer over oorzaken, symptomen, behandeling en verpleegkundige interventies.

Van de coronabonus tot mondkapjes, van stagelopen in coronatijd tot tips om op te laden na heftige werkweken: lees ook het andere Nursing-nieuws over corona.

Nursing Challenge: Longembolie

Bij covid-19 kunnen longembolieën optreden. Een longembolie kan een fatale afloop hebben, maar omdat de klinische presentatie varieert is het een uitdaging om het vast te stellen. Lees meer over de signalen van longembolie en over de behandeling bij de hemodynamisch stabiele en instabiele patiënt.

Nursing Challenge: Pneumonie

Het coronavirus kan pneumonitis veroorzaken. Bij ernstige vormen van covid-19 is dat een dubbelzijdige pneumonitis. Lees welke complicaties kunnen optreden bij een pneumonie en wat jouw rol als verpleegkundige is.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.